Közélet

Szolgálati autó magáncélra, olcsó nyaralás állami üdülőben

Pozsony | Képzelje el, hogy születésnapja vagy diplomaosztó ünnepsége van, ezért megkéri munkaadóját, kölcsönözze szolgálati autóinak valamelyikét – mert a családját is el szeretné vinni az ünnepségre. Lehetetlen vállalkozás? Nem mindenkinek. Például az elnöki palota alkalmazottjai a fizetésükön kívül ilyen szolgáltatást is igénybe vehetnek.
Demecs Péter

2013. augusztus 16. 20:35

A kormányhivatal, az elnöki palota vagy a minisztériumok alkalmazottai fizetésükön felül számos más juttatásban vagy előnyben is részesülnek. Például ha a szociális és munkaügyi minisztérium dolgozójának gyermeke születik, automatikusan 300 eurós prémiumot kap.
 
A pénzügyminisztérium hivatalnokai Trencsénteplicben nyaralhatnak a Krista villában – ha a kiválasztott időpontban találnak szabad szobát. Hasonló juttatásokra számíthatnak – kollektív szerződésüknek köszönhetően – a parlament alkalmazottai is. Igénybe vehetik péládul a csesztei üdülőt, ahol viszonylag kedvezményes áron luxuskörülmények közt üdülhetnek.
A kormányhivatalban dolgozók minden vasárnap ingyen járhatnak úszni egy fővárosi uszodába (itt szokott úszni a hivatal legfontosabb „alkalmazottja”, Robert Fico miniszterelnök is). Ők ugyancsak igénybe vehetik a kormányhivatal tulajdonában lévő üdülők valamelyikét, hétvégézhetnek a Magas-Tátrában, vagy olcsón szállhatnak meg Kassán. A lehetőség természetesen a családtagjaikra is vonatkozik.
 
Több minisztériumban a dolgozók csökkentett, heti 37,5 órás munkaidőre számíthatnak, öt hét szabadságra 33 éves korig, az idősebbek már hat hétre. Ez éppen egy héttel több, mint amit a munkatörvénykönyv előír. Nem számít ritkaságnak az sem, ha egy alkalmazott kerek évfordulók alkalmával prémiumot kap, például 50. életév betöltésekor egyhavi fizetésnek megfelelő prémium jár a pénzügyminisztériumban. A szociális ügyi tárcánál dolgozók havi 8, tehát évi 96 euró hozzájárulást kapnak üdülésre.
 
A parlamentben vagy az államfőnél dolgozók ráadásul ingyen autót is kölcsönözhetnek. A köztársasági elnöki hivatal például esküvő vagy születésnap alkalmával kölcsönzi ingyen a szolgálati autót, az alkalmazottnak csak a felhasznált üzemanyagot kell kifizetnie. A kocsihoz természetesen sofőr is jár.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pénz

A járványügyi veszélyhelyzet kedvez a pénzmosásnak

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

rendőrség illusztráció

Eljárást indított a rendőrség egy orvos megfenyegetése miatt

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Vágsellye

Vágsellyén ismét oltanak a hétvégén

Alec Baldwin

Alec Baldwin azt állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt a Rust forgatásán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.