Közélet

Újabb MKP-közeli milliók

Pozsony | Csaknem félmilliárd forint érkezett a magyar kormánytól Szlovákiába a forráshiányos felvidéki sajtó megerősítésére. Menyhárt József, az MKP elnöke korábban arról beszélt, a pénzzel egy „kikezdhetetlen” testület gazdálkodik majd és nem pártsajtót építenek. A forrásokat mégis az MKP szellemi holdudvarához több szálon kötődő személyek kezelik.
Finta Márk

2018. február 12. 12:15

Puskás Attila (a kép jobb szélén) Berényi Józseffel, az MKP akkori elnökével 2015-ben - MKP-fotó

Több mint 1,5 millió eurós (475 millió forint ) támogatás érkezett Szlovákiába a Bethlen Gábor Alapon kereszül, a melynek célja a „forráshiányos felvidéki sajtó” megerősítése. Az összeget a tavaly júliusban bejegyzett Pro Média Alapítvány kezeli – a szervezet röviddel azután jött létre, hogy Menyhárt a Duna-parti Piknik elnevezésű zártkörű, az MKP szellemi holdudvarának tartott rendezvényen bejelentette a források érkezését. A pártelnök akkor azt mondta, a pénzt egy „kikezdhetetlen” alap kezeli majd, mely azt a szemléletet képviseli, melyet a közösség fontosnak tart. Hozzátette, regionális, erős sajtóhálózatot akarnak építeni, „gyakorlatilag összesíteni az erőinket, egy csapatba állítani”.

Nem pártsajtó?

Menyhárt később lapunknak cáfolta, hogy pártsajtót építenének mondván, a régióknak, kistérségeknek akarnak hangot adni a nyomtatott és elektronikus sajtóban. Ezt mostani megkeresésünkre is megismételte, és hozzátette, azt szeretnék, hogy azok a hírek és üzenetek, melyek fontosak a régióknak, megtalálják a maguk szócsövét. „Nem valami ellen, hanem valami mellett indul a médiastratégia” – mondta.

MKP-s legendák

„Az MKP közvetítő szerepéről legendák szólnak, bár ahogy minden legendának, ennek is van valami alapja” – jegyezte meg arra a kérdésre, milyen szerepe volt a pártnak a források ideérkezésében. Hozzátette: a pénz felhasználásának stratégiáját úgy állították fel, hogy áttekinthető, és a közösséget szolgáló projektek induljanak.

2018. február 1. 16:32

Zavaros óvodafejlesztés

Azt azonban még nem tudni pontosan, mire is használják fel a pénzt. A Pro Média Alapítvány ügyeit Puskás Attila, az MKP sajtóosztályának korábbi munkatársa igazgatja – ő azt mondta, a projektekről és a megvalósítás mikéntjéről pontosabbat csak március közepén, egy sajtótájékoztató keretein belül mondanak.

Puskás megerősítette, hogy a források már tavaly decemberben megérkeztek, és ígérete szerint a lehető legtranszparensebben fogják felhasználni, ezért is választották az alapítványi formát. „A feladatunk elsősorban kulturális értékek bemutatása lesz, a regionális értékekre külön hangsúlyt fektetünk” – mondta az Új Szónak. A projekt tervezési fázisán túl vannak, most indítják a megvalósítási fázist. 

Az MKP volt sajtósa a Pro Média élén

Több mint 1,5 millió eurós (475 millió forint) támogatást kapott a „forráshiányos felvi-déki sajtó”, a pénzt az MKP-közeli, tavaly nyáron alakult Pro Média Alapítvány kezeli.

Az alapítványt a belügyminisztérium nyilvántartása szerint Kövesdi Károly, lapunk korábbi munkatársa, a Hírek.sk portál külsős szerzője, Rajkovics Péter, a dunaszerdahelyi.sk portál főszerkesztője, valamint Molnár Judit, a Szabad Újság korábbi, a Hírek.sk jelenlegi főszerkesztője alapította. Puskás szerint azonban ők már nem tagjai a kuratóriumnak, ugyanis úgy döntöttek, hogy a megvalósításban is részt fognak vállalni, és a vonatkozó törvények szerint összeférhetetlen lenne, ha a kuratóriumi tagok pénzt kapnának. Helyüket a magyar közmédia két helyi újságírója, Haják-Szabó Mária, a Magyar Rádió szlovákiai tudósítója, Starovič Tibor, az MTI szlovákiai tudósítója, valamint Neszméri Tünde a felvidék.ma munkatársa, a már megszűnt Szabad Újság korábbi főszerkesztő-helyettese veszi át.

