Zemanová várja a csallóközi ivóvízkészlet megóvására irányuló javaslatokkal

Anna Zemanová

Anna Zemanová (SaS) parlamenti képviselő útjára indította a Csallóköz ivóvízkészletének megóvására irányuló nemzeti projektet. A képviselő célja olyan hatékony megoldásokat találni, amelyek megakadályozzák a felszín alatti vizek szennyeződését a védett vízgazdálkodási területen. A szakemberek és az aktivisták a képviselő honlapjára küldhetik az ötleteiket. Zemanová kedden sajtótájékoztatón beszélt erről.

A képviselő a nyár végéig várja az ötleteket. Ezután konzultál a szakértőkkel és a kormány elé terjeszti a projekteket.

Van elképzelésem, de a célom nem az, hogy ne korlátozzak senkit, ha van ötlete. Már most is kapunk leveleket

– közölte Zemanová. Példaként a Slovnaftban történt balesetet említette, amikor többen is olyan ötlettel álltak elő, amely megakadályozta a szennyeződést.

Nem a szennyeződések forrásának, a hulladéklerakatoknak a felszámolásáról van szó, a cél az, hogy megállítsuk a mérgező anyagok beszivárgását a Csallóköz talajvizébe

- mondta Zemanová.

Karol Galek, a gazdasági minisztérium államtitkára kijelentette, a minisztérium partnerként vesz részt a projektben.

A vízkészlet védelme a cél. Lehet, hogy az elképzelést csak az egyes beruházások rovására lehet megvalósítani, de ez még mindig olcsóbb, mint ha esetleges később egy környezeti katasztrófa okozta károkat kellene helyreállítani

- mondta Galek. Kijelentette, hogy ha a Družba olajvezetéket csatlakoztatni kell a schwechati finomítóhoz, az csak a Csallóköz elkerülésével lehetséges. Ez a kormányprogramban is szerepel.

Juraj Droba, Pozsony megye elnöke elmondta, a megyei önkormányzat kérte a Pozsony-Schwechat olajvezeték Csallóközön keresztül haladó tervezetének törlését a pályázatok közül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?