Közélet

Szabad csehül énekelni a szlovák himnuszt

Pozsony | Sem a kulturális miniszter, sem a rendőrség nem tartja magát illetékesnek Štefan Paulov panasza ügyében, aki azt nehezményezte, hogy a köztévé műsorra tűzte a szlovák himnusznak egy cseh zenekar által előadott átdolgozását.
Vrabec Mária

2013. augusztus 16. 14:41

A nyitrai orvos szerint ez a nemzeti jelkép meggyalázása volt, és ezért egyenesen a televízió igazgatójának leváltását követelte.
 
A himnusz átdolgozott változata a Szlovák Televízió Vámház című, csehszlovák koprodukcióban készülő műsorában hangzott el a P*ča z hoven elnevezésű cseh zenekar előadásában. A zenekar kapcsán nem ez az első botrány Szlovákiában, már az Európa kulturális fővárosa kassai stábját is támadták azért, hogy a rendezvény hivatalos programjában szerepeltették. A szlovák himnusz szövegét egyébként nem változtatta meg a zenekar, mindössze cseh nyelven énekelte – ez háborította fel az SNS-tag Štefan Paulovot. A rendőrség szerint azonban ez nem olyan mértékű jelképgyalázás, hogy bűncselekménynek lehetne minősíteni, legfeljebb kihágás történt. Az erről szóló határozatot a rendőrség a tévétanácsnak továbbította, de az postafordultával vissza is küldte, mivel kihágás ügyében nem kompetens.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"119309","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
Az üggyel Marek Maďarič kulturális miniszter sem kíván foglalkozni, Štefan Paulov hozzá címzett levelére azt válaszolta, hogy a Szlovák Televízió a törvény szerint független intézmény, és a minisztérium nem befolyásolja a műsorok összeállítását. Ráadásul a szóban forgó műsorrészt teljes egészében a Cseh Televízió készítette és finanszírozta, a szlovák fél semmilyen módon nem nyúlt bele. „A próbavetítésen az illetékes bizottság megállapította, hogy a kifogásolt zeneszám nem maga a himnusz, csak annak zenei feldolgozása, ami az eredeti nemzeti jelképet semmilyen módon nem gyalázza” – áll a miniszter levelében .
 
Paulovnak csalódást okozott a válasz, azt remélte, hogy a miniszter, „mint jó hazafi és nemzeti érzelmű politikus”, erélyesebben lép fel. „Egyértelműen a himnuszról volt szó, a műsorvezető is ezt mondta” – érvel a nyugalmazott orvos, aki kész az ügyben a belügyminisztériumhoz is panasszal fordulni. 
Önnek ajánljuk

Klímasztrájk és tüntetés

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?