Közélet

Visszaszorulóban a járvány, enyhülnek az intézkedések

Pozsony | Hétfőtől ismét lazítottak a járványügyi korlátozásokon, a Covid-automata országos szintű intézkedései helyett már regionális előírásokkal kell számolnunk.
Nagy Roland

2021. május 17. 07:00

koronavírus
Júniusra végre kiürülhetnek a kórházak koronavírus-osztályai - TASR-felvétel

Ez azt jelenti, hogy a következő hetekben jobban oda kell figyelnünk arra, hogy milyen besorolást kapott a járás, amelyben élünk. Ezen a héten négy különböző színnel találkozhatunk a járványtérképen: 2 bordó, 23 piros, 50 rózsaszín és 4 narancssárga járás van. A bordóban a legszigorúbbak az előírások, a narancssárgában a legenyhébbek.

A narancssárga járásokban például már kinyithatnak a beltéri szórakozóhelyek is, igaz, szigorú higiéniai szabályokat kell betartani. A kórházlátogatás minden járásban engedélyezett, de a bordókban, a pirosakban és a rózsaszínekben fel kell mutatni egy teszteredményt, egy oltási igazolást vagy egy sms-t arról, hogy az utóbbi fél évben már átestünk a víruson

További újdonság, hogy engedélyezik a tömegrendezvényeket, sőt, a rózsaszín és narancssárga járásokban már meccsre és esküvőre is lehet menni

A részletekekről itt számoltunk be:

Kérdések és válaszok a hétfőtől változó járványügyi intézkedésekről

2021. május 15. 08:00

Kérdések és válaszok a hétfőtől változó járványügyi intézkedésekről

Egyre kevesebben vannak kórházban

A regionális intézkedések annak köszönhetők, hogy a járványhelyzet jól alakul. A hetek óta zajló pozitív trend még mindig tart, ez leginkább a kórházban kezelt személyek számában mutatkozik meg.

A legfrissebb adatok alapján jelenleg 799 személyt tartanak bent, közülük 706-nál már kimutatták a fertőzést. Előző héten vasárnap még 948 olyan beteget kellett kórházban ápolni, akinél már bebizonyosodott, hogy elkapta a vírust, vagyis a számuk egy hét alatt 242-vel csökkent. Ha ez a tendencia a következő 3 hétben is kitart, akkor június elejére gyakorlatilag már senkit sem fognak bent tartani a fertőzés miatt.

Ez azért is fontos, mert minél kevesebb személy fekszik kórházban, annál több osztályt alakíthatnak vissza az eredeti állapotukba, és végre azok a műtétek is megkezdődhetnek, amelyeket az utóbbi fél évben el kellett halasztani.

Alacsony pozitivitás

Látványos a javulás a naponta azonosított fertőzöttek számában is. Szombaton például 2378 PCR-tesztet végeztek, és 103 beteget találtak, ami 3,76 százalékos pozitivitási arányt jelent. Emellett 759 fertőzöttet sikerült azonosítani 127 272 antigénteszt elvégzésével, ez 0,6 százalékos pozitivitás. 

A halálesetek száma sajnos még mindig nő, bár már nem olyan tempóban, mint márciusban. Vasárnap 21 halottról számoltak be, ezzel az áldozatok száma 12 224-re emelkedett. Ez azoknak az elhunytaknak száma, akik közvetlenül a vírus miatt, vagyis tüdőbetegségben haltak meg. Emellett az egészségügyi minisztérium további 2395 olyan áldozatot tart számon, akik nem közvetlenül a vírus miatt vesztették életüket, de fertőzöttek voltak.

Új kritériumok

A kormány nemcsak a járványügyi óvintézkedéseket módosította a Covid-automatában, hanem az egyes fázisokba való átlépés kritériumait is. Eddig három fő mutatót vettek számításba: a fertőzöttek heti átlagát, a reprodukciós számot és a kórházban kezelt személyek számát.

Az új automata értelmében már négy kritérium lesz. A reprodukciós szám továbbra is maradt, de a fertőzöttek heti átlagát a hétnapos előfordulási mutatóval (incidencia) helyettesítették, ami leegyszerűsítve a 100 000 főre átszámított új esetek arányát jelenti (beleszámolják a PCR- és az antigéntesztek eredményeit is).

A kórházban kezelt személyek számát annyiban módosítják, hogy már csak azokat a személyeket fogják beleszámolni, akiknél bebizonyosodott a fertőzés. A negyedik, egyben új mutató a PCR-tesztek hétnapos pozitivitási aránya. A rózsaszín fázisban ennek a mutatónak 7,5 és 10 százalék között kell maradnia. 10 és 15 százalék közötti érték jelentené a piros fázist, 15 és 20 százalék közötti a bordót, 20 százalék fölött már a fekete fázisban van az ország.

Négy mutatóból legalább 3-nak kell teljesülnie ahhoz, hogy az ország egyik fázisból a másikba lépjen. Javuló járványhelyzetben, amikor egy rosszabb fázisból egy jobba lépünk át, legalább két hétig be kell bizonyosodnia a pozitív trendnek (ez eddig is így működött). A jobb fázisba lépés során a kórházban kezelt személyek száma a legfontosabb mutató, ha ez nem javul, akkor nincs átlépés.

tab
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
áder čaputová

GALÉRIA: Már várja a nagyközönséget a felújított Rákóczi-kastély Borsiban

Forró Krisztián

Forró: Bízom benne, hogy megállapodunk

horvátország tengerpart

Klus: Szlovákia lakosai már korlátozások nélkül utazhatnak Horvátországba

borsi rákóczi-kastély

Ma adják át a felújított borsi Rákóczi-kastélyt

Marco Rossi

Mutatjuk a franciák ellen felálló magyar kezdőcsapatot

Cristiano Ronaldo

Ronaldónak már 300 millió Instagram-követője van

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.