Közélet

Tavasszal indul a körgyűrű építése

Pozsony.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 15. 18:00

Pozsony. Nemcsak a nullás kör-gyűrű, hanem az R7-es gyors-forgalmi út azon szakaszának a megépítése is késhet, amely a főváros határában rákap-csolódik a körgyűrűre.

Az építkezés jelenlegi állapotát, illetve a munkálatok tempóját figyelembe véve jutott erre a következtetésre az INEKO gazdaságkutató intézet. Az útépítést PPP-projektként az Obchvat Nula konzorcium végzi, élén a spanyol Cintra vállalattal. A beruházás keretében 59 kilométernyi új utat és egy új Duna-hidat építenek. Az állam harminc éven át évente 56–57 millió eurót fizet majd az utak használatáért a konzorciumnak, az összköltség 1,9 milliárd eurót tesz ki. Ez az ország történetének legnagyobb közlekedési projektje. Egyelőre nem lehet teljes biztonsággal kimondani, hogy az út átadása késni fog, de azt sem, hogy időben megépül. A rendelkezésre álló információk azonban inkább arról tanúskodnak, hogy rendkívül nehéz lesz átadni a körgyűrűt 2020-ban..

Érvényes határidő

„A kormány a konzorciummal együtt mindent elkövet, hogy a projektet mielőbb átadják. Jelenleg érvényesek a szerződésben szereplő határidők” – árulta el érdeklődésünkre Karolína Ducká, a közlekedésügyi tárca szóvivője.

Megpróbáltuk elérni a konzorciumot is, ám kérdéseinkre nem kaptunk választ. Menedzserei legutóbb októberben közölték, hogy zajlik a csatornahálózat és a villanyvezeték áthelyezése azokon a szakaszokon, amelyekre az építési engedélyt szeptemberben adták ki. A konzorcium ugyanakkor cáfolta azokat az információkat, hogy nem tudott hazai építkezési vállalatokat szerződtetni a munkálatok kivitelezésére. A nyilatkozat szerint pontosan annyi társasággal sikerült szerződést kötniük, amennyire szükség van.

Egy év késés

Az INEKO szerint nemcsak a körgyűrű, hanem az R7-es gyorsforgalmi 14,8 kilométeres kapcsolódó szakasza is legalább egy évet késni fog.

Az úthálózat bővítését figyelő interaktív térkép, amelyet az INEKO az elmúlt napokban aktualizált, azt mutatja, hogy a projektet a jelenlegi tempóval nem sikerül időben átadni, még akkor sem, ha az építkezést teljes erőbedobással idén tavasszal megkezdik. Az R7-es esetében az a szakasz késhet, amely a körgyűrűre és a pozsonyi úthálózatra kapcsolódna rá. A projekt egyetlen szakasza, amelyet az intézet elemzői szerint reálisan befejezhetnek 2020-ig, az R7 Dénesd és Egyházgelle közti 17,4 kilométeres szakasza.

Bár a közlekedésügyi tárca egyelőre korainak tartja a késésért járó szankciókkal kapcsolatos kérdéseket, de ha nem sikerül időben átadni az utakat, ez is terítékre kerül, s a tárgyalások bizonyára nem lesznek egyszerűek.

Önnek ajánljuk

Šefčovič jogász-koncipiensi gyakorlata miatt támadja Čaputovát

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Čaputová magyar civilekkel egyeztetett

Pénzzel lehet pénzt keresni

Čaputová a nyilvános alkotmánybíró-szavazást támogatja, Šefčovič a titkosat

VIDEÓ: A buszsávban száguldozott, hatalmas baleset lett a vége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?