Közélet

Támogatja az eldobható műanyag termékek betiltását a kormány

Pozsony | A kabinet mai ülésén támogatta a hulladéktörvény módosítását, mellyel a környezetvédelmi tárca az egyszer használatos műanyagok szlovákiai forgalmazását akarja betiltani 2021 után. A javaslat egyben előnyben részesítené azokat a gyártókat, akik újrahasznosítható termékeket dobnak piacra – áll a környezetvédelmi tárca sajtóközleményében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 21. 14:16

műanyag evőeszköz
- Képarchívum, illusztráció

„Szlovákiába évente mintegy 14 ezer tonna nem csomagolás jellegű műanyag árucikket hoznak be, ezek nagy részét szívószálak, tányérok, evőeszközök és egyéb termékek teszik ki. A behozatalból származó eldobható műanyagok nagy része hulladékként végzi” – mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A „műanyagellenes intézkedések“ a tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömb- és fültisztító pálcikákat valamint az expandált polisztirolból készült ételtartókat, poharakat érintik.

A módosítás a hulladékgazdálkodási politika egyéb területeire is kiterjed Szlovákiában. Egyebek mellett a könnyen újrahasznosítható termékek gyártóinak kedvez. A gyakorlatban ez az jelenti, hogy a könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terhelik majd, mint azokat, akiknek a termékét nehéz újra feldolgozni. Ez az intézkedés közvetetten alternatívák keresésére hivatott motiválni a gyártókat, pl. olyan esetekben, amikor az nem kifejezetten szükséges, mondjanak le az összetett csomagolásról, vagy ne használjanak többféle csomagolóanyagot egy termékhez.

Nem ez az első lépés, amellyel a környezetvédelmi minisztérium harcol a műanyag hulladék ellen, hiszen az elmúlt három évben számos sikert ért el e téren. A könnyű műanyag táskák fizetőssé tétele mellett a zöldtárca Közép-Európában elsőként akarja bevezetni a PET-palackok és fém italdobozok visszaváltási rendszerét, a vonatkozó törvényt első olvasatban már a parlament is megszavazta.

„A műanyagok elleni küzdelem – akár az italcsomagolás betétdíjas rendszerével, akár a felesleges műanyagok betiltásával – jelenleg minden civilizált ország számára komoly kihívás. Örülök annak, hogy e téren Szlovákia nem maradt le. Sőt ellenkezőleg, a térségben éllovassá vált“ – fejezte be Sólymos.

A javaslat, amelyet ma a kormány támogatott, módosítja az alapvető értelmező rendelkezéseket és fogalmakat, például: a települési hulladék, a hulladéklánc végső állapotának vagy a melléktermék fogalmának meghatározását. Ugyancsak pontosítja a települési hulladék 2025-re, 2030-ra és 2035-re, illetve a csomagolásból származó hulladék 2025-re és 2030-ra vonatkozó újrahasznosítási céljait. A módosítás pénzügyi biztosíték létrehozására kötelezi a gyártókat a kiterjesztett gyártói felelősségvállalási rendszer fenntartására. A vonatkozó rendelkezések kiigazításával lezárul a hulladéklerakókról szóló, 1999. április 26-i 1999/31/EK tanácsi irányelv 2. cikke h) pontjának teljes körű átültetése-

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Anna Záborská

Anna Záborská lett az év homofóbja

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

regiojet

Péntektől naponta indít vonatokat a RegioJet Pozsonyból Horvátországba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.