Közélet

Uniós szinten tárgyalták a kisebbségi jogokat

Brüsszel | Az Európai Parlament brüsszeli épületében szólalt fel az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja. A kisebbségi jogok témájában rendezett konferencián az európai nemzetiségek képviselői a kisebbségi oktatás problémáira igyekeztek felhívni a figyelmet. A konferenciát Fernand de Varennes különmegbízott hivatala mellett a Tom Lantos Intézet szervezte, de több EP-képviselő is részt vett rajta.
Czímer Gábor

2019. május 8. 14:31

Fernand de Varennes - A szerző felvétele

A rendezvény kérdésfelvetései között szerepelt, hogy milyen mértékben és körülmények között kell vagy lehet a kisebbségi gyermekek számára anyanyelvi oktatást biztosítani. A konferencia egyes résztvevői arról beszéltek, milyen esetekben látják szükségesnek az olyan iskolák működtetését, amelyben a kisebbségi nyelvé a fő szerep, ezen a nyelven zajlik a tanórák legnagyobb része. Azonban egy ettől eltérő modell is terítékre került, amely szerint a nemzetiség nyelvét csak néhány tanórán, főleg anyanyelvi órán tanítják és használják. Nagy József (Híd) EP-képviselő felszólalásában elmondta, az utóbbi modell egyértelműen a kisebbségnek a többségi nemzetbe való asszimilációját okozza. Nagy felhívta a figyelmet az általa útjára indított kisebbségi jogminimumra, amely a kisebbségek oktatási, kulturális és nyelvi jogainak bizonyos szintjét garantálná. A képviselő által kezdeményezett dokumentum jelenleg az Európai Bizottság előtt van.

Járóka Lívia (Fidesz) arról beszélt, hogy a kisebbségi jogok hagyományosan a tagállamok kompetenciájába tartoznak. Ahogy több felszólaló, ő is kiemelte az ukrajnai oktatási és nyelvtörvényt, amely sérti a nemzetiségek nyelvi jogait. A kijevi parlament által elfogadott jogszabály lényegében csak a magánhasználatban és a vallásgyakorlásban engedi a kisebbségi nyelvek használatát.

KIKÜLDÖTT TUDÓSÍTÓNK CZÍMER GÁBOR

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szigorúbb büntetések várnak a sofőrökre

Šefčovič fontos posztot kaphat Brüsszelben

Átadták a Madách-díjat

Érsekújvár kulturális főváros lesz

Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét

Csetneki vízivár, a Bebekek ősi fészke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?