Közélet

Valóban lassú a szlovák vakcinaprogram?

Pozsony/Brüsszel | Egyre több kritika éri a szlovák kormányt az oltási program tempója miatt, a szakértőkön és az ellenzéki képviselőkön kívül már a koalícióból is bírálják a lassú vakcinázást. Az egészségügyi miniszter szerint az Európai Unió stratégiáját követjük, más tagországokban viszont emellett is zajlik a védőoltások felvásárlása.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. január 20. 07:00

oltás
Szlovákia oltási programja erősen támaszkodik az AstraZeneca vakcinájára, amelynek regisztrálása az utóbbi hetekben veszélybe került. Ha az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyja jóvá az oltóanyagot, akkor a lakosság teljes beoltása akár az év végéig is elhúzódhat. - TASR-felvétel

Szlovákiába december 26-án érkezett meg a Pfizer és a BioNTech első vakcinaszállítmánya. Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter akkor úgy nyilatkozott, hogy a kórházakban készen állnak a vakcinaközpontok kialakítására, és ha elég védőoltás érkezne az országba, akkor mindössze három hónap alatt képesek lennének beoltani a lakosság nagy részét.

Vakcinahiány

Közel egy hónap elteltével azonban úgy tűnik, hogy a vakcinaszállítmányok mégsem érkeznek olyan gyors tempóban, mint ahogy azt az egészségügyi minisztériumban remélték. A Pfizer és a BioNTech az utóbbi hetekben lelassította az oltóanyag kiszállítását, mivel átalakításokra volt szükség, hogy elérjék a gyártási kapacitásuk maximumát. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emellett jóváhagyta a Moderna oltóanyagát is, ám egyelőre ez a gyógyszergyártó cég sem képes olyan gyorsan előállítani a vakcinát, hogy több százezres, vagy akár milliós nagyságrendű szállítmány érkezhessen Szlovákiába.

Az egészségügyi tárca sokat remélt az AstraZeneca oltásától is, ám az elmúlt napokban problémák merültek fel a készítmény regisztrációjával kapcsolatban. A legújabb tanulmányok ugyanis arra utalnak, hogy ennek az oltóanyagnak a hatékonysága mindössze 70 százalék körül van, vagyis jócskán elmarad a másik kettő gyógyszergyártó cég vakcinájától (ezeknél a hatékonyságot jóval 90 százalék fölé mérték).

Az egészségügyi miniszter ennek ellenére sem zárta ki, hogy az EMA jóváhagyja az AstraZeneca oltóanyagát, viszont elképzelhetőnek tartja, hogy csak egy bizonyos korcsoport számára engedélyezik a beadatását.

AstraZeneca
Az AstraZeneca védőoltása a legújabb tanulmányok szerint sajnos nem éri el azt a hatékonyságot, amelyet a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna vakcinái - TASR-felvétel

Ha az EMA mégsem hagyná jóvá az említett vakcinát, akkor Krajčí szerint az oltási terv jelentősen csúszna, és azok, akik nem tartoznak egyetlen kivételezett csoportba sem, talán csak nyár végén vagy ősz elején kerülhetnének sorra. A tárcavezető elmondta, hogy Szlovákia számára 3,6 millió oltóanyagot rendeltek az AstraZenecánál. Az EMA várhatóan január 29-én dönt a készítményről.

Az egészségügyi miniszter a biztonság kedvéért további 600 ezer vakcinát rendelt a Pfizertől, és 600 ezret a Modernától, ám ezek feltehetően csak az év második felében érkeznek meg az országba.

Bírálat minden oldalról

A szlovák kormány az előző héten folyamatosan az országos tesztelés feltételeiről tárgyalt. Emiatt néhány járványügyi szakértő (például Alexandra Bražinová, a Comenius Egyetem Orvosi Karának szakértője és Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet elnöke) úgy nyilatkozott, hogy a politikai vezetésnek sokkal inkább a tömeges oltásra kellene koncentrálni, mintsem a tesztelésre.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy aki a tömeges oltást sürgeti, az egyszerűen hazudik, hiszen a szakértőknek tudniuk kellene, hogy Szlovákiában egyelőre nincs annyi vakcina, hogy nagyobb mértékű átoltottságról lehessen beszélni.

Krajčí szerint az Európai Bizottság oltási stratégiáját követjük, amelynek értelmében minden tagország a lakosság arányához viszonyítva ugyanannyi vakcinát kap.

Marek Krajčí
Az egészségügyi miniszter szerint több embert is be tudnának oltani, ha lenne elég vakcina - TASR-felvétel

Tomáš Valášek (Za ľudí), a parlament európai ügyekért felelős bizottságának elnöke azonban nem ért egyet azzal, hogy Szlovákia csak az uniós intézményeken keresztül juthatna hozzá az oltáshoz.

„Amíg mi illedelmesen várunk, addig mások vásárolnak. Már jóváhagyott vakcinákat vesznek, legálisan és milliós nagyságrendben, közben nem megkerülve az EU-s egyezségeket. A vakcinapiacot használják fel, amelyet az Európai Unió éppen erre a célra hozott létre”

– magyarázta a Za ľudí parlamenti képviselője.

Lemaradtunk?

