Közélet

Támogatja az eldobható műanyag termékek betiltását a kormány

Pozsony | A kabinet mai ülésén támogatta a hulladéktörvény módosítását, mellyel a környezetvédelmi tárca az egyszer használatos műanyagok szlovákiai forgalmazását akarja betiltani 2021 után. A javaslat egyben előnyben részesítené azokat a gyártókat, akik újrahasznosítható termékeket dobnak piacra – áll a környezetvédelmi tárca sajtóközleményében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 21. 14:16

műanyag evőeszköz
- Képarchívum, illusztráció

„Szlovákiába évente mintegy 14 ezer tonna nem csomagolás jellegű műanyag árucikket hoznak be, ezek nagy részét szívószálak, tányérok, evőeszközök és egyéb termékek teszik ki. A behozatalból származó eldobható műanyagok nagy része hulladékként végzi” – mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A „műanyagellenes intézkedések“ a tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömb- és fültisztító pálcikákat valamint az expandált polisztirolból készült ételtartókat, poharakat érintik.

A módosítás a hulladékgazdálkodási politika egyéb területeire is kiterjed Szlovákiában. Egyebek mellett a könnyen újrahasznosítható termékek gyártóinak kedvez. A gyakorlatban ez az jelenti, hogy a könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terhelik majd, mint azokat, akiknek a termékét nehéz újra feldolgozni. Ez az intézkedés közvetetten alternatívák keresésére hivatott motiválni a gyártókat, pl. olyan esetekben, amikor az nem kifejezetten szükséges, mondjanak le az összetett csomagolásról, vagy ne használjanak többféle csomagolóanyagot egy termékhez.

Nem ez az első lépés, amellyel a környezetvédelmi minisztérium harcol a műanyag hulladék ellen, hiszen az elmúlt három évben számos sikert ért el e téren. A könnyű műanyag táskák fizetőssé tétele mellett a zöldtárca Közép-Európában elsőként akarja bevezetni a PET-palackok és fém italdobozok visszaváltási rendszerét, a vonatkozó törvényt első olvasatban már a parlament is megszavazta.

„A műanyagok elleni küzdelem – akár az italcsomagolás betétdíjas rendszerével, akár a felesleges műanyagok betiltásával – jelenleg minden civilizált ország számára komoly kihívás. Örülök annak, hogy e téren Szlovákia nem maradt le. Sőt ellenkezőleg, a térségben éllovassá vált“ – fejezte be Sólymos.

A javaslat, amelyet ma a kormány támogatott, módosítja az alapvető értelmező rendelkezéseket és fogalmakat, például: a települési hulladék, a hulladéklánc végső állapotának vagy a melléktermék fogalmának meghatározását. Ugyancsak pontosítja a települési hulladék 2025-re, 2030-ra és 2035-re, illetve a csomagolásból származó hulladék 2025-re és 2030-ra vonatkozó újrahasznosítási céljait. A módosítás pénzügyi biztosíték létrehozására kötelezi a gyártókat a kiterjesztett gyártói felelősségvállalási rendszer fenntartására. A vonatkozó rendelkezések kiigazításával lezárul a hulladéklerakókról szóló, 1999. április 26-i 1999/31/EK tanácsi irányelv 2. cikke h) pontjának teljes körű átültetése-

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Zavart okozott a NER-ben a nem várt választási eredmény

A Karoq Scout a Škoda kisebb SUV modelljének gumicsizmás változata

GALÉRIA: Özönlenek a mémek a magyarországi választásokról

Botrány a Vatikánban: benyújtotta lemondását a pápa biztonsági szolgálatának vezetője

A teszt fényt deríthet a C típusú májgyulladásra

Szexuális zaklatással vádolják Paul Gascoigne-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!