Közélet

Tényleg változnak az évszakok – eltűnnek

Pozsony | Szimbolikusan a Föld napján írta alá Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter azt a rendeletet, amellyel védetté nyilvánították a szürke farkast Szlovákiában. A szakértők ezen a napon figyelmeztettek, hogy az éghajlatváltozás égető probléma, mely mindannyiunkat érint.
Bugár Anna

2021. április 23. 07:00

farkas
Szimbolikusan a Föld napján írta alá Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter azt a rendeletet, amellyel védetté nyilvánították a szürke farkast Szlovákiában. - TASR-felvétel

Április 22-én, a Föld napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő hangsúlyozta, Szlovákia az uniós újjáépítési alap kidolgozása során is prioritásként tekintett a környezetvédelemre. „A Föld boldogul az emberiség nélkül, mi azonban nem tudunk élni a Föld nélkül” – jegyezte meg Heger. Hozzátette, a kormány célja, hogy a cégeket támogassa a természetbarát termelésre való áttérésben és az innovatív technológiák bevezetésében. „Fontos számunkra, hogy megőrizzük Szlovákia sokszínűségét és védjük biodiverzitását. Örülök, hogy részese lehetek az eseménynek, mely keretein belül a környezetvédelmi miniszter aláírja a szürke farkas vadászatát tiltó rendelet. Ezzel a gesztussal szeretnénk jelezni, hogy komolyan vesszük a környezetünket” – zárta a kormányfő. Budaj kiemelte, a Duna szárazföldi belső deltája ágrendszerének megmentésére is igyekeztek megoldást találni – másodpercenként 20 köbméter dunai víz áramlik majd a kiszáradás által fenyegetett területre. Ezek az elárasztások a bősi vízi erőmű megépítésénél tervben voltak, eddig azonban nem került rájuk sor.

Változékony április

A mérések szerint egyértelmű, hogy lassan búcsút inthetünk a kiegyensúlyozott tavaszi és őszi időjárásnak. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet mérései alapján az idei április nemcsak meteorológiai, hanem klimatológiai szempontból is rendhagyó. Például április 12-én ritka jelenség volt tapasztalható az ország nyugati részén – egy hidegfront miatt pár óra alatt rendkívül gyorsan lehűlt a levegő. A fővárosban délután 3 és este 8 óra között 18 Celsius-fokot zuhant a hőmérséklet. Ógyallán megdőlt az 1904-es rekord, akkor 15,5 fokos kilengést mértek egy nap alatt – most 15,6 fokos eltérést. „Az április átmeneti időszaknak számít, a változékony időjárás alapvetően normális ilyenkor. A klímaszimulációból azonban kiderül, hogy a 21. század végére egyértelműen melegedő trend érkezhet. Ha az üvegházhatású gázok és az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás tovább nő, jelentős felmelegedés várható – nemcsak globálisan, hanem konkrétan a mi régiónkban. A modellezések azt mutatják, hogy egyre gyakoribbá válik a szélsőséges időjárás. Ez az egyes évszakoknál is megmutatkozik, az eddig megszokott folyamatos átmeneteket ingadozó időjárás válthatja” – mondta el lapunknak Pongrácz Rita, az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusa.

Változó évszakok

Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa szerint az évszakok kezdik elveszíteni a jelentőségüket, legalábbis olyan formában, ahogy eddig ismertük őket. A szakember állítását igazolja egy magyarországi elemzés, mely szerint 50 nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években. Kis Anna, a Meteorológiai Tanszék tudományos munkatársa kutatása során górcső alá vette az évszak-eltolódást. A meteorológus az elmúlt 50 év hőmérsékleti adatait vizsgálta meg részletesen. Mint kiderült, a hetvenes években átlagosan június 21-én érkezett meg az első nyári nap, augusztus 20-án pedig véget is ért. A 2011 és 2019 közti időszakban átlagban május 29-től szeptember 17-ig tartott a nyári időjárás, ami 50 napos kitolódást jelent. Ezzel szemben az ősz veszített a legtöbbet (100-ról 85-re csökkent az őszi napok átlaga) méghozzá nemcsak egyszeri jelenségről van szó, az adatok szerint az elmozdulás trendszerű. Az elemzés magyarországi mérésekből indul ki, de a szakember szerint a globális felmelegedés az északi féltekén 2100-ra akár féléves nyarat is hozhat, míg a téli hónapok száma mindössze kettőre csökkenhet.

