Elstartolt a „Jog az első munkahelyhez” program

munkaügyi tárca
Pozsony |

A szlovákiai munkáltatók szerdától pályázhatnak a „Jog az első munkahelyhez” projekt támogatásaira. Az állam a munkavállalóval kapcsolatos költségek 90%-át téríti meg a munkáltatónak, amivel az iskolákból frissen kikerülők munkapiaci esélyeit szeretnék növelni.

„A tanulmányok befejezése és az első munkahely keresése minden ember számára jelentős kihívás. Hogy könnyítsünk a helyzetükön, egy ezzel kapcsolatos támogatási programot indítottunk, amelyre az érdeklődők már szerdától, április 10-étől jelentkezhetnek” – mondta el Erik Tomáš munkaügyi miniszter. A „Jog az első munkahelyhez” projekt minden olyan álláskeresőnek szól, aki legalább két hónapja regisztráltatta magát a munkaügyi hivatalnál, és még nem volt olyan állása, amely több mint hat egymást követő hónapig tartott volna. 

„A most induló projekt egyedülálló, lehetővé teszi ugyanis a fiataloknak, hogy az oktatás befejezése után nagyon rövid időn belül belépjenek a munkaerőpiacra. Ezzel párhuzamosan pedig számos, munkaerőhiánnyal küzdő munkaadónak is lehetőséget biztosít új munkavállalók felvételére”

 – tette hozzá Peter Ormandy, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója.

A projekt pénzügyi hozzájárulást biztosít azon munkáltatóknak, akik a projekt által támogathatók célcsoportjába tartozó álláskeresőket vesznek fel. A támogatás egyik feltétele a legalább 12 hónapos, vagy határozatlan időre megkötött munkaszerződés. A pénzügyi hozzájárulást legfeljebb 6 hónapos időtartamra, egy összegben, a pénzügyi hozzájárulás nyújtásáról szóló megállapodás hatálybalépésétől számított 15 naptári napon belül folyósítják. A következő 6 hónapban a munkáltató már támogatás nélkül köteles fenntartani a munkahelyet. A munkáltatónak nyújtott hozzájárulás a munkahely teljes bérköltségének egy részét fedezi, egész pontosan a munkavállaló teljes bérköltségének a 90%-áig, de legfeljebb havi 1318,53 euróig. Az egy munkavállalóra előirányzott támogatás teljes összege 7911,20 euró. A „Jog az első munkahelyhez” projekt várhatóan az idei év végéig tart majd, és 13 millió eurót különítettek el rá az állami költségvetésből. A munkaadók a támogatást a munkaügyi hivataloktól igényelhetik, a részletekről pedig az ÚPSVR honlapján tájékozódhatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?