Választás 2023: egységes arculat jellemző a Szövetség kampányára

A Szövetség óriásplakátjai (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Kampányelemző sorozatunk 8. részében a legnagyobb magyar párt, azaz a Szövetség kampányát vizsgáltuk meg Mayer András marketingszakemberrel. A Szövetség kampányában egységes arculatot láthatunk, a párt stratégiája pedig megfontoltnak tűnhet. A teljes elemzést meghallgathatják podcast formájában!

2023. szeptember 30-án a választók nem kapnak kézhez egy egységes magyar listát, mivel a Szövetség mellett indul a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum körüli tömörülés, illetve a Szövetségből kivált Híd, amely a Mikuláš Dzurinda vezette Kékekkel közös választási listán lesz megtalálható. Mindenekelőtt azt elemeztük, hogyan kommunikálta a Szövetség a Híd vezetőinek távozását a pártból. Mayer szerint, a Szövetség véletlenül sem nevezte ezt a történést „pártszakadásnak”, ezzel pedig a jelentőségét próbálta csökkenteni. Azzal, hogy nem beszéltek róla, csökkentették a hír értékét. A Híd-platform vezetésének távozása egyfajta igazolásként szolgált az MKP szavazóbázisának, hogy nem kellett volna a hidasokat az egységpártba venni, de ugyanígy megerősítésként szolgált a hidas választóknak is, hogy nem szabadott volna megbízni az MKP-ban. Mayer szerint kommunikációs szempontból a hidasok távozása miatt kialakult válsághelyzetet a Szövetség kezelte jobban, hiszen a párt végig azt kommunikálta, egységes maradt, csupán pár ismertebb arc távozott. A választási listán a hidas helyeket feltöltötték, a Híd-platform brandjét pedig továbbra is használják, mintha mi sem történt volna.

Gyimesi mint ikon

Gyimesi György a Szövetség választási listájára lépve eredetileg a 150. helyet kapta, mivel azonban Tankó Vilmos lemondott a Szövetség listáján való indulásról, Gyimesi előrecsúszott a 149. helyre. Mayer szerint ez még kedvező is lehet marketingszempontból, mivel az emberek általában sokkal könnyebben megjegyzik a nem egész számokat, ezenkívül pedig mindig jobban emlékszünk a dolgok elejére és a legvégére. A 148. jelölt Halász Béla gútai polgármester, aki Gyimesivel közösen azzal kampányol: „Az utolsókból lesznek az elsők”. Mayer szerint, Gyimesi személyének több platform is teret ad, még akár Magyarországról is, hiszen többször is láthattuk őt az M1 műsorában is. Az által, hogy Gyimesi nem párttag, megfogalmazhat olyan karcosabb véleményeket is, amelyek nincsenek teljes összhangban a párt álláspontjával. A marketingszakember szerint ezt az előnyt Gyimesi tudatosan ki is használja. Ami a kampányt illeti, Gyimesi korábbi óriásplakátjai nem álltak teljes összhangban a Szövetség hivatalos kampányanyagaival. Ez lehet akár egy szándékos stratégia is, mivel a Gyimesivel szimpatizáló szavazókat fokozatosan próbálják a Szövetség felé vezetni, a Szövetség szavazóinak – akik pedig nem szimpatizálnak Gyimesivel –, próbálják megmutatni, hogy nem tagja a pártnak.

Gyimesi György korábbi órásplakátjai kilógtak a Szövetség arculatából (Somogyi Tibor felvétele)

Óriásplakátok

Kezdetben szembe találhattuk magunkat Gyimesi plakátjaival, amik kissé elkülöníthetőek voltak a Szövetség többi kampányanyagától. Ezeken az exképviselő „A Gyimesi”-ként szerepelt, ezzel is kiemelve magát a tömegből. Viszonylag korán megjelentek Forró Krisztián, a Szövetség elnökének plakátjai is, amelyeken egyedül volt látható piros-fehér-zöld háttér előtt. Ma a legtöbb óriásplakáton 3 jelölt szerepel, ami Mayer szerint azért is előnyös stratégia, mivel a választó számára már ad egy ötletet, hogy a 4 rendelkezésére álló karikából 3-at hova tegyen. Ezenfelül a Szövetség arra is odafigyel, hogy a településeken helyi illetőségű jelöltek plakátjait helyezze el, így a régiónkban ismert arcokkal találkozhatunk szembe. A legújabb plakátokon az „Itt az idő, magyarokat a parlamentbe” üzenetet olvashatjuk. Mayer úgy véli, ez egy erős, cselekvésre ösztönző üzenet, ami veszély érzetét kelti a választóban. Ezzel a választás tétjét próbálják megmutatni, arra célozva, ha nem lesz magyar képviselő a parlamentben, az kedvezőtlen lesz a magyarok számára.

