Közélet

Új Szó-ankét: több száz érv és ellenérv a Szputnyik V-vakcina beadatásáról

Ahogy a kormánykoalíciót, úgy az olvasóinkat is megosztotta az orosz vakcina beadatásának kérdése. Az Új Szó Facebook-oldalán közzétett ankét hatalmas érdeklődést váltott ki az internetes olvasóink körében, az ő hozzászólásaik közül válogattuk ki a legnépszerűbbeket.
Nagy Roland

2021. március 10. 07:30

Új Szó - ankét
A vakcinázásról heves vita alakult ki lapunk Facebook-oldalán - Somogyi Tibor felvétele

Ahogy arról nemrégiben mi is beszámoltunk, a Szputnyik V behozatala koalíciós válságot idézett elő. Az SaS és a Za ľudí vezetősége Igor Matovič miniszterelnök és Marek Krajčí egészségügyi miniszter (mindketten OĽaNO) lemondását követeli, ám egyelőre nem úgy tűnik, hogy a kormányfő és a tárcavezető hajlandó lenne távozni a posztjáról. A feszült állapot már közel egy hete tart, és továbbra sem lehetett tudni, végül hogyan sikerül lezárni a konfliktust.

Kormányválság robbant ki, az SaS a kabinet rekonstrukcióját követeli

2021. március 3. 11:17

Kormányválság robbant ki, az SaS a kabinet rekonstrukcióját követeli

Koalíciós válság

A vita alapvetően abból indult, hogy Matovič és Krajčí – a magyar kormányhoz hasonlóan – úgy hagyta jóvá a Szputnyik behozatalát, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte a vakcina ideiglenes regisztrációját.

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke nem tartja jó ötletnek, hogy olyan vakcinával oltsunk, amelyről az EMA nem mondta ki egyértelműen, hogy biztonságos, Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter pedig úgy véli, hogy az oroszok a hibrid háború eszközeként használják fel a vakcinát. Ezzel szemben Matovičék azt az álláspontot képviselik, hogy az oltásból nincs idő politikai kérdést csinálni, mert Szlovákiában rendkívül aggasztó a járványügyi helyzet.

1500 hozzászólás

Még egyetlen korábbi Új Szó-ankét sem váltott ki akkora vitát, mint az orosz vakcinával kapcsolatos kérdésünk. Olvasóinktól azt kérdeztük, hogy beoltatnák-e magukat a Szputnyik V-vakcinával. A több mint 940 reakció és 1500 hozzászólás arra utal, hogy az olvasótáborunk jelentős részének határozott véleménye van a témáról, a véleménykülönbségek pedig hasonló érvelések mentén alakultak ki, mint amilyeneket a szlovák kormány tagjai is hangoztattak.

ujszo

Vannak olyanok, akik tartanak a Szputnyik mellékhatásaitól, mások viszont egyenesen csak az orosz vakcinát lennének hajlandóak beadatni maguknak. Akadtak olyanok is, akik szerint mindegy, milyen vakcinával oltunk, a lényeg az, hogy minél több ember kapja meg az oltást, és térhessünk vissza a normális életünkhöz. Néhány hozzászóló viszont egyértelműen leszögezte: semmilyen vakcinát nem adatna be magának.

Politikai meggyőződések

Szép számmal jelentkeztek olyan hozzászólók, akik kifejezetten a Szputnyikot részesítik előnyben. Brunczlík Viktor olvasónk például azt írta,

„inkább az orosz, mint a nyugati vakcinák bármelyike”.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Bokor Csaba is:

"Sok ember azt hiszi, hogy ha valami nyugatról származik, az jó! Én az oroszra szavazok, mivel az orosz dolgok örökösek és jók”.

Mások inkább az Európai Unió vakcinapolitikájának szavaznak bizalmat. Így vélekedik például Jakubecz Ádám, aki mindenképpen meg szeretné várni az EMA jóváhagyását.

„Továbbá, ha a hírek igazak, akkor az EU területén csak olyan vakcinával lehet majd utazni, amit elismertek”

– tette hozzá az olvasónk.

A Euronews hírportálon március elején valóban megjelentek olyan információk, hogy az úgynevezett oltási útlevélben az is szerepet játszhat, milyen vakcinát kaptak az emberek. Ez egyelőre nincs hivatalosan megerősítve, az Európai Bizottság viszont márciustól már tárgyal a digitális vakcinaútlevélről szóló javaslatról.

„Mindegy, csak oltsunk”

Az egyik legtöbb reakciót kiérdemlő hozzászólást Udvardi Szabina írta, aki szerint nem azt kell nézni, hogy az adott oltóanyagot melyik országban gyártották.

