Közélet

Veszélyben a fagy miatt a gyümölcstermés

Pozsony | A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megszorítások mellett a dél-szlovákiai gyümölcstermesztőknek jelenleg külön tragédiát jelentenek a nem várt hajnali fagyok. A gazdák egyelőre derűlátók, és bíznak abban, hogy sikerül megvédeniük a termést, elkerülve a nagyobb károkat.
Molnár Iván

2020. március 24. 19:34

Ismét jelentős fagykárok lehetnek
- Képarchívum

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) már keddre virradóra -2 és -10 fok közötti hőmérsékletet mért az ország nagy részén, Ógyallán és Losoncon például -4 fok volt. Szerdára virradóra pedig ennél is nagyobb fagyokat jeleznek. A fagyzugosabb északi országrészekben helyenként -15 és -18 fok is lehet. Dunaszerdahely környékére -2, Nyitrára -4, Rozsnyóra -6, Kassa környékére pedig -3 fokot jeleznek a kora reggeli órákra.

„A gyümölcstermesztők a nem várt csípős fagyok miatt az elmúlt napokat a termésük megmentésével töltötték”

– nyilatkozta lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. A virágzásban levő gyümölcsfák megmentése a legtöbb munkát szerinte az Érsekújvári és Komáromi járásban adta a gazdáknak. Holéciová elmondta: a gazdák szinte mindent bevetnek, ami ilyenkor szóba jöhet. A legismertebb fagyvédelmi módszer a füstölés, vagyis, nem égő, csak parázsló anyag (pl. szalmabála) begyújtása. A módszer célja a kisugárzás csökkentése: füst előállításával akadályozzák meg a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. Nagyobb terület megvédésére alkalmas a paraffingyertyás védekezés, amelynél a tüzelőanyagként szolgáló paraffin fedeles, fémkannában kerül kiszerelésre. A fagyvédelmi módszerek közül ez a legkörülményesebb. A légkeveréses módszerek során azt használják ki, hogy kisugárzási fagy esetén csak az alsó néhány méteres légréteg hűl le kritikusan, fölötte magasabb hőmérsékletű levegő található. A felsőbb, melegebb légréteget az alsóba juttatja, így emeli az ültetvény hőmérsékletét. Ugyanezen az elven működik a lényegesen drágább helikopteres levegőkeverés is, ahol a gyümölcsfák koronája fölött a légrétegek keverésére a rotor által keltett turbulenciát használják fel.

„Az éjszaka folyamán mi a paraffingyertyákat is kihelyeztük, ezeket azonban nem kellett igénybe vennünk, ugyanis a fagyvédelmi öntözés mellett döntöttünk”

– mondta el lapunk kérdésére Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke. A fagyvédelmi öntözésnél a fagy beállta előtt kell megkezdeni az öntözést. A kijuttatott víz a fagy hatására a környezetébe hőt ad le, ami megvédi az ültetvényt, a későbbiekben pedig már a jég szigetel, és megvédi a fagytól. A fagyvédelmi öntözéssel nagyjából -7 fokig lehet védekezni.

Holéciová szerint a virágzásban levő fáknak már a -2 fok is veszélyes hőmérsékletnek számít. „Elsőként a kajszi-, a nagyobb fagyoknál pedig az őszibarack virágai is elfagynak. A kajszibarack-ültetvényeket most teljes virágzásban kapta el lehűlés, az őszinél annyira még nem nyíltak ki a rügyek, így ott kisebb lehet a fagykár. A gazdáknak már a hétfőre és keddre virradó éjszaka is kritikus volt, szerda hajnalban pedig akár súlyos károk is keletkezhettek, ha elmulasztották a védekezést” – mondta Holéciová. Szerinte azonban a gazdák egyelőre derűlátók, és bíznak abban, hogy sikerül megvédeniük a termést, a fagykár okozta terméskiesés mértékét így még korai lenne megbecsülni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.