Hogy miről van szó? Valášek a Politico nevű portál cikkére hivatkozva állítja, hogy Németország, Franciaország és Dánia gyorsan felvásárolta azokat az oltásokat, amelyeket ugyan más uniós tagországok lefoglaltak, de végül nem vettek meg. Az egyes oltások árai között ugyanis nagy különbségek vannak. Azt, hogy mennyiért vásárolták a vakcinákat, az Európai Bizottság szerette volna titokban tartani, ám az egyik belga képviselőnő a közösségi oldalán – állítólag figyelmetlenségből – egy rövid időre közzétette azoknak az oltásoknak az árát, amelyekből az EB vásárolt. Ezek alapján a Pfizer és a BioNTech vakcinája 12 euróba, a Moderna vakcinája 18 euróba, az AstraZeneca oltása viszont csak 2 euróba kerül. 

Valášek szerint az európai vakcinapiacon azért maradtak szabadon elérhető oltóanyagok, mert bizonyos tagországok arra várnak, hogy az EMA jóváhagyja az olcsóbb vakcinát.

„Az ügyesebb országok, amelyek valóban arra törekednek, hogy a lehető legtöbb oltást beadhassák, felvásárolták ezeket a kimaradt oltóanyagokat. Németország és Dánia így tett az utóbbi napokban. A kérdésem az, hogy ezt megtettük-e mi is? Ha nem, miért?”

– mondta az európai ügyekért felelős bizottság elnöke, hozzátéve, hogy a parlament jövő heti ülésén felteszi ezeket a kérdéseket az illetékeseknek is.

 

A bírálók táborához tegnap csatlakozott Monika Beňová, a Smer európai parlamenti képviselője is, aki szerint az oltási program lassúságát a szlovák kormánynak nem az unióra kellene fognia, hanem először a saját háza táján kellene szétnéznie.

„A vírus elleni harcban mutatott hozzá nem értés szó szerint tragikus. Nem tudnak megegyezni az intézkedésekben, és hatalmas problémáik adódtak a tesztek megvásárlásával, amire mindannyian ráfizetünk. Azt már el sem merem képzelni, hogy nézne ki, ha a kormány ezzel az amatőr hozzáállással szerezné be a vakcinákat is”

– hangsúlyozta lapunknak eljuttatott közleményében Beňová.

A „magyar út”

Míg a nyugati országok az unió vakcinapiacán felhalmozott tesztekért versengenek, addig Magyarország más stratégiát választott: az oroszok és a kínaiak által kifejlesztett vakcinákat szerették volna megvásárolni. Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén elmondta, hogy az orosz védőoltás, vagyis a Szputnyik V gyártásának kapacitásbeli problémái miatt jelenleg az a valószínű, hogy a Sinopharm cég által gyártott kínai vakcina könnyebben elérhető lesz Magyarország számára.

oltás
Az utóbbi napokban két kínai vakcináról esett szó a sajtóban. Az egyik a Sinopharm gyógyszergyártó cég fejlesztése, amelynek hatékonysága a helyi hatóságok szerint 79 százalékos. A másik vakcinát egy Sinovac nevű cég fejlesztette ki, ennek hatékonysága azonban a legújabb brazíliai tesztek szerint alig haladja meg az 50 százalékot. A magyar kormány a Sinopharmmal tárgyal, amely jóval hatékonyabbnak tűnik, ám a szakértők továbbra sem férnek hozzá a klinikai tesztelés harmadik fázisának adataihoz - TASR-felvétel

A kormány ezt a vakcinát szeretné felhasználni a veszélyeztetett korosztály, vagyis a 60 év felettiek beoltására, ám ezt a döntést rengeteg bírálat érte, hiszen a kínaiak egyelőre csak a 18 és 59 év közöttieket oltják ezzel a készítménnyel. Szijjártó Péter külügyminiszter ezt azzal magyarázta, hogy a kínai oltási stratégia eltérő, náluk először azt a korosztályt oltják be, akik a leginkább terjesztik a vírust. A kínai hatóságok viszont engedélyezik a 60 év felettiek beoltását is.

A kínai vakcinát azonban az adatok hiánya miatt is megkérdőjelezik. A helyi hatóságok beszámolója szerint az oltás 79 százalékos hatékonyságot mutat, viszont a Sinopharm még mindig nem tette közzé a klinikai tesztek harmadik fázisának adatait, így a független szakértők egyelőre nem tudták ellenőrizni a gyógyszergyártó cég módszertanát. Annyi bizonyos, hogy az EMA a közeljövőben még nem hagyja jóvá a magyar kormány által rendelt kínai vakcinát. 

Marek Krajčí elmondta: arról ugyan tárgyaltak, hogy mi legyen az orosz vakcinával, de végül arra jutottak, hogy inkább nem vásárolnak belőle (az Oroszországban végzett klinikai tesztek hitelességét ugyancsak megkérdőjelezik a szakértők). A kínai vakcinával kapcsolatban úgy fogalmazott, ennek megvásárlása fel sem merült.

(nar, Reuters, Politico, Telex)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

VIDEÓ: Matovič szerint a következő hetek sorsdöntőek

Adóbevallás március végéig

Adóbevallás március végéig

Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

munkanélküli

Az év második felében jöhet a fellendülés

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.