Új vegyes bizottsági tagokat neveztek ki

Pozsony |

Szerdai ülésén a pozsonyi kormány új tagokat delegált a Magyar–Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottságba, ezzel leváltotta az előző kabinet által kinevezett személyeket.

Az új tagok jelölésére Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter kérte fel az egyes szlovák minisztériumokat. Ennek nyomán a pozsonyi kormány a különböző szakmai bizottságok szlovák részének élére kilenc új elnököt nevezett ki, mindannyian államtitkári tisztséget is betöltenek. A katona- és védelempolitikai bizottság szlovák részének elnöke Marian Majer védelmi államtitkár lett, a gazdasági bizottság szlovák részét Ján Oravec gazdasági államtitkár vezeti. A természet- és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó bizottságba Juraj Smatana környezetvédelmi államtitkárt nevezték ki. A mezőgazdasági bizottságba az OĽaNO listáján indult Martin Fecko agrárállamtitkárt, míg az oktatási, ifjúságpolitikai és sportbizottságba az SaS listáján induló Filip Mónika oktatási államtitkárt delegálták. A vegyes bizottságban az egészségügyi kérdésekkel Soňa Gaborčáková egészségügyi államtitkár, a belügyi témákkal pedig Vendelín Leitner, a belügyi tárca államtitkára foglalkozik. A külügyeket tárgyaló testületbe Martin Klus külügyi államtitkár ülhet be, a kulturális bizottságban pedig Radoslav Kutaš kulturális államtitkár foglalhat helyet, míg Jaroslav Kmeť közlekedési államtitkár a közlekedési testületben kapott helyet.

A kormány egyben leváltotta a vegyes bizottság eddigi tagjait, így Ondrejcsák Róbertet, akit az előző ciklusban a Híd jelölt a védelmi államtitkári tisztségre és Csicsai Gábort is, aki a Híd mezőgazdasági államtitkára volt. Ugyancsak megszűnt a testületbe való kinevezése az előző oktatási államtitkárnak, Peter Krajňáknak (Híd), a korábbi munkaügyi államtitkárnak, Ivan Švejnának (Híd), az előző munkaügyi államtitkárnak, Norbert Kurillának (Híd), a korábbi belügyi államtitkárnak, Rudolf Urbanovičnak (SNS), az előző kulturális államtitkárnak, a smeres Ivan Sečíknek és a szintén smeres Vojtech Ferencz gazdasági államtitkárnak. A bizottsági tagsága ugyancsak megszűnik Ivan Korčok jelenlegi külügyminiszternek, akit az előző kormány idején a Smer jelölt a diplomáciai tárca államtitkári posztjára.

Petőcz Kálmán volt diplomata a bizottságok feladatáról lapunknak elmondta, a testületek az 1995-ben aláírt magyar–szlovák alapszerződésben megfogalmazott célokat hivatottak megvalósítani az aktuális kormány programjához igazított módon. Hozzátette, alapvetően szakmai bizottságokról van szó, amelyek ajánlásokat fogalmaznak meg az egyes kormányoknak. „Ilyen lehet például a két ország között létrehozandó gázvezeték nyomvonalának kérdése” – mondta Petőcz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?