Végtelenné válhatnak a várólisták?

Pozsony |

<p>Egyebek közt a bérek befagyasztását és a 2006-ban megszüntetett recept-, vizit- és ágydíj újbóli bevezetését javasolja az Egészségpolitikai Intézet annak érdekében, hogy a gazdasági válság minél kevésbé érintse az egészségügyet. Az intézkedések hiányában szerintük hosszabbodnak a kórházi várólisták, és idővel romlani kezd az egészségügyi szolgáltatások színvonala. Az elemzők egy 30 intézkedésből álló válságcsomagot javasolnak az egészségügy számára, mivel szerintük az idei bevételek 230–345 millió euróval (6–10 milliárd korona) lesznek alacsonyabbak a tervezettnél. A pénzügyminisztérium februári elemzése ennél jóval alacsonyabb, de így is jelentős, 87 millió eurós (2,7 milliárd korona) bevételkieséssel számol. A HPI szerint a betegek is megérzik, ha az egészségügyi minisztérium nem lép idejében.</p>

„Elsősorban a várólisták meghosszabbodását várjuk, és mivel ezeket a kórházak átláthatatlan módon vezetik, elburjánzik a korrupció” – jelentette ki Pažitný. A kórházak ugyanis a halasztható kezelésekre Egészségpolitikai Intézet: * a recept-, vizit- és ágydíj bevezetése * az éves önrész felső határának meghúzása 240 euróban (7230 korona) * az állami kórházak részvénytársasággá való átalakítása tulajdonosváltás nélkül * a gyógyszerkiadások szigorú ellenőrzése * a bérek befagyasztása Egészségügyi minisztérium: * elemzi a helyzetet, az intézkedésekre a második negyedévben tesz javaslatot beleértve például azokat a gyógyszereket is, melyekért korábban fizetett. A HPI szerint a válság másik következménye lehet, hogy tovább csökken a kórházi ágyak száma, esetleg újabb intézményeket zárnak be. Tavaly az Általános Egészségbiztosító 24, a Dôvera pedig 15 kórházzal egyáltalán nem, vagy csak a korábbinál kisebb volumenű szerződést kötött. Ez több intézmény bezárását vagy teljes profilváltását idézte elő, gyakorlatilag megszűnt például a vágsellyei, és nagyon nehéz helyzetben vanmais az ipolysági kórház. Tomáš Szalay (HPI) szerint azonban még mindig túl sok Szlovákiában a kórházi ágy, de számuk csökkentését átgondoltan kellene végezni. Erről a biztosítók döntenek. A legnagyobb állami intézmény, az Általános Egészségbiztosító szerint egyelőre nem lehet pontosan megállapítani a válság hatását. Azt azonbannemzárta ki, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is lefaragnak a velük szerződésben álló kórházak, kórházi osztályok számából. „Jelenleg tárgyalunk a szerződésekről a szolgáltatókkal, a megrendelésekről a biztosítottaink igényei és a valós anyagi lehetőségeink alapján döntünk, figyelembe véve azt is, hogy a válság miatt a bevételeink várhatóan csökkennek” – tájékoztatta lapunkat Petra Balážová szóvivő. A legnagyobb magánbiztosítónak, a Dôverának június végéig vannak érvényes szerződései a kórházakkal, a tárgyalások során képviselőik is azzalszámolnak,hogybevételeik alacsonyabbak lesznek a vártnál. „Elemzőink hasonló eredményre jutottak, mint a HPI munkatársai, de a helyzetmégnagyon bizonytalan, nem tudjuk például, hogyan alakul a munkanélküliség” – tájékoztatott Zuzana Horníková szóvivő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?