SOPK: a parlamenti választás után is folytatódhat a kormányzati pénzszórás

Mihok
Pozsony |

Az egy hónap múlva esedékes parlamenti választás meghozhatná az áttörést a felelőtlen kormányzati pénzszórásban, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) képviselői szerint azonban a jelenlegi ellenzék hatalomra jutásától sem várhatunk csodákat.

„Nem vagyunk elragadtatva. Akár a jelenlegi kormánypártokat, akár az ellenzéket figyeljük, mindannyian nagyobb kiadásokkal számolnak az ország lehetőségeinél. Vagyis, míg az államkassza kiadásai tovább nőnek, a bevételek csökkennek. Ezzel párhuzamosan minden párt kiegyenlített költségvetési gazdálkodással kecsegtet. Akárhogy számolunk, nekünk ez matematikailag nem jön ki” – nyilatkozta Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) elnöke. Ha a választás után felálló új kormány szeretne javítani az ország gazdálkodásán, Mihók szerint mindent meg kell tennie a gazdasági növekedés fenntartása érdekében, ez azonban szerinte csak a vállalkozói környezet javításával érhető el.

„Szlovákiában még mindig túl nagyok az adóterhek és gondok vannak a jogérvényesítéssel is, így elsősorban ezeken kellene javítani”

– tette hozzá Mihók.

A pénzügyminiszter – a gazdaság lassulása ellenére – ugyanakkor továbbra sem látja olyan sötéten az ország helyzetét. Szlovákia gazdasági teljesítménye 2018-ban érte el a csúcspontját, amikor az ország bruttó hazai terméke (GDP) 4,1 százalékkal nőtt, a bővülés üteme azonban már tavaly 2,3 százalékra esett vissza, idén pedig 2,2 százalék körüli növekedéssel számolnak az elemzők.

„Pontosabb előrejelzéssel a jövő hónap közepén szolgálhatunk, ami azonban biztos, hogy a két évvel ezelőtti dinamikus növekedésnek egyelőre búcsút inthetünk. Ám, ha figyelembe vesszük a legfontosabb kereskedelmi partnereink teljesítményét, a szlovák gazdaság növekedési üteme még mindig jónak nevezhető”

– mondta Ladislav Kamenický pénzügyminiszter az SOPK tegnapi gazdasági konferenciáján. A tárcavezető szerint a lehetőségeinkhez mérten továbbra is jól teljesítünk, sok függ azonban attól, hogy az elkövetkező időszakban beteljesülnek-e a gazdasági növekedéssel kapcsolatos negatív jóslatok. A minisztérium elemzőinek az uniós kereskedelmi partnereink gyengélkedése, a kereskedelmi háborúk és Nagy-Britannia rendezetlen uniós kiválása okozza a legtöbb fejfájást.

A túlzott pesszimizmustól óvott a szlovák államkassza őrének számító Költségvetési Tanács elnöke, Ivan Šramko is. Szerinte az, hogy a gazdasági növekedésünk a két évvel ezelőttinek a felére csökkent, nem számít nagy tragédiának.

„Szlovákia csak visszatért a normális gazdasági növekedésnek számító kerékvágásba. Gazdasági szempontból továbbra sem panaszkodhatunk arra, hogy rosszul menne a dolgunk”

– mondta Šramko. A szlovákiai banki elemzők szerint a fizetések még idén is átlagosan csaknem 8, jövőre pedig 5 százalékkal nőhetnek, és idén még a foglalkoztatottak száma is nagyjából 1,2 százalékkal nőhet. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?