Új sertéstartási szabályok

sertés
Pozsony |

Novembertől mindenki köteles bejelenteni a sertés tartását az érintett hivataloknál. A bejelentési kötelezettség a malacok adásvételére is vonatkozik, a mulasztás komoly, akár 400 eurós büntetést érhet. 

A sertéstartásra vonatkozó bejelentési kötelezettség alól tavaly novemberig kivételt élveztek azok, akik egyetlen állatot tartottak saját felhasználásra. A kivételt az afrikai sertéspestis terjedése miatt törölte el az Európai Unió. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy novembertől mindenki köteles bejelenteni a regionális Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyeletnél (ŠVPS SR), hogy sertést tart. Smriga Rudolf, a rimaszombati hivatal igazgatója lapunknak elmondta, hogy az adatokat a zsolnai székhelyű központi nyilvántartás számára gyűjtik. „A sertést tartóknak első lépésben saját gazdaságukat kell bejelenteniük a központi nyilvántartóba, amely minden gazdaságot egy hat számjegyű regisztrációs szám alatt vezet. Miután ezt az azonosítót megkapják az állattartók, regisztrálhatják az állatot” – magyarázta Smriga Rudolf, s hozzáfűzte, a regisztráció díjtalan, a hivatalok mindenben, a kérvény kitöltésében is segítenek a lakosságnak. Az igazgató arra figyelmeztet, hogy a kivétel eltörlése óta a malacvásárlásra is vonatkozik a bejelentési kötelezettség. „Egyetlen malac adásvétele is csak mindkét fél regisztrációját követően bonyolítható le, ellenkező esetben törvényt sértenek” – mondta Smriga Rudolf. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha sertést akarunk tartani, akkor regisztrálnunk kell a „gazdaságunkat”, s csak olyan személytől vehetünk malacot, akinek van nyilvántartási száma. A törvény megsértéséért a regionális ŠVPS SR magánszemélyekre 100-400 eurós büntetést róhat ki, fizikai személyeknél ez az összeg sokkal magasabb, 400 eurótól akár 3500 euróig terjedhet. 

A törvény betartását bármikor ellenőrizhetik. „Ha bejelentést kapunk, kötelesek vagyunk ellenőrizni, hogy a polgárok teljesítették-e bejelentési kötelezettségüket. Ugyanakkor jogunkban áll szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartani, s az októberben jóváhagyott törvénymódosítás értelmében a lakosok kötelesek ellenőreinket beengedni a portájukra” – emlékeztet az igazgató. 

A sertéstartással kapcsolatban másik kötelezettség is hárul a polgárokra, ez pedig a disznóvágással kapcsolatos. Ezt ugyanis 24 órával korábban szintén jelenteni kell a regionális ŠVPS SR-nél. Ennek elmulasztása 400, illetve 1000 eurós büntetést vonhat maga után.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?