ÚMS: Nem azt mondta a kormányfő, hogy nem kapnak pénzt az önkormányzatok

Richard Rybníček

Az önkormányzatok képviselői várják a magas energiaárak miatt megígért 108 millió eurós kompenzálást, amit még az előző kormány ígért meg. Ódor Lajos kormányfő viszont nem azt mondta, hogy nem kapják meg a pénzt, csak türelmet kért augusztus közepéig-végéig, amíg a kormány megkapja az idei féléves költségvetési jelentést – hívta fel a figyelmet hétfői sajtótájékoztatóján Richard Rybníček, a Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) elnöke.

„Már a kormányfővel tartott első megbeszélésen elhangzott, hogy az önkormányzatoknak várniuk kell, amíg a kormány augusztus közepén megkapja a féléves jelentést. Annak alapján tudja megmondani, hogy mennyi pénz áll a rendelkezésére, és milyen módon tudja kifizetni az önkormányzatokat” – tette hozzá Rybníček, azt is hozzáfűzve, nem jelent gondot ennyi időt kivárni.

Az önkormányzatoknak múlt csütörtökön (július 13.) kellett volna találkozniuk ez ügyben Ódor Lajossal, ám a kormányfő egy nappal korábban lemondta a megbeszélést, és bejelentette, a kormánynak jelenleg nincsenek anyagi forrásai erre a támogatásra. Az önkormányzatok képviselői hétfőn kértek segítséget Zuzana Čaputová államfőtől. Rybníček szerint felesleges feszültség-, sőt hisztériakeltés folyik az ügyben.

Szerinte a városok helyzete egyelőre stabil, nem a kompenzáció kifizetésén múlik a működésük. Emellett január óta 50 százalékkal csökkent a villamos energia, 60 százalékkal pedig a földgáz ára.

Az önkormányzatoknak nyújtott 108 millió eurós kompenzációról a Smer, valamint a frakció nélküli Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselők kezdeményeztek rendkívüli parlamenti ülést, július 21-én reggel 9-kor kellene megnyitni. Ugyanakkor Rybníček szerint a parlamenti pártok idézték elő az önkormányzatok jelenlegi helyzetét.

„Azok, akik az önkormányzatok hanyatlását előidézték az elmúlt 13 évben, tehát a parlamenti pártok, most hirtelen felfedezték maguknak az önkormányzatokat és mind arról beszélnek, hogyan akarnak segíteni nekünk. De ők idézték elő azt, hogy milyen helyzetben vannak ma a városok és a falvak. Inkább minden egyes párt elnökségének köteleznie kellene magát, hogy ha a választást követően hatalomra jut, garantálja a közigazgatási reform befejezését, továbbá olyan állami költségvetést állít össze, amely minimum olyan bevételeket biztosít az önkormányzatoknak, mint az idei” – jelentette ki Rybníček.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?