Szigorúbb ellenőrzés és több támogatás a szolgáltatóknak

Pozsony |

<p>Alapvető átalakítás vár a szociális szolgáltatásokról szóló jogszabályra, a szociális ügyi tárca tegnap ismertette elképzeléseit. A cél a finanszírozás forrásainak kibővítése, az intézmények színvonalának emelése, a szolgáltatásokat igénybe vevők nagyobb védelme és a házi ellátás lehetőségeinek bővítése.</p>

A jogszabály érinti a szociális ellátóhálózat minden elemét, a nyugdíjasotthonokat, a gyerekotthonokat, az egészségkárosodottak intézményeit, valamint az ápolói és a gondozói szolgálatot is. Az állam a várhatóan januárban életbe lépő módosítás szerint hozzájárul majd a magánintézmények lakóinak költségeihez is, ez elsősorban a magán-nyugdíjasotthonokat érinti majd pozitívan. Igaz, ezzel a támogatással a minisztérium komolyabb ellenőrzést is bevezet majd. „A lakók így biztosak lehetnek abban, hogy csak a valóban indokolt költségeket fizettetik meg velük” – jelentette ki Jozef Burian, a szociális ügyi minisztérium államtitkára. Szerinte ugyanis előfordul, hogy a valós költségek mellett a fejlesztéseket, például az intézmény bővítését is a már ott lakókkal fizettetik meg. Más területen is szigorodik majd a szolgáltatók ellenőrzése. „A támogatást negyedéves ciklusokban folyósítjuk majd, ugyanakkor azt is ellenőrizzük, hogy a szolgáltató nem halmozott-e fel tartozást a Szociális Biztosítóval, az adóhivatallal vagy az egészségbiztosítókkal szemben” – magyarázta Burian. Szigorúbban ellenőrzik majd az intézmények színvonalát is, amihez egy új minőségellenőrzési rendszert dolgoztak ki. A szaktárca szerint 2014-ben az idei 57 millió eurónál mintegy 8 millió euróval jut majd több a szociális szolgáltatásokra. Ebből 44 millió euróra számíthatnak a helyi jellegű intézmények, 21 millió euróra pedig a regionális otthonok, amelyek a megyéken keresztül kapják majd a támogatást. A finanszírozásba bevonnák az egészségbiztosítókat is, amelyek bizonyos diagnózisok esetén fizetnék a betegek ápolását a szociális otthonokban is. Burian szerint erősíteni fogják az ellátórendszer nagy intézményeinek leépítését. „Az a cél, hogy a rászorulók kisebb, családiasabb jellegű intézményekben kapják meg a szükséges ellátást, habár a legjobb megoldás az lenne, ha maradhatnának hazai környezetben” – jelentette ki az államtitkár. Ennek érdekében már szeptembertől egy 28 millió eurós, uniós támogatásból finanszírozott projektet indít a gondozói és az ápolói szolgálat. Ugyancsak ezt a célt szolgálja, hogy januártól nem kerülhet be a rendszerbe 22-nél több lakót fogadni képes nyugdíjasotthon.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?