Közélet

Szlovákia megkapta a „tudományos Oscar-díjat”

Pozsony | Szlovákia megkapta a „tudományos Oscar-díjat”. Az Európai Kutatási Tanács (European Research Concil (ERC)) elfogadta Ján Tkáčnak, a Szlovák Tudományos Akadémiához tartozó (SAV) Kémiai Intézet kutatójának a projektjét, amelyben a prosztatarák diagnosztizálásának innovatív módszereivel foglalkozik. Erről Peter Samuely, az SAV alelnöke tájékoztatott csütörtökön a pozsonyi sajtótájékoztatón.
TASR

2018. augusztus 16. 17:23

Ján Tkáč (középen) - TASR-felvétel

Eddig az egyetlen olyan ERC „Proof of concept” pályázatról van szó Szlovákiában, amelyet ez az európai tudományos tekintély elfogadott. „A projektet Pavol Čekan tudós és az Egészségügyi Minisztérium is támogatta. Ez utóbbi hosszú távú stratégiával törekszik a szlovákiai alkalmazott orvosbiológia fejlesztésére” – mondta Samuely.

Az ösztöndíj célja az alapkutatás eredményeinek az orvosbiológiai gyakorlatban való felhasználása. „A statisztika szerint nyolc férfiből egy megkapja ezt a megbetegedést az élete folyamán. A betegség évente 400 000 ember halálát okozza” – közölte Tkáč.

2018. augusztus 14. 19:40

Tudósok tüntettek az SAV helyzete ellen a kormányhivatal előtt

Tkáč elmondta, hogy a prosztatarák kiderítésére egyelőre elég pontatlan módszereink vannak. A szlovák megoldás viszont jelentősen megkönnyítené a betegség diagnosztizálását, ráadásul sokkal olcsóbb lenne, mint a jelenlegi módszer. A diagnosztikai kitek használata ezért szerinte gyorsan elterjedhet a világpiacon.

A diagnosztikai kiteknek két formáját hoznák létre. Egyet a kórházak onkológiai intézetei számára, egyet pedig otthoni használatra.

A kutatás eredménye 2021-ben kerülne piacra. „A jövőben más kiteket is szeretnénk kifejleszteni más megbetegedések diagnosztizálásához, például a mellrák felismeréséhez” – tette hozzá Tkáč.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nem dugult be a főváros

Meghalt Karl Lagerfeld

A rozsnyói Farkaš Henrietta kapta a sportolók Oscar-díját

A kormányfő tárgyalóasztalhoz hívja az elégedetlen gazdák képviselőit

Záróvonalon előzött a sofőr, egy nő életveszélyben van

Délen nem lesz tiltakozás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?