Szlovákiában már a bevándorlók sem képesek megállítani a népességfogyást

újszülött
Pozsony |

Szlovákiában három éve csökken a lakosság száma. Ami az elhalálozásokat illeti, lassan visszazökkentünk a világjárvány előtti szintekre, a gondot az okozza, hogy látványosan csökken az újszülöttek száma. A bevándorlók ugyan még mindig többen vannak, mint az országot elhagyók, ám nem elegen ahhoz, hogy megállítsák a népességfogyást.

„Szlovákia összlakossága az elmúlt év végén egész pontosan 5 424 687 fő volt, a lakosság száma több mint 4 ezer fővel esett vissza az előző évhez képest. Ez pedig azt jelenti, hogy az ország lakossága már a harmadik egymást követő évben csökkent. Ezt megelőzően azonban 75 éven keresztül nőtt, így még mindig 88 ezres pluszban vagyunk az ország 1993-as megalakulásához képest” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője a csütörtökön közzétett legújabb demográfiai felmérésükre hivatkozva.

Természetes fogyás

A Statisztikai Hivatal szakemberei emlékeztettek arra, hogy az ország összlakosságának a számát két alapvető tényező befolyásolja, a természetes népszaporulat (a születések és elhalálozások számának a különbsége), valamint a migráció (az országba bevándorlók és kivándorlók számának a különbsége). Az összlakosság tavalyi csökkenését elsősorban a természetes fogyás befolyásolta, 2023-ban ugyanis több mint 54,1 ezer ember halt meg és csupán 48,6 ezer gyermek született. A természetes népességcsökkenés így elérte az 5,5 ezer főt.

A halálozások száma már a negyedik egymást követő évben magasabb volt, mint a születéseké. „Míg azonban 2020 és 2022 között, vagyis a világjárvány idején ezért a magas többlethalandóság volt a felelős, az elmúlt két évben már a születések számának a csökkenése. 

„A természetes népességcsökkenés tavaly is folytatódott, annak ellenére, hogy a halálozási arányszámok, három világjárványos év után visszazökkentek az átlagos szintre. A születési ráta azonban meredeken csökkent, az élve születések száma így 50 ezer alá esett vissza”

 – mondta el Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának az igazgatója. A születésszám csökkenésére a szakemberek már hat évvel ezelőtt felfigyeltek, korábban azonban ez csak egy mérsékelt zsugorodás volt, és semmi sem utalt arra, hogy ez a tendencia jóval negatívabb irányba mozdul el.

Feleannyi baba születik

A születésszám Szlovákia 1993-as függetlenedése óta jelentős változáson ment keresztül. Az 1990-es évek elején meredek csökkenésnek lehettünk tanúi. A kezdeti, évi több mint 70 ezer újszülött 2002-re 51 ezer alá csökkent. Ezt követően a születések száma ismét emelkedett, 2011-re megközelítve a 61 ezret. A következő tíz évben aztán már alacsonyabb szinten maradt, évi 55 és 58 ezer között, ami az elmúlt két évben tovább csökkent. A történelmi csúcsot Szlovákiában egyébként a múlt század hetvenes éveiben értük el, amikor kétszer annyi gyermek született, mint jelenleg, vagyis évente több mint 100 ezer.

Hogy az elmúlt években a születések számát tekintve a mélypontra zuhantunk, azt a nyers születési arányszám, vagyis a százezer lakosra jutó születések száma is alátámasztja. Az elmúlt húsz évben ez a mutató 1033 körül mozgott, 2022-ben azonban 1000 alá csökkent, és tavaly már csak 896 gyerek született 100 ezer lakosra számítva. 

„A bruttó születési arányszám Szlovákiában tavaly példátlanul alacsony szintre zuhant, és nem csupán az önálló Szlovákia újkori történetét, hanem az elmúlt 100 évet tekintve is”

 – magyarázza Podmanická.

Gyenge migráció

A természetes szaporodással kapcsolatos mutatók romlása miatt egyre nagyobb szerepet kap a migráció, vagyis a bevándorlók és kivándorlók számának a különbsége, ami hosszú távon pozitív értéket mutat. Tavaly például több mint 5,9 ezren érkeztek Szlovákiába állandó letelepedési szándékkal, ami 1,4 ezerrel több, mint a kivándorlók száma. A migrációs egyenleg tehát valamivel nagyobb volt, mint az előző évben, a több éves trendet figyelve azonban ez sem kiugróan magas. Korábban volt olyan év is, amikor a bevándorlók száma több mint 7 ezerrel haladta meg a kivándorlókét. „Ami azonban figyelemre méltó, hogy az elmúlt három évben már a bevándorlás sem volt képes kiegyenlíteni a természetes születésszám csökkenése által okozott népességfogyást” – tette hozzá Podmanická.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?