Közélet

Támogatják a szemétlerakatok eltüntetését

Pozsony | Július 17-ig pályázhatnak az önkormányzatok az illegális hulladéklerakatok felszámolására a Környezetvédelmi Alapnál. A környezetvédelmi minisztérium öszszesen 10 millió eurót különített el a zöldövezetek megtisztítására, az összeg nem fedi az összes illegális lerakat felszámolásának költségét.
author
Ibos Emese

2015. április 28. 14:58

Januártól életbe lép a márciusban jóváhagyott hulladékgazdálkodási törvény, mely számos módosítást vezet be az illegális hulladéklerakatokkal kapcsolatban. Egyrészt növeli a rendőrség jogkörét, mivel bűncselekménynek minősül a szemetelés, ha az okozott kár meghaladja a 266 eurót. Az eddigi 160 euróról 1500 euróra nő az illegális lerakatot létesítőkre kiszabható büntetés összege. Cégek, vállalatok esetében az összeg akár 350 ezer euró is lehet. „Hivatalosan 2500-ról tudunk, valójában akár a 7000-et is meghaladhatja a lerakatok száma. Tízmillió eurót különítettünk el a felszámolásukra” – mondta Peter Žiga tárcavezető.

A támogatást a Környezetvédelmi Alaphoz benyújtott kérvények alapján osztják szét. Csak önkormányzatok pályázhatnak, és a pénzt csak az illegális lerakatok felszámolására (gyűjtés, elszállítás, tárolás, megsemmisítés) fordíthatják. „Ha adottak a körülmények, a hulladékosztályozásra és a környezet eredeti állapotának helyreállítására is igényelhető támogatás” – mondta a miniszter. Az igényléshez egy formanyomtatványt kell kitölteni, mely megtalálható az envirofond.sk oldalon, ehhez csatolni kell az illetékes járási hivatal környezetvédelmi osztályának álláspontját – a hivatalnak mindössze igazolnia kell, hogy a település létező illegális hulladéklerakatot szeretne felszámolni. Egy-egy önkormányzat több lerakat felszámolására is pályázhat, a támogatás felső határa 100 ezer euró. A szaktárca számításai szerint augusztus végén elkezdhetik folyósítani a támogatást.

A hatályos törvény értelmében az önkormányzatok területén előforduló hulladéklerakatokat önköltségen a településeknek kell felszámolniuk. Ez az új törvényben sem változik, annak ellenére sem, hogy a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) számos alkalommal tiltakozott a többéves gyakorlat ellen. A ZMOS azzal érvel, hogy a településeknek nincs anyagi fedezete a lerakatok felszámolására.

Fülek önkormányzata néhány hete harcot hirdetett az illegális lerakatokkal szemben. „Eddig közel ötven tonna hulladékot gyűjtöttünk össze, csak a kommunális hulladék elhelyezése kétezer euróba került. Közben a zöldhulladékot újrahasznosítjuk. Három forrásból finanszírozzuk a takarítást, a költségeket még nem összegeztük” – mondta Agócs Attila polgármester.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.