Kampányformák

A Szövetség különböző módszereket alkalmaz a kampányában. A már említett óriásplakátok mellett találkozhatunk a Szövetség képviselőivel a régiókban, door-to-door kampányban, különböző eseményeken, kolbásztöltéseken, de az online térben is. Alapvető céljuk ugyanis Mayer szerint a mozgósítás, ezért minden felületen törekednek elérni a magyar választókhoz, korosztálytól függetlenül. A választás napjához közeledve egyre több szlovák felület szólítja meg a Szövetség politikusait, hogy különböző beszélgetéseken vegyenek részt. Forró Krisztián a DenníkN egyik vitájában kimondottan offenzívan viselkedett. Mayer szerint a választók egy része Forró viselkedését értelmezheti tüzes energiaként is, így azon választók számára, akik temperamentumos vezetőre vágynak, ez a viselkedés nem feltétlenül taszító.

A Szövetség sürgető üzenetekkel próbálja mozgósítani a választókat (Szövetség, Facebook-oldal)

Nincs vita

A Szövetség elnökségi döntést hozott arról, a választás előtt nem vesznek részt semmilyen nyilvános vitában más magyar politikusokkal. „Ezzel ők lényegében ellenfelet választottak és kijelölték azt a teret, ahol ringbe szállnak” – mondja Mayer. Mivel a Szövetség arra építi kommunikációját, hogy az egyetlen magyar párt, aminek van esélye bejutni a parlamentbe, ha részt vennének mondjuk a Magyar Fórum vagy a Híd politikusaival közös vitán, azzal valós vetélytársként ábrázolnák őket. Ezzel a döntéssel így azt az érzést keltik a választóban, hogy a másik két párt nem jelent valós alternatívát. Ha ebből a szempontból vizsgáljuk a döntést, a Szövetség számára ez egy kedvező stratégia lehet.

Forró karaktere

Forró nevéhez nagyobb botrányok nem köthetőek. Több közéleti szereplő azon a véleményen van, hogy Forró a felelős azért, amiért nem tartotta egyben a pártot. A hidas politikusok kiszakadását így lehetne a nevéhez kötni, a Szövetség kommunikációja azonban sikeresen megfordította a dolgot, vélekedik a marketingszakember. Forró többször is azt kommunikálta, a hidasok távozásával megszűntek a párton belüli ellentétek, javult a munka.

Forró Krisztián az elnökségi döntés ellenére más magyar politikusokkal vitázott (Képernyőfelvétel)

Online tér

A Szövetség az online kommunikációra leginkább a Facebookot használja, ahol a párt hivatalos oldalának azonban csak 3700 követője van. Ez egy politikai párt oldalához képest egy aránylag alacsony szám. Ezzel szemben a párt online elérése sokkal magasabb, mivel nagyon jól használják a különböző hirdetési algoritmusokat. Szeptemberben megjelentek a Szövetség új reklámvideó, amelyek azokra a magyar kormány által készített reklámokra emlékeztetnek, amiket az M1-en láthatunk. Ahogy azt az Új Szó hasábjaiban is megírtuk, a szlovákiai magyarok magas százaléka tájékozódik az M1 hírcsatornájából, így a Szövetség potenciális szavazóbázisának ismerős lehet a TV-ből a videókban felhasznált zene és szinkronhang is. A másik oldalról vizsgálva, ezek a videók potenciális támadófelületet jelentenek a szlovák politikusok számára, akik könnyen feltételezhetik, hogy a videók egyenesen a Fidesz műhelyéből érkeztek.

A videókban piros színnel, „veszélyként” ábrázolva láthatunk néhány politikust, többek közt Robert Ficót, a Smer elnökét, Igor Matovičot, az OĽaNO elnökét, de ott van Zuzana Čaputová államfő és Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnökének arca is. Mayer szerint, a videó készítésekor valószínűleg nem magukat a politikusokat szerették volna veszélyként ábrázolni. Ehelyett inkább arra a veszélyre szerettek volna rámutatni a videó készítői, hogy ezek a politikusok csak egymással vannak elfoglalva és nem foglalkoznak mondjuk a magyar érdekekkel.

A Szövetség választásra állított listájának első 10 helyén nem találunk női jelöltet. (Szövetség Facebook-oldala)

Női platform

A Szövetség rendelkezik női platformmal. Talán a legsikeresebbnek nevezhető projektjük az „Egy táska női szeretet” projekt volt, amelynek keretein belül higiéniai csomagokat gyűjtöttek a rászorulók számára. A politika színterén azonban inkább elvétve látunk női politikusokat, ha meg is jelennek egy-egy sajtótájékoztatón, általában inkább a háttérben állnak, felszólalás nélkül. A Szövetség listájának első női jelöltje a 12. helyen szerepel, Pálinkás Évi az Összefogás-platform színeiben, őt követi Bauer Ildikó, a 19. helyen. Ennek az is lehet az oka, hogy a Szövetségben politizáló női politikusok nem szeretnének az országos politikában tevékenykedni. Egy másik lehetséges magyarázat pedig – amint azt Berényi József, az MKP-platform elnöke egy gombaszögi beszélgetésben elmondta –, hogy a Szövetség listájának összeállításakor olyan kvótákat vettek figyelembe, mint az életkor és a regionalitás. Ezek alapján pedig kikövetkeztethető, hogy a Szövetség még nem rendelkezik női kvótával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?