Közélet

Ukrajnai háború: a férfi családtagjaiktól búcsúzó nők és gyerekek látványa a legmegrázóbb

Továbbra is áramlanak a háború elől menekülő emberek az ukrán-szlovák határ átkelőire. Az egyes határellenőrzési pontokon azonban jelentősen különbözik a helyzet. Van, ahol gyalogosan egy óra alatt át lehet jutni a szlovákiai oldalra, de máshol akár egy napot is várni kell. Helyszíni beszámolónkat olvashatják.
author
Czímer Gábor

2022. március 1. 17:07

Ukrajnai háború: a férfi családtagjaiktól búcsúzó nők és gyerekek látványa a legmegrázóbb
Branislav Bibel felvételei

Ahogy arról beszámoltunk, az Ungvár-Felsőnémeti átkelőn hétfőn délután gyalogosan hozzávetőlegesen egy óra alatt lehetett átjutni, míg autóval akár egy napot is várakozni kellett. Hat kilométeres kocsisort láttunk a határállomás előtt. Többször tapasztaltuk azt is, hogy a közvetlenül a határellenőrzési pontra autóval érkező család tagjai közül csak a nők és a gyerekek indultak meg Szlovákia irányába, az őket odaszállító férfi pedig visszafordult. Ukrajnában a mozgósítás miatt a 18-60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot. Az összes általunk meglátogatott átkelőn a férfi családtagjaiktól búcsúzó nők és gyerekek látványa a legmegrázóbb. 

Szelmenc két oldala 

A Nagyszelmenc-Kisszelmenc gyalogos átkelőn keresztül kedden délután is folyamatosan érkeztek az emberek. Nincs azonban akkora tömeg, mint a háború első napjaiban. Napközben egy-másfél óra alatt lehet átjutni a szlovákiai oldalra. Itt is jellemző, hogy a határra a férfiak szállítják ki a nőket és a gyerekeket, egészen a határellenőrzésig kísérik őket. A férjeiktől búcsúzó nők, síró kisgyermekek látványa szinte állandósult. Ennél az átkelőnél alkalmunk volt összehasonlítani a két oldalon lévő humanitárius helyzetet. Az ukrajnai oldalon az emberek önmaguk szervezik meg mozgásukat és az ellátásukat is. Mindebben jelentős szerepet vállalnak a helyi lakosok. Két kisebb sátrat láttunk, ahol ételt és italt osztanak a várakozóknak. Az egyik boltot pedig egy fűtött ellátóhellyé alakították át. Valamiféle központilag szervezett segítséget, tűzoltóságot, polgári védelmet, Vöröskereszt munkatársainak tevékenységét azonban nem láttuk. Nincsenek fűtött sátrak, és csak egy mobilvécét találtunk. 

A szlovákiai oldalon ugyanakkor jóval szervezettebb a segítség. Már az itteni útlevél-ellenőrzésnél kisebb élelmiszercsomagot kapnak a menekülő emberek. Az átkelőről kilépve önkéntesek és a Vöröskereszt munkatársai várják őket, bevásárlókocsikkal segítenek a csomagjaik szállításában. Szabó Zsolttal a nagyszelmenci görögkatolikus parókussal néhány méterrel a határállomás itteni oldanának ajtaja előtt találkoztunk, éppen egy személyautóból rakodták ki a határ ukrajnai oldalán várakozóknak szánt segélycsomagokat. Elmondta, ők gyűjtik a különböző helyekről érkező adományokat. „Háromóránként engedik meg számunkra, hogy a határzónában, vagy a túloldalon lévő embereknek élelmiszert, plédeket küldjünk át” – mondta. Arról is beszélt, az ide érkező embereknek elsősorban fuvarra van szükségük, hiszen tovább kell jutniuk, de plédekre, élelemre, élelmiszercsomagokra, ivóvízre is szükség van. „Úgy tűnik, konzervből és pelenkából egyelőre van elég” – tette hozzá. Úgy tudjuk, az állami segítségnyújtás, valamint a civilek és egyházak által megszervezett segítség összehangolása hagy kívánnivalót maga után. 

A határellenőrzési ponttól nagyjából 200 méterre egy teljes sátortábor épült fel, ahol fűtött, nagykapacitású sátrak, meleg étel várja a menekülteket. 15-20 mobilvécé van a helyszínen. Amennyire sikerült megtudnunk, ezt a tábort a Vöröskereszt és önkéntesek működtetik. A polgári védelem, a hadsereg katonái és a rendőrség emberei mind a helyszínen dolgoznak, ők a forgalom irányításában, a helyszín biztosításában vesznek részt. Sőt, az egyik mobilszolgáltató a helyszínen felállított satandján SIM-kártyákat kínál az országba érkezőknek. 

A szelmenci átkelőnél önkéntesek kisbuszokkal szállítják tovább a menekülőket, illetve a Katolikus Karitász is segít ebben. „Az egyházközségek papjai szállítják az embereket” – mondta a görögkatolikus parókus. Ezzel együtt a tűzoltóság busza folyamatosan az átkelő és Nagymihály városának pályaudvara, illetve buszállomása között ingázik. Az emberek innen mennek tovább Kassára, majd Pozsonyba, Csehországba, esetleg Magyarországra. A Kassa megye busztársaságának jártain minden Ukrajnából menekülő személy ingyen utazhat, de más busztársaságok is hasonlóan járnak el. A Szlovák Államvasutak járatain pedig az utazhat ingyen, aki ukrajnai iratokkal tudja magát igazolni. 

Csapról autóval

Az ukrajnai Csap és a magyarországi Záhony közötti közúti átkelőn hétfőn este viszonylag jó volt a helyzet. A személyautók és buszok két sorban, nagyjából 300 méter hosszan álltak. Egy nappal korábban itt is kilométeres sorok kígyóztak. Ezen a határállomáson azonban nem lehet gyalogosan átlépni. A helyszínen egy csapat nigériai egyetemistával, medikusokkal találkoztunk, akik éppen valamilyen fuvart próbáltak szerezni, hogy járművel tudjanak a túloldalra jutni. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a csapi vasútállomásról vonatokkal is menekítik az embereket.

Galéria
A Csap–Záhony határátkelő hétfőn este
A Csap–Záhony határátkelő hétfőn este
A Csap–Záhony határátkelő hétfőn este
A Csap–Záhony határátkelő hétfőn este
+1
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
élelmiszer

Eltűnhet az üzletekből a hazai csirkehús

Igor Matovič

Csak kedden szavaznak Matovič leváltásáról

Boris Kollár

Kollár elítéli az újabb négy ukrán terület Oroszország általi annektálását

António Guterres
Frissítve

Guterres: veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása

Dobosy Pál

Ketten indulnak a polgármesteri pozícióért Felsőszeliben

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.