Közélet

Tucatnyi magyar iskolát zárnának be

Pozsony | Kikerült a kisiskolák halállistája – az oktatási minisztérium váratlanul a napokban kiadta a listát a Hospodárske noviny lapnak. Erről az derül ki, hogy a tárca 128 alapiskola fenntartójával és igazgatójával tárgyal az intézmények racionalizálásáról. Az iskolák körülbelül egytizede magyar tanítási nyelvű.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. augusztus 8. 16:56

Ahogy már korábban megírtuk, a minisztérium azt szeretné, ha ezeket az iskolákat bezárnák vagy összevonnák más oktatási egységekkel, esetleg olcsóbbá tennék a működésüket. A polgármestereket és igazgatókat a tárca azzal zsarolja, hogy ha nem élnek a kormányzat által kínált lehetőségekkel, csökkentik az eddigi plusztámogatásukat. Ebben az esetben a hiányzó részt az önkormányzatnak kellene előteremtenie – ez az összeg évi több tízezer euró is lehet.

 

Eddig az nem volt világos, hány magyar tannyelvű iskola került veszélybe. Lapunk az elmúlt hetekben többször is kérte a listát a tárcától, ám kérésünket mindig azzal hárította el a minisztérium szóvivője, hogy augusztus végén, a folyamat lezárultával hozzák nyilvánosságra az érintettek névsorát.

 

A listán hozzávetőlegesen egy tucatnyi, magyarok által is lakott település szerepel, ám az nincs feltüntetve, milyen tannyelvű iskoláról van szó. Lapunk kikérte ezt az információt a minisztériumtól, a konkrét adatokat és az érdemi reakciót csütörtökre ígérte a tárca. Meglepetésre – a magyar tannyelvű intézmények többsége ugyanis kisiskolának számít – a magyar iskolák száma alacsonyabb lehet a „vártnál”.

 

A Hospodárske novinynak nyilatkozó minisztériumi alkalmazott szerint a tárca első körben azokat az iskolákat választotta ki, amelyeket kevesebb mint 150 diák látogat, s amelyek 6 km-es körzetében van másik intézmény. Az illetékes szerint a „nem effektíven” működő iskolák bezárásával évi mintegy 5 millió eurót spórolhatna meg az állam. Ezt a tanárbérek növelésére szeretné fordítani.

 

A Híd és az MKP lapunknak nyilatkozó politikusai ellenzik a kisiskolák bezárását és összevonását. Mindkét párt azt ajánlja a minisztériumi egyeztetésen részt vevő polgármestereknek és igazgatóknak, hogy ne fogadják el a szaktárca feltételeit, s próbálják megvédeni iskoláikat. (MSz)

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

liz truss

Brit külügyminiszter: Túl keveset költött a Nyugat Ukrajnára, ezért sikerült Putyinnak lerohannia

vízimentő

TRAGÉDIA: Beugrott felesége után a vízbe, hogy kimentse, végül megfulladt

buszbaleset

Legalább 20 ember meghalt és további 12 megsérült egy buszbalesetben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.