VIDEÓ: Sólymos László és Simon Zsolt az Új Szó-stúdióban

Sólymos László és Simon Zsolt az Új Szó-stúdióban (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Az Új Szó-stúdió legfrissebb adásában Simon Zsolttal, a Magyar Fórum elnökével és Sólymos Lászlóval, a Kékekkel közösen induló Híd vezetőjével beszélgettünk. 

Simon szerint a Magyar Fórum a legkevésbé hibás azért, hogy a 2023-as parlamenti választásra nem sikerült egységes magyar listát állítani. Arra is emlékeztetett, amikor létrejött a Szövetség, a Magyar Fórumot kihagyták a tárgyalásokból. Ugyan az előre hozott választáshoz közeledve új tárgyalásokba kezdtek, az utolsó egyeztetésen azonban nem jelent meg sem Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, sem pedig Berényi József, a párt MKP-platformjának vezetője. Sólymos szerint a Szövetség lényege az lett volna, hogy a szlovákiai magyar társadalom sokszínűséget tükrözze. A Híd elnöke azonban azt állítja, az MKP-platform nem tudta elfogadni, ha valaki másképp gondolkodik, ezért megpróbálták ellehetetleníteni a Híd munkáját.

„Az ellentét, ami évekig fennállt a Híd és az MKP között, most a párton belül, a platformok közötti harcban teljesedett ki”

– mondta Sólymos azzal, a Szövetség elnökének a felelőssége lett volna a harcokat lecsendesíteni és a pártot egyben tartani. A Magyar Fórum és a Híd elnöke egyetértett abban, hogy az MKP-platform, ezen belül pedig Berényi József és Forró Krisztián a felelős azért, hogy 2023-ban nem jött létre egységes magyar lista. Az Új Szó-stúdió vitájába meghívtuk Forrót is, hogy elmondja álláspontját, aki azonban, egy elnökségi döntésre hivatkozva, miszerint a Szövetség tagjai nem vállalnak nyilvános vitát más magyar politikusokkal, elutasította az megkeresést. Vendégeink szerint a Szövetség ezzel a döntéssel a választókat rövidíti meg, hiszen, ha a különböző pártok politikusai nincsenek egymással szembesítve, nehezebben tudják eldönteni, melyik szereplővel tudnak a legjobban azonosulni.

„A magyarságot akkor is képviselni kell, ha adott helyzetben kellemetlen”

– vélekedik Simon. 

A stúdióban arról is beszélgettünk, amikor a Híd kilépett a Szövetségből, miért nem a Magyar Fórumhoz csatlakozott. Simon szerint ez azért történt így, mert Sólymosék nem a legjobb magyar megoldáson gondolkodtak, hanem azon, hogyan tudnak a legtöbbet ártani a Szövetségnek. Sólymos azonban tagadta, hogy azért egyesültek volna a Kékekkel, hogy a Szövetségnek ártsanak. A Kékekkel való együttműködést az értékrendbéli közelséggel indokolta.

A szlovákiai magyar politikai szereplők közös indulásával kapcsolatban Ravasz Ábel lapunknak adott interjújában korábban azt nyilatkozta, a Magyar Fórum, és a Híd sem kereste őt azzal, hogy lépjen a listájukra. Sólymos szerint Ravasz ezen állításában csúsztat, a Híd részéről ugyanis, bár ő személy szerint nem kereste, pártjuk két alelnöke is megszólította Ravaszt. Ravasz azonban akkor nem adott pontos választ, majd minden előzetes jelzés nélkül feltűnt a Saska (korábban SaS) sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette, ennek a pártnak a listáján indul. Simon viszont igazolta, ők tényleg nem keresték Ravaszt.

Az Új Szó-stúdió teljes beszélgetését megnézhetik az alábbi videóra kattintva, de megtalálják az Új Szó Facebook-oldalán és YouTube csatornáján is. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?