Közélet

Több panaszt kapott az ombudsman

Pozsony | Öt éve nem érkezett ennyi beadvány az emberi jogi biztos irodájába, mint a legutóbbi évben – erről Mária Patakyová ombudsman tájékoztatott eddigi hivatali idejének értékelésekor.
Szalay Hajnalka

2019. október 10. 11:00

patakyová
Mária Patakyová szerint könnyebb beadvánnyal fordulni a hivatalához (TASR-felvétel)

Az ombudsmannak ötéves megbízatási idejének feléig összesen 4754 beadványt küldtek, amelyben valamilyen jogsértésre panaszkodtak, ebből 4504-et már sikerült megoldaniuk. „Az ombudsman hivatalba lépése után kiadott egy tájékoztató útmutatót, amely megkönnyítette a beadványok benyújtását, az intézmények közti eligazodást” – fogalmazott Marián Török, az emberi jogi biztos irodavezetője. A kiadvány négy nyelven, köztük magyarul is elérhető az interneten.

Idősek jogai

Idén két nagyobb területet vizsgált az iroda. Az egyik az idősek jogainak betartására irányult a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben, amelyekből jelenleg az országban 756 van, 34 000 idős embert gondoznak. Az országos felmérés eredményei alapján az ombudsman úgy véli, hogy ezekben az intézményekben a szükségesnél ritkábban végeznek ellenőrzéseket, ennek következtében sérülhetnek az idősek emberi jogai. Az ellenőrzések gyakran csak formálisak, a szolgáltatás minősége helyett inkább az adminisztratív kötelességeket ellenőrzik. Patakyová azt is problémának tartja, hogy a törvény nem határozza meg pontosan, kiknek a feladata ezen vizsgálatok elvégzése. Az ombudsman észrevételeit minden érintett szervnek elküldte, akárcsak javaslatait, amelyekkel módosítaná a jelenlegi törvényeket. A kutatást 6 kiválasztott intézetben folytatták, hogy valós képet kapjanak az ezekben az intézményekben uralkodó állapotokról.

Örökbefogadás

A másik nagyobb kutatás a hazai örökbefogadás körülményeire fókuszált. Ennek a kutatásnak az eredménye alapján Patakyová szerint a rendszert úgy kellene beállítani, hogy a gyerekek számára találjanak családot, ne pedig fordítva. Elmondása szerint sokkal kevesebb gyereket lehet örökbe fogadni, mint ahány szülő szeretne adoptálni, viszont a gyerekek sokszor nem teljesítik a leendő szülők elvárásait. Ezért az ombudsman olyan intézkedéseket javasolt, amelyeknek köszönhetően bővebb felvilágosítást kaphatnak az adoptációt tervező szülők.


Patakyová eddig kétszer fordult az Alkotmánybírósághoz. A gyermekekkel szembeni pénzügyi végrehajtás kapcsán benyújtott beadványát elutasították, de az egészségkárosodottak kor alapján való diszkriminációjával foglalkozó javaslatáról az Alkotmánybíróság plénuma fog dönteni. Az ombudsman először használta ki, hogy felszólalhatott az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt a 2013-as szepsi rendőrrazziával kapcsolatban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.