Üzletláncok: kell a flakonok betétdíjas rendszere

PET palack
Pozsony |

A Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) üzleteiben minden évben több mint 500 millió műanyag palack kerül forgalomba, ezért a szervezet elnöke, Martin Krajčovič szerint szükség van a PET-palackok visszaváltására. Részletekről azonban még nem tájékoztatott. 

Egyelőre nem tudni, hol lennének a visszaváltó automaták, és azt sem, hogy ez milyen költségekkel járna. Egy műanyag flakon betétdíja 12 cent lenne, a fémdobozoké pedig 10 cent. Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter kilátásba helyezte, hogy a Környezetvédelmi Alapon keresztül a minisztérium hajlandó támogatást biztosítani a visszaváltó rendszer bevezetésével járó költségek térítésére. 


A Szlovák Kiskereskedelmi Szövetség (ZOSR) viszont nem lelkes a tárca tervezetétől, s élesen bírálja azt, mondván: a rendszer felesleges és költséges. Sólymos szerint azonban a alacsony hatékonyságú szelektív hulladékgyűjtés miatt az ország nem tudja teljesíteni az európai uniós normát, azaz nem fogja tudni újrahasznosítani a PET-palackok 90%-át. Szlovákiában majdnem egymilliárd PET-palack kerül forgalomba, ennek 60%-a kerül a szelektív hulladékgyűjtőkbe.


Európában eddig tíz országban működik a PET-palackok visszaváltós rendszere, ezen országok felében a műanyag üvegek újrahasznosítása legalább 90%, a többi pedig 80% feletti. A törvénymódosítást első olvasatban 120 képviselő szavazta meg, második olvasatban várhatóan a hónap közepén vitatják meg. A javaslat 2020 januárjától lépne érvénybe, a gyakorlatban azonban csak 2022-ben, addig lenne idejük az üzletláncoknak kiépíteni a rendszert és üzembe helyezni az automatákat. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?