Több ezer katona hiányzik a hadseregből

 regrutacia.sk

A védelmi minisztérium szerint a potenciális jelölteket eddig szinte semmilyen módon nem motiválták arra, hogy csatlakozzanak a hadsereg aktív tartalékosaihoz.

Amint arról a média már beszámolt, Szlovákiában jelentős a hivatásos katonák hiánya, és a hivatásos katonai szolgálatra jelentkezők száma sem elegendő.

A hivatásos katonák szolgálatának népszerűsítését célzó tavalyi kampány messze elmaradt az illetékesek elvárásaitól. A minisztérium ezzel kapcsolatban azzal érvelt, hogy az érdeklődés növelése hosszú távú folyamat, és a jelentkezések számának növekedése időbeli késéssel várható. A hadseregbe tavaly 1 154 katonát vettek fel, és 1 129-en szerelt le, így csak 15 ezer hivatásos katona maradt. „A védelmi minisztérium nem tervezi a kötelező katonai szolgálat bevezetését, azonban teljes mértékben támogatja a polgárok érdeklődését az állam védelmére való felkészülés iránt, valamint az önkéntes alapon történő részvételüket. A polgárok egy bizonyos csoportjának például lehetősége van arra, hogy a törvényes követelmények teljesítése után az »aktív tartalékosok« közé kerüljön” – mondta a pluska.sk-nak Matúš Pačinda, a védelmi minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa.

„A hosszú távú fejlesztési terv szerint a Szlovák Fegyveres Erők létszámának 2030-ra el kell érnie a potenciális teljes létszámot, ami körülbelül 20 000 hivatásos katona. Jelenleg a Szlovák Fegyveres Erők mintegy 13 800 hivatásos katonával rendelkezik, a tábori létszám jelenleg közel 18 000 fő. A jelenlegi létszám tehát nagyjából 75 és 77 százalék között ingadozik, de ez is változik, például az egységek bevetésétől függően” – magyarázta a minisztérium, hozzátéve, hogy ambíciója, hogy a hadseregben való szolgálatot vonzóbbá tegye, de azt is hangsúlyozta, hogy ez nem megy egyik napról a másikra.

(pluska.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?