Uniós szinten tárgyalták a kisebbségi jogokat

Fernand de Varennes
Brüsszel |

Az Európai Parlament brüsszeli épületében szólalt fel az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja. A kisebbségi jogok témájában rendezett konferencián az európai nemzetiségek képviselői a kisebbségi oktatás problémáira igyekeztek felhívni a figyelmet. A konferenciát Fernand de Varennes különmegbízott hivatala mellett a Tom Lantos Intézet szervezte, de több EP-képviselő is részt vett rajta.

A rendezvény kérdésfelvetései között szerepelt, hogy milyen mértékben és körülmények között kell vagy lehet a kisebbségi gyermekek számára anyanyelvi oktatást biztosítani. A konferencia egyes résztvevői arról beszéltek, milyen esetekben látják szükségesnek az olyan iskolák működtetését, amelyben a kisebbségi nyelvé a fő szerep, ezen a nyelven zajlik a tanórák legnagyobb része. Azonban egy ettől eltérő modell is terítékre került, amely szerint a nemzetiség nyelvét csak néhány tanórán, főleg anyanyelvi órán tanítják és használják. Nagy József (Híd) EP-képviselő felszólalásában elmondta, az utóbbi modell egyértelműen a kisebbségnek a többségi nemzetbe való asszimilációját okozza. Nagy felhívta a figyelmet az általa útjára indított kisebbségi jogminimumra, amely a kisebbségek oktatási, kulturális és nyelvi jogainak bizonyos szintjét garantálná. A képviselő által kezdeményezett dokumentum jelenleg az Európai Bizottság előtt van.

Járóka Lívia (Fidesz) arról beszélt, hogy a kisebbségi jogok hagyományosan a tagállamok kompetenciájába tartoznak. Ahogy több felszólaló, ő is kiemelte az ukrajnai oktatási és nyelvtörvényt, amely sérti a nemzetiségek nyelvi jogait. A kijevi parlament által elfogadott jogszabály lényegében csak a magánhasználatban és a vallásgyakorlásban engedi a kisebbségi nyelvek használatát.

KIKÜLDÖTT TUDÓSÍTÓNK CZÍMER GÁBOR

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?