Több mint 8% szerint a Föld lapos

lapos Föld
Pozsony |

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusai azt vizsgálták, hogy a lakosság milyen mértékben dől be a tudománytalan állításoknak és az összeesküvés-elméleteknek. 

Vladimíra Čavojová, a SAV Kísérleti Pszichológiai Intézetének munkatársa tavaly készített egy online kutatást, amelyből kiderül, hogy a megkérdezettek harmada nagyon kevéssé bízik a tudományban, ugyanakkor nagymértékben hisz a tudománytalan vélekedésekben. A felmérés szerint a válaszadók 68,9 százaléka a feltett kérdésekre inkább az egyszerű, logikusnak tűnő, de hamis választ jelölte be a valódi tudományos magyarázat helyett. Azok, akik nagymértékben hisznek a tudománytalan magyarázatokban, a problémamegoldás során kevesebbszer támaszkodnak az analitikus gondolkodásra. 

A tudományos eredményekkel szemben az alacsonyabb végzettséggel, valamint alacsony jövedelemmel rendelkező válaszadók voltak a legbizalmatlanabbak. „A nők több tudománytalan állításban hisznek, mint a férfiak” – mondta Čavojová a Denník N-nek. A felmérésben több mint ezer, 18 és 86 év közötti személy vett részt. 
Peter Halama, az SAV kutatója tavaly év elején összeállította a leggyakoribb összeesküvés-elméletek, tudománytalan állítások és paranormális jelenségekről alkotott elképzelések listáját. 

A vizsgálat szerint a legtöbben azzal az összeesküvés-elmélettel találkoztak, mely szerint a New York-i ikertornyok elleni merényletet az amerikai kormány szervezte. Ebben a megkérdezettek több mint harmada hitt is. Ennél kevesebben hallották azt az elképzelést, hogy a rák ellenszerét már megtalálták, de maguk a gyógyszergyárak titkolják, viszont ezt az érintettek 60 százaléka elhitte. Gyakori tévképzet az is, hogy az ide látogató földönkívülieket a kormányok rejtegetik, hogy a Holdra szállás meg sem valósult, és hogy a migrációs válságot valakik szándékosan idézték elő. Ez utóbbiról a válaszadók fele gondolta, hogy igaz. 

A hat leggyakoribb tudománytalan állítás között volt, hogy a Föld lapos (8,2% hitt benne), a globális felmelegedés kitaláció (több mint 10% hitt benne), de az a tévképzet is, mely szerint a betegségek elleni oltás káros. Ugyancsak sokan hallottak már arról, hogy a rákot alternatív módon is lehet gyógyítani. A kutatás szerint sokan találkoztak már azzal, hogy a fertőtlenítőszerivásaegészségesvagyhogy a homeopátia hatásos. Az emberek a paranormális jelenségekről is gyakran hallanak, így a legtöbben a szellemek létezéséről szóló információkkal találkoztak. A telepátia, a halottakkal való kommunikáció, a jövőbelátás, a földönkívüliek és az átkok is sokak által ismert fogalmak. A telepátiában például a megkérdezettek 40 százaléka hisz is. 

(Denník N, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?