Tiltakozásul az önkormányzatok több mint fele hétfőn lekapcsolja a közvilágítást

Hétfőn tiltakozásképpen az önkormányzatok több mint fele akarja országszerte lekapcsolni a közvilágítást. Ezt Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása Kamarájának (ZMOS) hivatalvezetője erősítette meg a TASR-nek.

A tiltakozáshoz csatlakozó városok és falvak 19:00 órakor fél órára lekapcsolják a közvilágítást. A tiltakozó akcióval arra akarnak rámutatni, hogy az energiaárak kapcsán kialakult megoldatlan helyzet rendkívül súlyos negatív következményekkel jár az önkormányzatok több alapvető feladatának az ellátására nézve.

„Nem a városok és falvak miatt alakultak ki ezek a problémák. Ők a kormány rossz döntéseinek az áldozatai. A kormány gyors és hatékony segítségére lenne a legnagyobb szükség” – jelentették ki az önkormányzatok.

Azt várják, hogy a kormány segít az önkormányzatoknak a tavaly ősszel és télen keletkezett magas számlák kiegyenlítésében. „Nem a kiadások visszatérítését várjuk, mert a szakadék szélén álló önkormányzatoktól nem várhatják el, hogy hitelt vesznek fel, és arra fognak várni, hogy az állam térítse azt” – jegyezte meg a ZMOS hivatalvezetője.

A kormány korábban segítséget ígért az önkormányzatoknak az energiaválság kezelésében. A jóváhagyott árplafonnak megfelelően január 1-je és március 31-e között az önkormányzatok 199 eurót fizetnek a villanyáramért megawattóránként (MWh), 99 eurót a gázért. Efelett a költségek 80 százalékát állja az állam.

 Az önkormányzatok képviselőivel az elmúlt napokban találkozott Karel Hirman megbízott gazdasági miniszter, aki arról tájékoztatott, hogy a segítségnyújtás a tavaly decemberben alkalmazott séma szerint fog történni. A januári kiadások kompenzálását februárban lehet először kérvényezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?