Szlovákia is profitálhat az Ukrajna felől érkező azeri gázszállításokból

Saková
Pozsony |

Az Európai Unió az Ukrajna felől érkező földgázszállítás folytatásáról tárgyal, a vezeték azonban már nem Oroszországból, hanem Azerbajdzsánból szállítaná Európának a nyersanyagot. Szlovákia egyike azon országoknak, amelyek profitálhatnak ebből a projektből.

Ukrajna Oroszország általi lerohanását követőn az Európai Unió mindent megtett annak érdekében, hogy csökkenjen az uniós tagországok orosz energiafüggősége. Néhány uniós tagország, köztük Szlovákia is, azonban még mindig rá van utalva az Ukrajna felől érkező orosz gázszállításokra, miközben Ukrajna már jelezte, hogy nem hosszabbítja meg az idei év végén lejáró orosz gáztranzitszerződést. Az érintett országoknak ez jelentős kihívást jelent, amire már az EU is kénytelen reagálni.

Azeri gáz

A Bloomberg hírügynökség szerint az európai tisztviselők és az energiacégek képviselői több megoldást is fontolgatnak, amelyek közül az egyik az, hogy gázt vásárolnak Azerbajdzsántól, és azt az Európába tartó orosz csővezetékeken keresztül juttatják el az uniós tagországokba. Ennek a stratégiának köszönhetően az EU úgy csökkenthetné az orosz energiafüggőséget, hogy közben nem veszélyeztetné az érintett országok gázellátását. A Bloomberg által idézett források szerint ennek az elképzelésnek van esélye, mivel a jelek szerint Ukrajna sem ellenzi, számára ugyanis a tranzit folytatása további bevételeket jelentene. A háború kitörése előtti utolsó évben, 2021-ben Ukrajna nagyjából 1 milliárd dolláros (931,97 millió euró) bevételre tett szert az Európába irányuló orosz gáz tranzitjából. A tranzitból származó többletbevétel így jelentős hasznot jelentene a háború sújtotta ukrán gazdaságnak.

Ukrán tranzit

„Ukrajna kiváló infrastruktúrával rendelkezik mind a tranzit, mind a gáztárolás terén, amit ki kellene használni” – állítja Olekszij Csernyiszov, a Naftogaz ukrán gázipari vállalat vezérigazgatója. Csernyiszov ugyan elképzelhetetlennek tartja a további együttműködést az orosz Gazprommal, az Azerbajdzsánból származó gázimportnak szerinte azonban lehet esélye. A Bloomberg megkereste az azerbajdzsáni állami olajvállalatot, a SOCAR-t is, amely azonban nem válaszolt a kérdéseikre. Egyelőre sem az azerbajdzsáni energiaügyi minisztérium, sem az orosz kormány, sem a Gazprom gázkonszern nem nyilatkozott.

Nem lesz olcsó

Ha a projekt elméletileg előnyös lenne Oroszország számára is, amely így máshová terelhetné a gázszállításait. A projektet azonban bonyolítja, hogy Azerbajdzsánnak jelenleg nincs elegendő tartaléka a gázból, miközben már most teljes mértékben kihasználja csővezetékeinek a kapacitását az Európába irányuló nyersanyagszállításra. Az Európába irányuló gázexport jelentős növeléséhez így az infrastruktúra bővítésére és új hosszú távú szerződésekre lesz szükség.

A tárgyalások még a kezdeti szakaszban vannak, és a becslések szerint legkorábban az idei év végére születhet meg a döntés, vagyis közvetlenül az Ukrajnán keresztül történő orosz gáztranzitra vonatkozó szerződés lejárta és a téli fűtési időszak előtt. Emellett számos részletet kell még kidolgozni, és még az sem biztos, hogy a megállapodás végül létrejön. A csatatéren bekövetkező fejlemények szintén hatással lehetnek a megállapodás megkötésére.

Szlovák előny

Szlovákia az egyik olyan ország, amely profitálhatna a projektből, és amely már jelezte az érdeklődését – számolt be a Bloomberg, hozzátéve, hogy Robert Fico (Smer) miniszterelnök már a május eleji azerbajdzsáni látogatása után utalt arra, hogy van ilyen lehetőség. Ficót akkor az azeri fővárosba, Bakuba Denisa Saková (Hlas) gazdasági miniszter is elkísérte, aki szerint Azerbajdzsán nagy szerepet játszhat Közép- és Kelet-Európa gázdiverzifikációjában. 

„Hiszünk abban, hogy képesek leszünk kialakítani az ehhez szükséges kapcsolatokat. A szomszédos országok, így Ausztria, Csehország és Magyarország is érdeklődnek az azeri gázszállítások iránt, mi pedig mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy Azerbajdzsánból importáljunk gázt Szlovákiába, így diverzifikálva az ellátásunkat, elvágva magunkat az orosz gázfüggőségtől”

 – mondta Saková. Egy másik ország, amely profitálhatna az Ukrajnán keresztüli azeri gázszállításokból, az Ausztria, ahol az orosz gáz az elmúlt öt hónapban a teljes fogyasztás több mint 80%-át tette ki. Az osztrák energiaügyi minisztérium azonban egyelőre nem válaszolt a projekttel kapcsolatos kérdésekre. 

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?