Közélet

Százzal több kiselsős

Pozsony | A pedagógusszövetség adatai alapján az idei beiratkozási időszakban több gyereket írattak magyar alapiskolába, mint tavaly ilyenkor. Szeptemberben várhatóan több mint 3800 magyar kiselsős kezdi meg tanulmányait anyanyelvén.
Mózes Szabolcs

2015. február 19. 10:42

Csökkenés, esés, zuhanás – a honi magyarsággal kapcsolatos adatokat illetően már hozzászokhattunk a rossz hírekhez. Ezúttal viszont pozitív számadat érkezett. A pedagógus-szövetség (SZMPSZ) összesítése alapján Dél-Szlovákia 262 alapiskolájában 3603 gyereket írattak be magyar osztályokba. Ez ötvenkettővel több, mint tavaly ilyenkor, pedig, akkor az elsősök mellett a nulladik osztályba íratottakat is beszámították. Ha ezúttal is hozzá vesszük a előkészítő osztályosokat (erre most külön kérdeztek rá az adatgyűjtéskor), akkor százöttel több a beíratottak száma, mint egy évvel ezelőtt (a grafikonon ez az adat szerepel).
 
A szövetség szerint a növekedés legfőbb oka a demográfiában keresendő. „Országosan több gyerek született hat évvel ezelőtt, mint korábban, ez pedig részarányosan a magyarokra is érvényes” – nyilatkozta lapunknak Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke.
 
Regionális szinten nem mindenütt egyenlő a növekedés, a Rimaszombati járásban pl. 68-cal kevesebb potenciális elsőst írattak magyar intézménybe, ez 14 százalékos csökkenést jelent. Arányaiban a Galántai, a Nyitrai és a Kassa-vidéki járásban volt a legnagyobb növekmény.
 
„Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy beiratkozás adatai irányadóak, de a szeptemberi tanévkezdésig bizonyos mértékig változnak. Ezt több tényező is okozhatja” – tette hozzá Jókai Tibor. Szeptemberig még szinte biztos, hogy „nőni fog” az elsősök száma, ugyanis feltehetően jó páran – akárcsak az elmúlt években – elfelejtették időben beíratni gyereküket. Tavaly 3775-en kezdték az elsőt magyar osztályban, ez több mint kétszázzal több, mint a beíratottak száma volt. Így idén várhatóan több mint 3800 magyar kiselsős lesz.
Önnek ajánljuk

Titkosítanák a pártpreferenciákat

Három fiatalt gázolt el egy 17 éves fiú

Hólyagos szájgyulladás ütötte fel a fejét a Rimaszombati járásban

Távozik a somorjai futballcsapat edzője

Hulladékgyűjtő telep létesül Párkányban

Erőszakos tüntetések voltak Chilében az áremelés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!