„A kommenteket olvasva, örülök, hogy sok normális ember van még. Teljesen mindegy, milyen vakcina, ha ezzel közelebb jutunk a normális élethez, akkor kell. Ne mindig a rosszat lássuk mindenben! Én megkaptam az AstraZenecát, itt vagyok, élek, és köszönöm”

– jegyezte meg olvasónk.

Ezzel a véleménnyel ért egyet Sánta Patasi Gabriella is, aki szerint az egyéves otthonlét eredményeként már megismerhettük a depresszió tüneteit, és az emberek nem kérnek belőle.

„A Covidtól jobban félünk, mint az oltás mellékhatásaitól”

– tette hozzá Gabriella.

Norbi Semega nevű olvasónk azt írta, ő szívesen beoltatná magát, de elsősorban talán azoknak a véleményét kellene kikérni, akik élet és halál között lebegtek, hogy vajon olyan helyzetben is elgondolkodtak-e a vakcina elutasításán.

Személyes tapasztalatok

A személyes tapasztalatokból egyébként nem volt hiány, a hozzászólások között több szívszorító történetet is lehetett találni. Gogola Tomi nevű olvasónk például elmondta, hogy a fertőzés nemrégiben az édesanyja életébe került.

„Egy hét alatt elvitte. Mire bekerült a kórházba, már késő volt. Én is átestem rajta, »élvezve« majdnem minden hatását. Két hétig tartott. Akármelyik oltást elfogadnám, még a kínait is. Csak mivel a 11-es csoportban vagyok, így valószínűleg még egy ideig várhatok. Örülhetek ha 2 éven belül rám kerül a sor"

– írta olvasónk, ezzel utalva a szlovák vakcinaprogram lassúságára.

Magdaléna Csányiová pedig arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány miatt az utóbbi évben egyáltalán nem láthatta a külföldön élő unokáit.

„Bármit megtennék, hogy újra szabadok legyünk”

– jegyezte meg.

Elmaradott egészségügy

Csölle László szerint azért is kell sürgetni a vakcinázás felgyorsítását, mert a kórházak telítettsége miatt a nem Covid-fertőzöttek kezelése rendkívüli módon háttérbe szorul.

„Nincs mire várni. Orosz vagy kínai, mindegy, csak kezdjék végre tömegesen oltani az embereket, mert ennek hosszú távon nem lesz jó vége! A koronavírus minden betegséget félretesz, de majd azok a betegek is előbb vagy utóbb súlyos állapotba fognak kerülni! Akkor megint megtelnek a kórházak! Sajnos ilyen, mikor szétlopják az egészségügyet, és nincs fejlődés!”

– írta olvasónk.

Semmilyen vakcinával

Ennek ellenére is akadtak olyan olvasóink, akik nemcsak a Szputnyikot utasítják el, hanem a többi vakcinát is. Sokan egyetértettek például Sidó Emília hozzászólásával, aki a feltett kérdésre mindössze annyit válaszolt:

„Nem. És más vakcinával sem”.

Ennél bővebben fejtette ki véleményét Sádocky Noémi, aki biztos abban, hogy amíg nem kötelező jellegű, addig nem oltatja be magát.

„Teljes mértékben megértem azokat is, akik az oltás mellett állnak, de ha a jövőmre gondolok, és ezt összekötöm azzal, hogy jelenleg a terhes nőket, illetve a gyerekeket nem oltják, akkor felvetődik a kérdés, hogy ha beoltatnám magam, akkor a jövőben ez vajon milyen befolyással is lesz rám, ha például családalapítás előtt állok majd”

– magyarázta olvasónk.

Végül pedig akadtak olyan kommentelők is, akik kevésbé vették komolyan a kérdést, illetve igyekeztek szellemes, humoros hozzászólásokat írni. Ezek közül Gabriel Elvisz Szalay nevű olvasónk reakcióját idézzük:

„Csak a Szputnyik ad nekem erőt és mindent legyőző akaratot! Mi az hogy! Ide vele!” 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Újabb kormányválság a láthatáron?

kézmosás

30 másodperc életet menthet

b

Súlyos baleset történt a Dunaszerdahelyi járásban

Mesék a Hurokból

SOROZATDARÁLÓ: Retrofuturisztikus álom

méhnyakrák szűrővizsgálat

Szűrővizsgálattal elkerülhető a méhnyakrák

Szabados Ágnes

Azt mondják: olyan, mintha a nappalimban ülnének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.