Kevesebb a csapadék

Szlovákia déli részén egyre melegebbek a téli hónapok, és havazás is ritkábban fordul elő. Kiemelte, a meteorológiai mérések 140 éves történelmének egyik legmelegebb évén vagyunk túl. A tavasz kivételével minden évszakban melegebb időjárás volt érzékelhető. Az esőzés kevésbé rendszeres, így hosszú távú problémát jelent a szárazság, egyes területeken pedig megjelenik a vízhiány. „Ha figyelembe vesszük a modellezéseket, melyek szerint egyre magasabb lesz a szén-dioxid-szint a légkörben, a szélsőségek irányába való további eltolódás világosan látszik a közép-európai térségben. Az aszály kialakulásának veszélye is megnövekszik, ami azt jelenti, hogy tartósabb ideig nincs csapadék. A másik oldalon viszont megjelenik a koncentrálódás, mikor rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék esik. A klímaszimulációk szerint tehát mindkét irányban növekedés tapasztalható” – fejtette ki kérdésünkre Pongrácz Rita, az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusa. Hozzátette, a csapadékkal kapcsolatos változásoknál nagyobb a bizonytalanság, mint a felmelegedés terén, ahol az egyes trendek egyértelműen megfigyelhetőek.

Nagy változások

Az évszakok átrendeződése gyökeresen megváltoztathatja civilizációs szokásainkat és felülírhatja az eddig természetesnek vett életmódunkat. Az emberiségen kívül a növényeknek és az állatvilágnak is alkalmazkodnia kell a változó körülményekhez. „Az egyes területeken megszokott éghajlati viszonyok megváltoztak. A globálisan emelkedő hőmérséklet hatással van a mezőgazdasági termelésre és a vízgazdálkodásra is. Bizonyos helyeken ivóvízhiány jelenhet meg, a termesztett növények számára alkalmatlanná válhatnak az éghajlati viszonyok, ami élelmezési gondokat eredményezhet” – tette hozzá Pongrácz.

A Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) környezetvédői szintén felhívták a figyelmet az éghajlatváltozás negatív hatásaira. Aggasztónak tartják, hogy az extrém időjárás, a hirtelen lezúduló csapadék, illetve elhúzódó csapadékmentes időszak fokozott vegyszerhasználatra kényszeríti a gazdálkodókat. Úgy vélik, az időjárási viszonyokkal folytatott harc tovább károsíthatja Dél-Szlovákia tájait. A szervezet hangsúlyozta a természetbarát gazdálkodás fontosságát és a fenntarthatósági korlátok bevezetését a mezőgazdaságra vonatkozó jogszabályokban. „Az élő országért” (Za živú krajinu) természetvédő szervezet szerdán petícióval fordult Ján Mičovský mezőgazdasági miniszterhez, hogy értékelje át a tárca támogatási politikáját. Az aktivisták kezdeményezését 20 ezren írták alá, azt szeretnék elérni, hogy elsősorban azok a gazdák kapjanak támogatást, akik természetbarát módon, a védett fajokra, valamint a természetes biotópok megőrzésére való tekintettel gazdálkodnak. Az elterjedt nagy táblás mezőgazdaság tönkreteszi a biodiverzitást és az élővilágot. Mičovský üdvözölte a környezetvédők szándékát. Leszögezte, kollégáival mindent megtesznek azért, hogy Szlovákia ismét sokszínű legyen. Hangsúlyozta, a 2023 és 2027 közötti időszakra kidolgozott stratégia keretein belül olyan kifizetési rendszert javasolnak, mely hozzájárul a biodiverzitás, természeti erőforrások és a klíma megőrzésének támogatásához.

Uniós lépések

A környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap a nemzetközi politikában is. Az Európai Unió döntéshozó szervei szerdán, közvetlenül a Föld napja előtt megállapodtak az uniós klímatörvényről. Az EU-s szintű jogszabály értelmében az Európai Unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenteni fogja az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A tervezet célja, hogy 2050-re sikerüljön elérni a klímamentességet a kontinensen.

(másfélfok.hu, broz.sk, tasr)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.