Tucatnyi magyar iskolát zárnának be

Pozsony |

<p>Kikerült a kisiskolák halállistája &ndash; az oktatási minisztérium váratlanul a napokban kiadta a listát a Hospodárske noviny lapnak. Erről az derül ki, hogy a tárca 128 alapiskola fenntartójával és igazgatójával tárgyal az intézmények racionalizálásáról. Az iskolák körülbelül egytizede magyar tanítási nyelvű.</p>

Ahogy már korábban megírtuk, a minisztérium azt szeretné, ha ezeket az iskolákat bezárnák vagy összevonnák más oktatási egységekkel, esetleg olcsóbbá tennék a működésüket. A polgármestereket és igazgatókat a tárca azzal zsarolja, hogy ha nem élnek a kormányzat által kínált lehetőségekkel, csökkentik az eddigi plusztámogatásukat. Ebben az esetben a hiányzó részt az önkormányzatnak kellene előteremtenie – ez az összeg évi több tízezer euró is lehet.

 

Eddig az nem volt világos, hány magyar tannyelvű iskola került veszélybe. Lapunk az elmúlt hetekben többször is kérte a listát a tárcától, ám kérésünket mindig azzal hárította el a minisztérium szóvivője, hogy augusztus végén, a folyamat lezárultával hozzák nyilvánosságra az érintettek névsorát.

 

A listán hozzávetőlegesen egy tucatnyi, magyarok által is lakott település szerepel, ám az nincs feltüntetve, milyen tannyelvű iskoláról van szó. Lapunk kikérte ezt az információt a minisztériumtól, a konkrét adatokat és az érdemi reakciót csütörtökre ígérte a tárca. Meglepetésre – a magyar tannyelvű intézmények többsége ugyanis kisiskolának számít – a magyar iskolák száma alacsonyabb lehet a „vártnál”.

 

A Hospodárske novinynak nyilatkozó minisztériumi alkalmazott szerint a tárca első körben azokat az iskolákat választotta ki, amelyeket kevesebb mint 150 diák látogat, s amelyek 6 km-es körzetében van másik intézmény. Az illetékes szerint a „nem effektíven” működő iskolák bezárásával évi mintegy 5 millió eurót spórolhatna meg az állam. Ezt a tanárbérek növelésére szeretné fordítani.

 

A Híd és az MKP lapunknak nyilatkozó politikusai ellenzik a kisiskolák bezárását és összevonását. Mindkét párt azt ajánlja a minisztériumi egyeztetésen részt vevő polgármestereknek és igazgatóknak, hogy ne fogadják el a szaktárca feltételeit, s próbálják megvédeni iskoláikat. (MSz)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?