Tudósok tüntettek az SAV helyzete ellen a kormányhivatal előtt

sav tudós tüntetés
Pozsony |

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) továbbra is válságos állapotban van, mivel az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium nem teljesítette az előző tüntetésen megfogalmazott követelést és nem vette fel az SAV intézeteit a kutatói közintézetek (VII) nyilvántartásába. Ezt a Tudomány élni akar (Veda chce žiť) kezdeményezés tagjai jelentették ki kedden az általuk szervezett pozsonyi tüntetésen, a Szabadság téren.

A tüntetések szervezői szerint a jelenlegi állapot megbénítja az intézeteket, és veszélybe sodorja jövőbeni működésüket. A demonstráció résztvevői a jogi vákuum felszámolását és a törvényesség helyreállítását követelték az állami szervektől.
 

Richard Raši (Smer-SD), a tudományért és technikai innovációkért felelős kormánytanács elnöke csütörtökre (8. 23.) rendkívüli ülést hívott össze, hogy az akadémiával kapcsolatos minden fontos és szükséges kérdést „semleges terepen” tárgyalhassanak meg. Az ülés összehívását Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő indítványozta kedden.

„Azért vagyunk itt, hogy kifejtsük (a problémát – a TASR megj.) a nyilvánosságnak, és hogy kérjük a kormány segítségét ebben az ügyben, mivel tehetetlennek és egy kissé üldözöttnek érezzük magunkat” – jelentette ki ma Pavol Šajgalík, az SAV vezetője, aki emlékeztetett: kedden tették közzé a strukturális alapokkal kapcsolatos pályázati kiírásokat. „Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter azt nyilatkozta, hogy mi is pályázhatunk. Ezért nem értem azt az állásfoglalást, amely a kutatási és fejlesztési támogatásokért felelős ügynökségen keresztül jutott el hozzánk, és amelynek értelmében az oktatási minisztérium nem ajánlja, illetve megtiltja a szerződések aláírását az SAV-vel” – mondta Šajgalík. Hozzátette: június 1. óta kómára emlékeztető állapotban élnek. Az intézmény teljesen más ügyekkel foglalkozik, mint ami a feladata lenne.  

Kapcsolódó cikkünk

A VII-törvény szerint, melyet tavaly fogadott el a parlament, július 1-től az SAV összes intézetének kutatói közintézetté kellett volna válnia. Ehhez arra lett volna szükség, hogy az oktatási tárca felvegye a szóban forgó intézeteket a megfelelő nyilvántartásba, ami viszont a mai napig nem történt meg. Šajgalík szerint a tárca eljárása törvénytelen, és ezt egy általuk kért jogi elemzés is alátámasztja.

Az oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: nem ajánlja, hogy az SAV visszamenőleg, július 1-es dátummal regisztráltassa magát kutatói közintézetként, mert az sok bonyodalomhoz vezetne.  
 

Hozzátette: helytelennek tartja, hogy a helyzetre a Főügyészség bevonásával keressenek megoldást. „Nem kívánjuk, hogy az SAV-n belül káosz legyen. Lépéseket teszünk, levelezünk, tárgyalunk mindenkivel, mégis mi vagyunk a legrosszabbak. Azért, mert arra törekszünk, hogy mindenki tartsa be a törvényeket, hogy az állami tulajdon átlátható feltételek mellett legyen átruházva, és hogy mindenki tartsa magát a regisztrációs előírásokhoz” – jelentette ki a tárcavezető, aki további tárgyalásokat helyezett kilátásba. Hozzátette: az akadémiának be kell nyújtania egy nyilvántartásba vételi javaslatot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?