Közélet

Várhatóan az MKP etikai bizottsága elé kerül Samu István ügye

Komárom/Gúta | A Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége hétfő esti komáromi kihelyezett ülésén tudomásul vette Samu István kizárását a gúta önkormányzati frakcióból, aminek következtében – az alapszabály értelmében – megszűnt az érintett párttagsága is.
V. Krasznica Melitta

2018. december 18. 18:38

A képviselők eskütétele a gútai önkormányzat alakuló ülésén; Samu István már akkor sem ült párttársai között - A szerző felvétele

Mivel Samu István tagja volt az Országos Elnökségnek és Tanácsának, valamint a járási szerveinek is, kizárásával ezekben betöltött funkciói is megszűntek. A Menyhárt József pártelnök által vezetett zárt ülésen meghallgatták az érintett feleket, a gútai helyi szervezet vezetőségét, a város MKP-s polgármesterét, valamint Samu Istvánt és két támogatóját is. Kocur László pártigazgató lapunknak elmondta, az elnökség nem jogosult tagsági kérdésekben dönteni, az egyes helyi szervezetek működésébe sem avatkozik bele direktív módon. Mivel azonban kétségek merültek fel az alapszabály értelmezésével kapcsolatban, az elnökség az Országos Etikai és Alapszabály-felügyelő Bizottsághoz fordul az ügyben. Ugyanezt tervezi Samu István is. A párt szervezési és működési szabályzata ugyanis kimondja, hogy a frakcióból való kizárással akkor szűnik meg a tagsági viszony, ha a helyi taggyűlés határozatban állapítja meg a tényállást. Erre viszont mostanáig nem került sor.

Samu István kizárását bizalomvesztéssel indokolta a párt gútai frakciója. Az érintett a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében koholt vádnak tartja, hogy politikailag megbízhatatlan lenne, mindig is a párt ideológiai célkitűzései mentén cselekedett, viszont szerinte a helyi szervezetben néhány személynek útjában állt. Samu István korainak tartja azt a felvetést, hogy kizárásával esetleg további tagok is távoznak-e az MKP helyi szervezetéből.

Az etikai bizottságnak egy másik, Gútát érintő üggyel is foglalkoznia kell, kilenc gútai MKP-tag ugyanis a párt helyi elnöke, Viola Miklós ellen nyújtott be beadványt, mivel szerintük többszörösen megszegte a párt alapszabályzatát. Viola Miklós volt egyébként az, akinek bizalmatlansági indítványa nyomán kizárták Samu István az önkormányzati frakcióból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Robert Fico megjelent az alkotmánybíró-jelölti meghallgatáson

Bajban a pozsonyi idegsebészet

Több vizet a Bodrogközbe

Érsekújvár: 12 éves fiú akart meglopni egy autójában ülő nőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?