Közélet

Támogatás iskolai asszisztensekre

Pozsony | Peter Plavčan (SNS-jelölt) oktatási miniszter a napokban elégedetten számolt be a tárca által tavaly indított két, összesen 80 millió euró összértékű uniós pályázatról. A gyakorlatban viszont nem minden iskola elégedett a pályázati lehetőséggel.
Ibos Emese

2017. január 22. 13:04

Az oktatási miniszter a tárca tavalyi munkáját összegezve kiemelte azt a két pályázatot, melyet asszisztensek, pszichológusok, speciális és szociális pedagógusok foglalkoztatására hirdettek meg. Az első pályázat célja, melyet egyébként a Módszertani és Pedagógiai Központ (MPC) vezényel le, a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása. Az 50 millió eurós keretű pályázattól a tárca és az MPC mintegy 500 új munkahely kialakítását reméli. Erre a pályázatra csak olyan iskolák jelentkezhettek, amelyeknél magas a hátrányos helyzetű tanulók száma.

Hátrányos helyzet

Szeptembertől azonban változott a törvény, míg korábban a hátrányos helyzetű diákok besorolásánál egyebek mellett a szülők végzettségét, jövedelmét és a tanuló lakhatási körülményeit vették figyelembe, addig szeptembertől ebbe a kategóriába csak azokat a tanulókat lehet besorolni, akiket a Pedagógiai-Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ (CPPPaP) is kivizsgált. Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója arra figyelmeztet, hogy a módosítás, illetve az új besorolás miatt számos iskola nem pályázhatott, köztük ők sem. Az előző feltételek alapján az általa igazgatott tanintézmény mintegy 140 szociálisan hátrányos helyzetű diákot tartott nyilván. „Az új besorolás alapján viszont csak három ilyen diákunk van, miközben az életkörülményeik nem változtak. Szüleik azonban nem járulnak hozzá, hogy gyerekeiket kivizsgálja a CPPPaP. Így nem kapcsolódhattunk be a pályázatba, pedig volna feladat akár 3 asszisztensnek is”– mondta Orosz István.

Ahol lesz asszisztens

A legutolsó összesítés alapján 133 iskola kapcsolódhat be a projektbe, a sikeres pályázók február elsejétől léphetnek munkába. A rimaszombati Dúsa utcai Alapiskola és Óvoda is a sikeres pályázók egyike, februártól három, egy óvodai és egy iskolai asszisztens mellett egy speciális pedagógussal bővül a helyi pedagógusgárda. „Évek óta saját forrásainkból két asszisztenssel dolgozunk, óriási segítséget jelentenek az órákon és a szülőkkel való kapcsolattartásban egyaránt” – magyarázza Andrík Edit, a romalakótelepen működő tanintézmény igazgatója. A pályázat 2,5 éves időtartamra fedezi az asszisztensek és a szakemberek bérét. Andrík Edit viszont azt mondja, ha az iskola anyagi helyzete engedi, azt követően is foglalkoztatná őket.

Lesz elég szakember?

Orosz István szerint a pályázati lehetőség jó, az iskolák számára fontos és nagy segítség, ugyanakkor szkeptikus a szakembereket illetően. „Kétlem, hogy az országban ilyen nagy számban lenne munkanélküli speciális pedagógus vagy pszichológus. Ezek a szakemberek általában a speciális iskolákban és a CPPPaP központokban helyezkednek el, és a legmagasabb fizetési osztályba vannak besorolva. A pályázatra nem érdemes jelentkezniük, mert szakemberként sorolják be őket, fizetésük jóval alacsonyabb, és nem biztos, hogy az iskolák a projekt lezárását követően foglalkoztatni tudják őket” – mondta az igazgató.

Az oktatási minisztérium decemberben tette közzé azt a nyílt pályázatát is, mely szintén asszisztensek foglalkoztatására irányul, és amelyet március, illetve május végén értékel ki. A projekt büdzséje 30 millió euró, és a pályázati feltételek is enyhébbek, így több iskola számíthat támogatásra.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

koronavírus

Koronavírus – Kevés mintát értékeltek ki vasárnap, a pozitivitási arány 17 százalék felett

Duslo

Itt a dízelautók rémálma: fogytán az AdBlue-adalék

rendőrség

VIDEÓ: Rendőrök üldözték a lopott motoron menekülő tolvajt. Nézzük, mi lett a vége!

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.