Közélet

Télen csúcsot dönthet a gázolaj ára

A dízelautók tulajdonosai már most elkezdhetnek imádkozni az enyhe télért. Ha ez mégsem válik be, és az előttünk álló hónapok hidegebbek lesznek a szokásosnál, az elemzők szerint az autósok a gázolajért a szlovákiai töltőállomásokon már a jövő év elején többet fizetnek majd, mint a benzinért.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 12. 19:48

Illusztráció - Fotó: Matej Jankovič/Plus jeden deň

A kőolaj világpiaci árának a növekedésével a szlovákiai autósok is egyre mélyebbre kénytelenek nyúlni a pénztárcájukba a tankolásnál. „Szlovákiában jelenleg egy liter benzin átlagosan 1,41, a gázolaj 1,30 euróba kerül. Egy évvel ezelőtt az előbbiért ugyanakkor még csak 1,26, az utóbbiért 1,14 eurót fizettünk” – nyilatkozta Boris Tomčiak, a Finlord társaság elemzője. Hogy a benzinkutak árait a kőolaj világpiaci árának a növekedése hajtja felfelé, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Szlovákia számára mérvadó északi-tengeri Brent kőolajfajta hordója (159 liter) a múlt héten már csaknem 87 dollárba került, szemben az egy évvel ezelőtti 57 dollárhoz képest. A kőolaj hordónkénti ára a 2014 nyarán elért 114 dolláros maximumról 2016 januárjára 30 dollárra csökkent, azóta azonban, kisebb-nagyobb visszaesésekkel tarkított, folyamatos növekedést tudhat maga mögött.

2018. szeptember 28. 10:10

Csökkent a benzin és a gázolaj ára a 38. héten

„Az olajárak idén jelentősen emelkedtek a kínálat jövőbeli alakulásával – elsősorban az Egyesült Államok Iránnal szemben bevezetett, november 4-étől életbe lépő szankciókkal –, kapcsolatos aggályok miatt. A Brent árfolyama emiatt az előző héten négyéves csúcsra emelkedett. Hogy a szankcióknak milyen lesz a valódi hatása, az azonban csak november elején derül ki” – nyilatkozta Lukáš Kovanda, a Czech Fund vezető elemzője. Az Erste Bank olajipari elemzője, Pletser Tamás szerint elképzelhető, hogy az év végéhez közelítve az árak akár a hordónkénti 90 dollárt is elérik.

A gázolaj drágulása az elkövetkező időszakban azonban a benzinéhez képest is gyorsabb lehet. „A téli időszakban a gázolaj kereslete jellemzően meghaladja a benzinét, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában ugyanis a háztartási tüzelőolaj még viszonylag széles fogyasztói körrel rendelkezik, melynek a kereslete értelemszerűen inkább ebben az időszakban jelentkezik. Ha az átlagosnál fagyosabbra fordul az idő, a növekvő kereslet miatt a gázolajhoz már a jövő év elején drágábban juthatunk majd hozzá, mint a benzinhez” – mondta Tomčiak. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Éljünk a választás jogával, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

Csontit, a Sátor-bűnbanda tagját 22 évre ítélték

EXKLUZÍV: A dunaszerdahelyi leszámolás után megjelent cikkünk először az ujszo.com-on!

Délután erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

Kötelező szabadtartás a tojástermelőknél

Kuciak-gyilkosság: Peter Tóthot kihallgatja a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?