Több párt is elítélte a közmédia műsorvezetőjének megfenyegetését

RTVS k

Az SaS, a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia és az ODS is elítélte a Szlovák Rádió és Televízió műsorvezető szerkesztője, Marta Jančkárová megfenyegetését. Az SaS nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a Smert. Peter Pellegrini, a Hlas elnöke szerint a Smer által előkészített és megrendezett színjátékról van szó.

„Megengedhetetlen, hogy azért fenyegessék az RTVS műsorvezetőjét, mert nem volt hajlandó belemenni a Smer politikai játszadozásába. Robert Fico, Ľuboš Blaha és az egész Smer felelős ezekért a támadásokért” – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke.

A párt szerint a közmédia helyesen járt el, ugyanis nem szolgálhatja ki egy-egy párt politikai marketingjét és propagandáját. „A Smer újságírók ellen indított támadásai csak az előszelét jelentik annak, hogyan fog viselkedni a választás után” – tette hozzá Branislav Gröhling, az SaS alelnöke, kiemelve, hogy mindez néhány nappal Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ötödik évfordulója után történik.

„Nem helyes erővel kikényszeríteni, hogy olyasvalaki szerepeljen egy tévéműsorban, akit nem hívtak meg. Mondjam meg az igazat? Szerintem a Smer előre megrendezett színjátékról van szó” – jelentette ki Pellegrini. Rámutatott, a Smer előre tudta, mi fog történni, ha más megy el a tévévitára, és az egész ügyet kihasználta. Aláhúzta, hogy egy-egy tévémeghívás személyre szóló, ha valamelyik pártelnök kapja, az nem jelenti azt, hogy elmehet helyette a párt valamelyik parlamenti képviselője, és a műsor szerkesztőinek joguk van felépíteni a dramaturgiát, kiválasztani a szereplőket és a témákat, és joguk van mást meghívni, ha az eredetileg meghívott személy nem tud részt venni a műsorban.

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője szerint szintén színjátékról van szó, és ő is azt hangsúlyozta, konkrét személy, nem pedig párt kap meghívót a vitaműsorokba, hiszen az egyes képviselők különféle szakterületekkel foglalkoznak.

A PS is tiltakozik a fenyegetőzések, politikai támadások és az újságíróknak küldött vulgáris névtelen levelek miatt. „Az ilyen praktikáknak nincs helye a liberális demokráciában, különösen nem egy olyan országban, amely egy újságíró meggyilkolását követő traumán ment át” – közölte állásfoglalásában Michal Šimečka, a párt elnöke, az európai parlament alelnöke.

A KDH magyarázatot követel Robert Ficótól, a Smer elnökétől arra a kijelentésére, hogy a közszolgálati média vezetőjének a „fejét akarják” és elkapják a nyakát. „A politikusoknak tudniuk kell, hogy kijelentéseiknek következményeik vannak, és felelősséget viselnek a társadalom állapota miatt” – jelentette ki Milan Majerský, a KDH elnöke, és visszautasította a gyűlöletkeltést, a feszültség fokozását és a vulgáris politizálást.

Pavel Macko, az ODS elnöke szerint a Smer aláássa az alkotmányos és demokratikus rendet. „Megengedhetetlen, hogy egy politikai párt vezetői fenyegessék a közintézményeket, gyűlöletet keltsenek és potenciálisan személyek vagy csoportok elleni erőszakra bujtogassanak” – szögezte le. Az ODS egyúttal felszólította Maroš Žilinka főügyészt, tegyen lépéseket a jog és a polgárok életének védelme érdekében, és a párt szerint meg kellene vizsgálnia, indokolt-e a Smer párt feloszlatása.

Szövetség Híd platformja elítélte a műsorvezető elleni verbális támadásokat. „Amikor Szlovákia Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának ötödik évfordulójára emlékezik, ez egy rendkívül cinikus tett” – áll a közleményben. A párt tiltakozik az ellen, hogy a választók agresszív hergelése a politikai pártok elfogadott eszközévé váljon.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást indított a műsorvezető megfenyegetése miatt. Jančkárová azután kapott fenyegető e-maileket és telefonhívásokat, hogy Zuzana Čaputová államfő szerepelt a legutóbbi Szombati párbeszéd című műsorában, majd a február 25-én sugárzott műsor után is, amelyben a meghívott vendég, Marián Kéry (Smer) helyett párttársa, Ľuboš Blaha akart szerepelni, de az RTVS ezt elutasította és vitapartner nélkül ment le a műsor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?