Közélet

Sólymos László: Pozsonynak is nagy figyelmet szentelünk

Pozsony | A vereknyei lerakó mellett egyéb rendkívüli helyzetek megoldásánál is együttműködik a környezetvédelmi tárca.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 12. 13:22

solymos1
Sólymos László - TASR-felvétel

Pozsony Szlovákia fővárosa, ezért kellő figyelmet igényel a környezetvédelem területén is. A környezetvédelmi minisztérium nemcsak a környezeti terhek felszámolására törekszik, hanem hatást gyakorol a városképet és a város jellegét befolyásoló tevékenységekre is. Aktívan részt vesz az egykori Dimitrov-művek hulladéklerakatának felszámolásában, a Dévényi út és a Duna-töltésen futó közút helyreállításában valamint a főrévi lerakó kármentesítésében.

„Pozsony környezeti problémáinak megoldása határozott és gyors cselekvést igényel, mivel sok ember életét érintik. Ezt nemcsak környezetvédelmi miniszterként, hanem pozsonyi lakosként is tudatosítom" – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter, hozzátéve, városi környezetben sokkal bonyolultabb folyamat a kármentesítés. Gondoljunk csak az érintett telkek tulajdonosaival kötendő tulajdonjogi egyezségekre. Nincs ez másképp a vereknyei lerakó felszámolásának esetében sem. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta, még folyik a közbeszerzési eljárás valamint a környezeti hatásvizsgálathoz és az építési engedélyezéshez szükséges dokumentumok előkészítése. "E tekintetben nagyra értékelem a városi képviselőtestület hozzáállását, amely a múlt héti ülésén jelképes 1 euróért a tárca rendelkezésére bocsátotta a tulajdonában lévő érintett telkeket" – jelentette ki a miniszter.

A minisztérium aktívan részt vesz a Ligetfalu, Oroszvár és Dunacsún kataszterében húzódó árvízvédelmi töltés és a rajta lévő közút felújításában is. Mintegy 5 kilométernyi szakasz asztfaltborítását cserélik ki. A beruházás, melyet a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat biztosít, a tervek szerint jövő év második felében készül el.

Ugyancsak a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe került a Dévényi utat veszélyeztető sziklaomlás helyreállítása. A fővárossal együttműködve a finanszírozást igyekszik megoldani. A múltban hasonló vészhelyzet elhárítását a Környezetvédelmi Alap és a főváros forrásaiból fedezték. A Dévényi út feletti sziklafal stabilizálása közel 134 ezer eurót emésztett fel, ebből 100 ezer eurót a Környezetvédelmi Alap folyósított.

Az állam a közelmúltban vállalta a felelősséget az egykori Apolló kőolajfinomító területének kármentesítéséét is. A környezetvédelmi tárcának egy éven belül ki kell dolgoznia a munkatervet. Amint felmérik a szennyezés mértéket és eldőlt, mely módszer a legmegfelelőbb, megkezdődhet a kármentesítés.

Önnek ajánljuk
Peter Pellegrini

Pellegrini szerint a sajtó hibája, hogy Szlovákia ilyen rosszul szerepel a korrupciós listán

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

g

Óz, a csodák csodája Komáromban

Máté Eszter

Már szinte alig lehet biomézet előállítani

Gál Gábor

Gál Gábor értékeli, hogy Sólymos László vállalta a felelősséget és lemondott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.