Sok a depressziós mentális beteg

Sok a depressziós mentális beteg
Pozsony |

Szakértők az utóbbi években folyamatosan arra figyelmeztettek, hogy az emberek mentális egészségének megőrzése Szlovákiában az egyik legelhanyagoltabb terület.

Az egészségügyi minisztérium prioritásai közé tartozik az emberek mentális egészségének kezelése – jelentette be Marek Krajčí (OĽaNO), a tárca vezetője.

A pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért (ÚHP) elemzőcsoportja szerint a lelki betegségek évi 2,1 milliárd eurós kiadást jelentenek az államnak. Ezeket a folyamatokat alapvetően nehezebb nyomon követni, de az elemzők rámutattak, a rossz lelkiállapot gyakran fizikai megbetegedéseket is előidéz, ami értelemszerűen több beteget és kiadást jelent, rosszabb esetben pedig az elkerülhető halálesetek arányát is növeli.

Az egészségügyi minisztérium lapunknak eljuttatott közleményében rámutatott, Szlovákiában igencsak magas azoknak a betegeknek az aránya, akik nem kezeltetik mentális betegségüket. Az alkoholfüggő betegek 80 százaléka ide tartozik, vagyis 10 alkoholistából csak 2 fordul szakemberhez a problémájával. Hasonlóan lehangoló a helyzet a depressziós betegségek kezelésével, az érintettek 67 százaléka, vagyis mintegy kétharmaduk nem kezelteti magát. A szakértők szerint ennek oka, hogy nálunk az emberek egyszerűen szégyellik, ha valamilyen lelki betegségben szenvednek, és attól tartanak, hogy a környezetük megbélyegezné őket.

A helyzeten a koronavírusjárvány sem javított: a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Szociológiai Intézetének felmérése szerint az ország lakosságának csaknem felét lelkileg is megviselte a járvány.

A mentális betegségek kezelésének javítása érdekében a tárca átfogó stratégiát dolgozott ki, melybe több minisztériumot is bevont. A lelki betegségek kezelésében az egyik alapvető gond, hogy nincs elég szakember, így a probléma megoldását már az oktatásban el kell kezdeni. Hasonlóan fontos, hogy az emberek tisztában legyek a mentális betegségek megelőzésének fontosságával.

A minisztérium külön tervet készít kifejezetten az idős betegek mentális egészségére fókuszálva. „Az idős betegek lelkiállapotának megfelelő kezelése elősegítheti az elkerülhető halálesetek visszaszorítását. Ebben a tekintetben sajnos Szlovákia elég rosszul áll. Az idős emberek pszichikai stabilitása kihatással van a teljes egészségükre” – hangsúlyozta Marek Krajčí. A tárca mentális egészségügyi központok létrehozását tervezi, hogy a betegek számára még könnyebben elérhetővé váljon az ellátás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?