Közélet

Szlovákia nem utal segélyt külföldre

Pozsony | Panaszt emelt az Európai Bizottság Szlovákia ellen az Európai Bíróságon, amiért az egészségkárosodott személyeknek külföldre nem folyósítja a rokkantsági segélyeket. Az EB szerint a szlovák állam ezzel a szociális biztosítás terén megszegi az európai koordinációs szabályokat.
B. Szentgáli Anikó

2013. június 25. 11:57

Az EU polgárai az egész unió területén szabadon mozoghatnak, dolgozhatnak, költözhetnek, ám mivel az egyes tagállamok szociális biztonsági rendszereiben jelentős eltérések vannak, koordinációs rendeleteket fogadtak el, melyek hatálya alá klasszikus társadalombiztosítási ellátások tartoznak: a betegségi és anyasági, a rokkantsági ellátások, a nyugdíj, a hozzátartozói ellátások, a munkanélküli és családi támogatások. A koordinációs rendeletek egyik legfontosabb eleme az ellátások exportálásának, külföldi folyósításának az elve. Ez az elv biztosítja, hogy a jogosult az egyszer megszerzett és elismert jogosultságokat az Európai Unió területén bárhol korlátozás nélkül élvezhesse.
 
Igazságtalan a segély visszatartása
Ez magába foglalja azt is, hogy az ellátások jogosultjai szabadon választhatják meg lakóhelyüket bármely tagállamban, és nem kell attól tartaniuk, hogy más tagállamba költözésük esetén a koordinációs rendeletek által védelemben részesített ellátásaikról le kell mondaniuk. Az Európai Bizottság szerint Szlovákia éppen ezt az elvet sérti, amikor a súlyos egészségkárosodás kompenzálására megítélt fogyatékossági támogatásokat kizárólag Szlovákia területén hajlandó kifizetni. Az EB szerint a támogatások a megromlott egészségi állapotból adódó hátrányos helyzet kompenzálását célozzák, ha pedig olyan személyről van szó, akinek Szlovákiában van társadalombiztosítása, de most külföldön él, különösen igazságtalan visszatartani az őt megillető segélyt csak azért, mert pillanatnyilag nem Szlovákiában tartózkodik. A bizottsághoz több nyugdíjas és hozzátartozóik fordultak panasszal.
 
Szlovákia kontra Európai Bizottság
A problémára már tavaly októberben felhívták a figyelmet, Szlovákiától megfelelő jogorvoslatot kértek, ám e téren nem történt semmi. „Ellenkezőleg, a szlovák szakhatóságok hivatalos állásfoglalásukban csak megerősítették, hogy a súlyosan egészségkárosodott személyeknek járó támogatásokat Szlovákián kívül nem fizetik ki” – nehezményezi az EB. Szlovákia szerint az állam az említett segélyeket a szociális segítségnyújtás részeként nyújtja, amelyek nem tartoznak a koordinációs rendeletek hatálya alá. Az EB ezzel nem ért egyet, ezért panaszt emelt Szlovákia ellen az Európai Bíróságon.
 
Legfeljebb 60 napos tartózkodás
A súlyos egészségkárosodás kompenzálását célzó anyagi hozzájárulásokról szóló törvény 4. cikke leszögezi, hogy a jogszabályba foglalt jogok mindenkit egyformán megilletnek, és érvényesíteni kell az egyenlő bánásmód elvét, ugyanakkor a 42. cikk szerint, ha az egészségkárosodott személy 60 napnál hosszabb ideig tartózkodik külföldön, le kell állítani a számára jóváhagyott támogatás folyósítását. Személyi asszisztensre, gondozásra akkor sem adhat hozzájárulást a szlovák szakhatóság, ha az adott személynek e célból egy másik uniós országból már folyósítanak hasonló támogatást.
 
A külföldi tartózkodást jelenteni kell
Az egészségkárosodott személynek abban a szociális ügyi hivatalban, ahonnan a segélyt folyósítják számára, 8 napon belül jelentenie kell, ha külföldre költözik, vagy ott 60 napnál hosszabb ideig szándékozik tartózkodni. A szlovákiai szakhatóság azonnal leállítja a támogatás kifizetését, az egészségkárosodott személy dokumentációját pedig postázza az új lakhely szerint illetékes szakhatóságnak, és az folytatja a segély folyósítását. Akkor is így kellene eljárni, ha valaki csak egy másik járásba költözik.
 
A témával bővebben foglalkozunk keddi nyomtatott kiadásunkban. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

hc dac

GALÉRIA: Szoros meccsen kapott ki a HC DAC, az utolsó meccsre marad a döntés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.