„Ezek a szakemberek évek óta dolgoznak az újságírás területén. Nem hiszem, hogy személyükben problémát kéne látni” – mondta Puskás Attila, a Pro Média Alapítvány ügyvivője. Szerinte a felvidéki sajtó keretei nagyon szűkek.

2018. február 8. 15:19

Pöttyös labda

Új hetilap

Háttér-információk szerint a tervek között szerepel egy nyomtatott hetilap elindítása, melyben a Hírek.sk és a Felvidék.ma portálok is közreműködnek, ám ezeket az értesüléseket még hivatalosan nem erősítették meg a projektgazdák. Az, hogy valóban ebben az irányban gondolkodnak az alapítók, abból lehet sejteni, hogy Menyhárt többször is említette, hogy a már létező platformok „egymás mellé rendezését és szövetségét kell elgondolni”.

Liberális vagy nemzeti

Az alapítvány alapítóinak egyike, Molnár Judit, a Hírek.sk főszerkesztője – akivel főszerkesztőként számolnak a médiaprojektek kapcsán is – korábbi előadásaiban és vitáiban is kétosztatúnak nevezte a felvidéki magyar sajtóközeget, „liberális” és „nemzeti” oldalt különböztetett meg. Ennek az értelmezési tartománynak alapján az alapítvánnyal kapcsolatban elhangzott nevek mindegyike a „nemzeti” oldalhoz kötődik, Puskás és Neszméri közvetlenül az MKP-ban dolgoztak, és a háttér-információk szerint a projektekbe bekapcsolják a Hírek.sk és a Felvidék.ma hírportált is, melyek az MKP mediális holdudvarába tartoznak. A „nemzeti” oldal felülreprezentáltsága kapcsán Molnár Judit az Új Szónak azt mondta, szerinte Starovič Tibort és Haják-Szabó Máriát magyarországi média tudósítóiként nem lehet kötni semmihez, ő pedig személy szerint nem kötődik párthoz vagy rendszerhez. „Legfeljebb nézetem van a világról, kötődéseim nincsenek” – tette hozzá.

Nincs kivetnivaló?

A „nemzeti oldal” felülreprezentáltságában Puskás Attila sem lát kivetnivalót. „Mindenki áll valahol” – tette hozzá arra a felvetésre, nem aggályos-e ez a projekt objektivitására és függetlenségére nézve. Annak lehetőségét elutasította, hogy a politika befolyásolná az alapítványt. „Megtanultam, hogy ne álljak vigyázzba, ha bárki összevonja a szemöldökét bármelyik oldalon” – jegyezte meg.

Puskás Attila és Molnár Judit is úgy nyilatkozott, a médiastratégia mögött álló csapat még nem végleges, és bővülni fog. „Sok mindenkivel együtt fogunk dolgozni, innen is, onnan is” – mondta Puskás azzal, hogy minden március közepén derül majd ki a projektről. „A felvidéki újságírói közeg elég behatárolt, és hadd ne mondjam, hogy belterjes. A célunk az is, hogy ezt a közeget kibontsuk és bővítsük. Támogatható, mindenki által aláírható célokat állítottunk fel magunk elé” – mondta, hozzátéve, nem szeretné, ha a projekt olyan vitákról szólna, ki hol áll, és kihez kötődik.

Nemzeti jelentőség

A másfél millió euróval gazdálkodó projekt magyar kormányzati pénzinjekcióval indul – melyet egyébként a Hírek.sk és a Felvidék.ma is kap nemzeti jelentőségű intézményként a magyar kormánytól, 2017-ben összesen több mint 100 millió forint (320 ezer euró) összegben. Azt még egyelőre nem tudni, hogy alakulhat át a magyar támogatások struktúrája a projekt hatására, ám Puskás és Menyhárt is úgy nyilatkozott, azt szeretnék, ha a médiastratégia nyomán létrejövő sajtótermékek megállnának a saját lábukon,és hosszú távon is működni tudjanak. Ez nem lesz könnyű, hiszen a piac kicsi és forráshiányos: az MKP-hoz közel álló Szabad Újság, mely 2016-ban kényszerült bezárni, azért bukott el, mert a piacról nem sikerült megélnie, magyar kormányzati támogatást pedig állítólag azért nem kapott, mert az MKP nem jutott be a parlamentbe. „Az, hogy egy felület mennyire életképes és eladható, nem egy év alatt fog kiderülni” – mondta Puskás.

Önnek ajánljuk

Fialková harmadik lett, és vezeti a szakági Vk-t

VIDEÓ: Figyelmeztető lövések és autós üldözés a pozsonyi éjszakában

Frissítve

Elhunyt Andy Vajna

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Letűnt Libeň III. / Kivonják a forgalomból

Magda nővér küldetése Pozsonyban

VIDEÓ: Gyereküléssel együtt zuhant ki a baba a mozgó autóból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?