Sokba kerül a szülőknek az egyetem

egyetem k

A járvány első hulláma idején az egyetemi hallgatók jelentős része maradt bevétel nélkül, így legtöbbször a szülőnek kell segíteniük. Hogy ez mekkora terhet jelent a családnak, kiderül a Partners Group SK elemzéséből.

A járvány az egyetemisták csaknem negyedének okozott anyagi nehézséget, derült ki a Szlovákiai Egyetemi Diákönkormányzatok Szövetségének (ŠRVŠ) nyári felméréséből. A megkérdezettek 23 százalékának van szüksége valamilyen pénzügyi segítségre tanulmányai folytatásához. Ilyenkor értelemszerűen elsősorban a szüleikhez fordulnak, ám a járvány miatti gazdasági válság természetesen őket is sújtja. A diákok 17 százaléka mondta, hogy az őket segítő személyek is nehezebb anyagi helyzetbe kerültek, vagy pedig elveszítették munkájukat.

Nem olcsó a diákélet

Lenka Šalingová, a Partners Group SK pénzügyi szolgáltató szakembere friss elemzésében arra mutatott rá, hogy egy egyetemi hallgató havi kiadásai Szlovákiában átlagban 200 és 700 euró közé tehető. Az összeg természetesen függ attól, hogy a diák melyik egyetemre jár, kollégiumban lakik-e, mennyit utazik, milyen tankönyveket kell megvásárolnia és több egyéb tényezőtől is.

Az egyik legnagyobb havi kiadás a lakhatás. A legolcsóbb megoldás az egyetemi kollégium, melyek költségei Šalingová szerint havi 50 és 150 euró között mozognak. Persze a kollégiumok kapacitása véges, így sokaknak más megoldás után kell néznie. A magánkézben lévő kollégiumi szobák havi bérleti díja 150 és 300 euró közötti összeg, a legdrágább megoldás pedig az albérlet, amely jobb esetben havi 300 és 550 euró között van.

Az étkezés sem olcsó mulatság, az elemző szerint ez az összeg 70 és 200 euró között mozoghat, és még nem esett szó az egyéb kiadásokról, például az utazási költségekről, a tankönyvekről, a technikai felszereltségről (szinte minden egyetemen szükség van számítógépre, notebookra stb), illetve a könyvtárak tagsági díjáról. A felsoroltak alapján úgy tűnik, hogy egy nappali tagozatos diák oktatása öt éven keresztül 8500 és 30 000 euró közé tehető.

„A szlovákiai bruttó átlagbér mellett, melynek összege nem egész 1200 euró, a diákok taníttatása a szülők számára kifejezetten költséges”

– jegyezte meg Šalingová.

Ebbe az összegbe pedig még nincs beleszámolva, ha a diák levelező szakra vagy magániskolába jár, ahol tandíj is van. 
Levelező szakon az éves tandíj akár 3000 eurót is lehet, ugyanez a helyzet a magánkézben lévő egyetemeken.

Alternatív megoldások

Ha a szülők számára túl nagy kiadást jelen a gyerekük egyetemi oktatása, akkor sem kell feltétlenül kétségbe esni.

„A kölcsön felvétele legyen az utolsó megoldás. Nemcsak a felvett összeget, hanem a kamatot is fizetni kell, ami jelentősen megdrágítja a tanulmányok költségeit, ráadásul az egyetem elvégzése után még néhány évig megmaradhat a kötelezettség, ami lelassíthatja például a lakásvásárlást”

– tanácsolta a Partners Group SK szakértője.

Ehelyett érdemes az egyetem által nyújtott lehetőségek között szétnézni. A szülők talán nem is tudják, hogy a gyengébb szociális hátterű diákok igényelhetnek úgynevezett szociális ösztöndíjat. Ebben az esetben dokumentumokkal kell igazolni a család anyagi hátterét, és ha az megfelel az egyetem által szabott kritériumoknak, akkor a diák akár havi 300 eurós támogatást is kaphat. A szociális ösztöndíjat minden évben lehet kérvényezni. Az igyekvő diákok motivációs ösztöndíjra is számíthatnak a tanulmányi eredmények alapján. Ezek részleteit az adott egyetemek irányelveiben kell keresni.

Hosszú távú tervek

A felsorolt megoldások hasznosak lehetnek, miután a hallgató már beiratkozott az egyetemre, de Šalingová úgy véli, a legcélravezetőbb, ha a szülők hosszú távra terveznek. Ideális esetben érdemes már a gyermek születésekor tervezni, és a szakértő szerint elég egy kisebb összeg is ahhoz, hogy a jövőbeli oktatás biztosítva legyen. Ha például a szülők úgy döntenek, hogy a gyerek születésétől egy befektetési alapba helyeznek havi 30 eurót, ahol az éves hozam átlagosan eléri a 6 százalékot, akkor 18 év után mintegy 11 ezer eurójuk lesz, ami fedezi a taníttatási költségek jelentős részét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?