Törvényt sérthetett a Főnix

Pozsony |

<p>Törvényt sértett a Főnix Polgári Társulás, ha valóban a Magyar Közösség Pártjának kampányára fordították a magyar Miniszterelnökség által adott 200 millió forintos (kb. 645 ezer euró) támogatást.</p>

Nem hajlandó elárulni a Főnix, hogy pontosan mire költötte a magyar Miniszterelnökségtől idén januárban kapott 200 millió forintot. A szervezetnek nincs látható tevékenysége, és elnöke nem is akar nyilvánosan elszámolni a támogatással, amelyet az első fél évben kellett elkölteniük. Habár Pósa Lajos, a Főnix elnöke állítja, a Miniszterelnökség támogatását a célnak megfelelően használták fel és nincs közük az MKP-hoz, törvényt sértettek, ha a párt kampányát finanszírozták, ahogyan azt lapunknak állították egyes MKP-közeli források. Pósa állítja, hogy egyetlen párthoz sem áll közel. „Én pártoktól teljesen független ember vagyok, semmilyen pártnak a tagja nem vagyok, saját pénzemből is támogatom ezt a szervezetet, hogy az itteni magyarság ügyét elősegítsem” – mondta lapunknak a Főnixről. Saját pénzéből azonban az MKP-t is támogatta, a párt honlapja szerint 2014-ben két összegben összesen 45 ezer eurót adott a pártnak. Menyhárt József, az MKP egy hónapja megválasztott elnöke nem ismeri a Főnixet. „Nem tudok hozzászólni, mert csak az Új Szóból értesültem a témáról. Nyilván azokat kellene megkérdezni, akik érintettek lehetnek” – mondta lapunknak a pártelnök. A választási kampányról szóló törvény értelmében harmadik fél is bekapcsolódhat a választási kampányba, de csak abban az esetben, ha nyilvántartásba véteti magát, és a támogatásra szolgáló összeget nyilvános számlán vezeti. Egy szervezet legfeljebb 100 ezer eurót használhat fel. Ha nem akar maga kampányt szervezni, akkor a támogatásra szolgáló összeget oda is ajándékozhatja a kiválasztott pártnak. A támogatásnak ebben az esetben nincs felső határa. „Az ajándékozás törvényes, de az adomány összegének szerepelnie kell a párt éves jelentésében – magyarázta lapunknak Zuzana Wienk, a Fair-Play Szövetség igazgatója. – Az ajándékozás csak ajándékozási szerződés alapján lehetséges, az ajándékozót pontosan azonosítani kell.” Ha azonban a hivatalos utat megkerülve kampányol egy szervezet, törvényt sért. „Ha az állítás igaz, akkor az MKP durván megsértette a választási kampányról és a választási pártokról szóló törvényt a valódi támogatóinak elrejtésével” – mondta lapunknak Gabriel Šipoš, a Transparency International Slovensko (TIS) igazgatója. A kampányt vezető harmadik fél külföldi szervezet nem lehet, viszont a kampányoló hazai szervezetet külföldről támogathatják. A törvény megsértéséért akár 100 ezer euróig terjedő bírság is kiróható. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?