Közélet

Újabb bírók Kočner mobiljában

Pozsony | A bíróktól lefoglalt telefonok ügyében létrehozott öttagú bizottság két tagja kilépett a testületből, miután nyilvánosságra került, hogy ők is részt vettek egy eseményen, amelyen Marián Kočner nagyvállalkozó is megjelent. Közben a Legfelsőbb Bíróság alelnökétől 10 bíró kéri, mondjon le funkciójáról, mert neve összefüggésbe került Kočnerrel.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. október 23. 07:00

Marian K. vigyora
TASR-felvétel

Az Országos Bírói Tanács elnöke, Lenka Praženková, valamint Marcela Kosová, a tanács tagja 2017 decemberében részt vettek az Ikrényi&Rehák ügyvédi iroda által szervezett disznótoron, amelyen Marián Kočner vállalkozó is megjelent. Bár mindkét bíró azt állítja, elmentek, miután Kočner megjelent, most mégis abból a bizottságból, amely a bíróktól lefoglalt telefonok ügyét hivatott vizsgálni. 

Kočner mindenhol

A Denník N birtokában lévő kommunikációkból kitűnik, hogy Kočner több mint hatezer üzenetet váltott a Pozsonyi I Járási Bíróság bírójával, Vladimír Sklenkóval, akinek augusztusban szintén lefoglalták a mobilját. A portál információi szerint Kočner Sklenkóval és Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkárral hasonló intenzitással kommunikált. Az üzenetek alapján kiderül, hogy a bíró azonnal Kočner rendelkezésére állt, ha a vállalkozónak szüksége volt valamire, még a saját munkája rovására is. A kommunikáció alapján arra is lehet következtetni, hogy Sklenko mindezért pénzt is kapott. „Mikor veszed fel a karácsonyit?” – kérdezte Kočner. „Jövő héten, ha itt vagy” – válaszolt Sklenko. „Persze, ahogy akarod” – írta Kočner. 

„A sajtóban megjelent információk nem fegyelmi vétségről szólnak, hanem alapos a gyanúja annak, hogy az érintett bírók bűncselekményt követtek el” – nyilatkozta lapunknak Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter. Hozzátette, egyelőre nem indítanak ellenük fegyelmi eljárást, mert akkor nem lehetne büntetőeljárás keretében elítélni őket. Gál azonban arról is beszélt, vizsgálják a nyilvánosságra került információkat, hogy azok alapján az esetleges büntetőeljárástól függetlenül indíthatnak-e fegyelmi eljárást.

Kérik a távozását

Sklenko és Kočner üzeneteiben többször is említik Jarmila Urbancovát, a Legfelsőbb Bíróság alelnökét, akinek szenátusában Sklenko régebben asszisztensként tevékenykedett. 

Kimerítően beszélgetnek a Legfelsőbb Bíróság tavalyi alelnökválasztásáról is, amelyre Urbancová is jelentkezett. Sklenko megírta Kočnernek, hogy Urbancová támogatókat keres a Bírói Tanácsban. „Jarinkáért megtesszük, amit tudunk” – írta Kočner. Sklenko érdeklődött továbbá a Mi Szlovákiánk Néppárt feloszlatásáról szóló eljárásról is, amelyben Urbancová bíróként döntött, és más bírókról is kikérte a véleményét. Ezeket az információkat aztán Kočnerrel is megosztotta. 

Urbancová kizárta, hogy valaha is segítséget kért volna, hogy szavazatokat kapjon a választáson, hozzátette, nem tudott arról, hogy üzeneteit továbbították Kočnernak. Bár Urbancová csak alelnök, október másodikától vezeti a Legfelsőbb Bíróságot, mert az elnöknek lejárt a mandátuma, és egyelőre még nem sikerült megválasztani a helyettesét. Urbancová azonban nem gondolja, hogy le kéne mondania posztjáról: „Biztosan állíthatom, hogy sosem álltam kapcsolatban személyekkel az úgynevezett maffia-listáról. Sem elektronikusan, sem személyesen” – mondja Urbancová azzal, hogy kihasználva, megvezetve és becsapva érzi magát. Kollégái azonban másképp vélekednek. A Legfelsőbb Bíróság 10 bírája kéri, hogy mondjon le alelnöki posztjáról, mivel a Threema-üzenetek alapján közvetve ugyan, de tőle származtak Kočner információi. A kérvényt aláíró bírók elfogadhatatlannak tartják, hogy az intézményt egy ilyen gyanúba keveredett személy vezesse.

(szh, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!”

8 dolog, amit az új Škoda Octaviáról tudni kell

Az Összefogás 144 megoldást mutatott be

Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón

Mindent, ami ősi, megmásíthatatlan

Halálra vertek egy nőt Pozsonyban, az életét nem tudták megmenteni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!