Közélet

Szennyre épülő autópályák

Már a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) is vizsgálódik a D4-es körgyűrű és R7-es gyorsforgalmi út, valamint az új pozsonyi Nivy buszpályaudvar építése kapcsán felmerült ökobűnözés ügyében. A projektek befejezését ez egyelőre nem veszélyezteti, Peter Pellegrini kormányfő a lehető legszigorúbb büntetést követeli a tetteseknek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 16. 06:53

Illusztrációs felvétel - Somogyi Tibor felvétele

A hatóságok júliusban indítottak büntetőeljárást a szóban forgó közlekedési projektek kapcsán felmerült, hulladéktárolással összefüggő bűntettek kapcsán. Több információ ugyanis arra utalt, hogy az új pozsonyi buszpályaudvar építése során kiásott szennyezett földet a D4-es körgyűrű és az R7-es gyorsforgalmi út alapozásánál használják. A gyanú szerint veszélyes építőanyagot és építési hulladékot használhattak fel a horvátjárfalui holtág (Jarovské rameno) térségében is. A rendőrség tegnap megerősítette, hogy a Pozsony megyében reggel lebonyolított razziák a szóban forgó közlekedési projektek kapcsán felmerült ökológiai bűncselekményekkel vannak összefüggésben.

„Az esettel korábban foglalkozott a Környezetvédelmi Felügyelőség, néhány ellenőrzés után viszont az ügyet továbbította a rendőrségnek, amely átvette a vizsgálatot” – nyilatkozta lapunknak Tomáš Ferenčák, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője azzal, hogy bár a felügyelőség szakértői a tegnapi razziákon is jelen voltak, a minisztérium nem fogja tovább kommentálni a történteket.

 

2018. október 14. 19:07

Érsek szerint sínen vannak a dolgok

Az a feltételezés, hogy a vizsgálat miatt leállítják az építkezést, egyelőre nem valószínű. Az ügyben ugyanis a projektek kivitelezőinek dolgozó, hulladékfeldolgozással foglalkozó NDD társaság a gyanúsított. Ügyvivőjét, Michal G.-t a tegnapi razziák során tartóztatták le. A D4/R7 projektjét végző spanyol Obchvat Nula konzorcium korábban kizárta annak lehetőségét, hogy az alapozásnál szennyezett földet használnának. buszpályaudvart építő HB Reavis társaság is tagadja, hogy a környezetet szennyező földet hordana el az állomás területéről.

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő sajnálatosnak nevezte, hogy az ökobűnözést nem büntetik olyan szigorúan, mint például a gazdasági bűntetteket. „Elfogadhatatlan, hogy valaki, gazdasági érdekeit szem előtt tartva egy építkezésnél olyan alapanyagot használjon, ami szennyezett hulladéknak számít, s amit a vonatkozó aláírások értelmében meg kellene semmisíteni” – mondta a kormányfő. Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter szerint haladéktalanul tisztázni kell minden gyanút, amely a D4/R7 projektjeivel kapcsolatban felmerült. Díjazta ugyanakkor, hogy az ügyet a a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA vette át. (dp, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Lajčák: nem áll szándékomban migránsokat hozni Szlovákiába

Világszerte akadozik a Facebook

Danko bármilyen döntésre felkészült a leváltásával kapcsolatban

Frissítve

VIDEÓ: 150 rendőr razziázott a Dunaszerdahelyi járásban - szélsőségeseket kerestek

Forgalomkorlátozás lesz a vasúti felüljárón Léván

Felvidéki Magyar Monodráma Fesztivál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?