Közélet

Szijjártó szerint Klus provokál, erre a szlovák külügy berendelte a pozsonyi magyar nagykövetet

Pozsony/Komárom/Budapest | Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint az állampolgársági törvény kormány által elfogadott módosítása körül feleslegesen szítják a nemzetiségi feszültséget. Szerinte a problémát az jelentheti, ha egy másik állam osztogatja az állampolgárságot, és továbbra is fenntartja, hogy a Szlovákiában élő magyaroknak adott magyar állampolgárság problémát jelent. A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter (Fidesz) provokációnak tartja Klus álláspontját. A magyar miniszter kijelentései miatt berendelték a pozsonyi magyar nagykövetet.
author
Czímer Gábor

2021. március 4. 16:18

Korčok
Ivan Korčok - TASR/AP-felvétel

Klus a TA3 hírtelevízió politikai vitaműsorában beszélt arról, azért nem akarták megengedni, hogy a Szlovákia területén élő polgárok, így a szlovákiai magyarok érzelmi vagy kulturális kötődés alapján felvehessék egy másik ország állampolgárságát, mert az olyan problémákat okozna, mint Kelet-Ukrajnában, Dél-Oszétiában és Abháziában. Mindhárom esetben arról van szó, hogy Oroszország az említett régiókban élő polgárok egy jelentős részét valamilyen módon magához tartozónak vagy állampolgárának tartja, amire hivatkozva aztán fegyveresen is támogatta az érintett térségek kiszakadását Ukrajnából és Grúziából.

Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint a kormány számára elfogadhatatlan, hogy valaki érzelmi kötődés alapján felvegye egy másik ország állampolgárságát ⋌(TASR-felvétel)

2021. március 1. 19:17

Biztonsági kockázat a kettős állampolgárság?

Szijjártó: Ez provokáció

Az államtitkárnak a televíziós műsorban tett kijelentésére reagált a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter (Fidesz). Szerdai szlovákiai látogatása során Komáromban elmondta, nem szeretnék, ha a két ország közötti feszült viszony visszatérne. „Ezért mi nem is szoktunk a médiumokon keresztül üzengetni” – mondta, és sajnálatosnak nevezte, hogy a szlovák kormány nem teszi lehetővé, hogy a Szlovákiában élő magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot. „A szlovákoknak nem kellene félniük ettől a jogintézménytől, amely Európa-szerte létezik” – véli Szijjártó.

„A magyarokat felforgató, destabilizáló elemekként feltüntetni számunkra elfogadhatatlan. Mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy egy kormányzati tisztségviselő, egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét”

– jelentette ki, és hozzátette, Klus kijelentése szerinte nyilvánvaló provokáció. Úgy látja, a kérdést a kölcsönös tisztelet talaján állva kell rendezni.

Korčok: Ne szóljanak bele a belügyeinkbe

A magyar tárcavezető kijelentésére reagálva a szlovák külügy csütörtökön berendelte a pozsonyi magyar nagykövetet. A diplomatától a szlovák kormány magyarázatot követel Szijjártó kijelentéseire.

„Magyarországgal jó szomszédi viszonyt akarunk fenntartani, de nem engedem meg, hogy beavatkozzanak a belügyeinkbe”

– jelentette ki Ivan Korčok (SaS jelölt) szlovák külügyminiszter.

Szijjártó a hétvégén tárgyalni szeretett volna szlovák kollégájával az állampolgársági törvényről, de Korčok ezt visszautasította. Arra hivatkozott, még folyik a törvény elfogadásának folyamata. A szlovák külügyminiszter szerint a problémát az jelenti, hogy 10 évvel ezelőtt Magyarország elfogadta az egyszerűsített honosítási eljárást lehetővé tévő törvényét. Korčok kiemelte, számára világos, hogy a kettős állampolgárság célja, hogy minél több szlovákiai magyar vegyen részt a magyarországi parlamenti választáson.

Biztonsági kockázat?

Még Szijjártó nyilatkozata előtt az ügyben mi is megkerestük az államtitkárt, aki lapunknak írásban válaszolt. Klus szerint a kettős állampolgárság kérdésével kapcsolatban egyes politikusok és a sajtó részéről is nagyon sok jogtalan támadás érte őket, amelyek csak szítják a nemzetiségi feszültséget. Klus szerint magyargyűlölettel, sőt, antiszemitizmussal vádolták őket, amit az államtitkár kategorikusan visszautasít. Ugyanakkor a feszültségkeltés okát nem a saját kijelentéseiben, hanem a külföldi országok állampolgárságra vonatkozó szabályozásában látja.

„Pont az ilyen, az állampolgárság szó szerinti osztogatásával összefüggő támadások szolgáltak a múltban az említett régiókban arra, hogy előkészítsék az olyan komoly helyzetet, amellyel ma Ukrajnának, Grúziának és Moldovának is szembe kell néznie”

– írja Klus. Az államtitkár abban látja a fenyegetést, hogy az állampolgárok védelmének ürügye az említett térségben az adott államok szuverenitásának és területi egységének megsértését, illetve fegyveres konfliktust eredményezett.

Azt a kérdésünket, miszerint a fentiek analógiáján a szlovákiai magyarokról feltételezi-e, hogy a magyar állampolgárság megszerzése esetén Szlovákia területi egységének megbontására törekednének, Klus szuggesztívnek és nem szerencsésnek nevezte. Ahogy azokat a kérdéseinket is, hogy a szlovákiai magyarokat vagy Magyarországot biztonsági kockázatnak tartja-e. Ezekre érdemben nem válaszolt.

„Élesen elutasítom, hogy egyesek szántszándékkal kiforgassák a korábbi kijelentéseimet, vagy kiragadják szavaimat a szövegkörnyezetből azzal a céllal, hogy nemzetiségi feszültséget keltsenek”

– írja válaszában.

Klus lapunknak adott nyilatkozatában végig hangsúlyozza, a kormány által most elfogadott állampolgársági törvény megengedné, hogy valaki felvegye egy másik ország állampolgárságát, de csak akkor, ha autentikus és gyakorlati kapcsolatban áll az adott országgal. Az ilyen kapcsolatnak azt tartják, ha valaki már hosszabb ideje az adott ország területén él, vagy ott dolgozik, de a történelmi, nyelvi vagy kulturális kötődéseket nem ismerik el ilyennek. A kettős állampolgárság megszerzésének ezzel az elvével szerinte a 27 tagú Európai Unió 26 tagállama egyetért. „Aktívan támogatom, hogy egy magyar állampolgárságot szerző szlovákiai polgár megtarthassa szlovák útlevelét. Természetesen azon feltétel mellett, ha valódi kötődéssel rendelkezik Magyarországhoz, ahogy azt az európai sztenderdek is megkövetelik” – nyilatkozta.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dušan Dědeček akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, amiért részegen autójával öt embert halálra gázolt (TASR-felvétel)

Életfogytiglant is kaphat a pozsonyi gázoló

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

fűtés k

A radiátorok hidegek, a gyerekek betegek – néhány iskola már megkezdte a spórolást a fűtéssel

csirke k

Figyelmeztetést adtak ki az ellenőrök – ne fogyasszunk lengyel baromfihúst!

fagy k

Hideg lesz az éjszaka – talajmenti fagy miatt adtak ki figyelmeztetést!

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.