Közélet

Simon tagadja, hogy pártot vett

Pozsony | Egyes információk szerint új pártban gondolkodik Simon Zsolt parlamenti képviselő, aki a Híd kormányba lépése után hagyta ott Bugárékat.
Finta Márk

2016. augusztus 15. 13:53

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője írta Facebook oldalán, hogy Simon nem akar a pártalapításhoz szükséges 10 ezer aláírás összegyűjtésével fáradni, inkább megvette Alojz Hlinától annak korábbi pártját, az Občania Slovenska (Szlovákia polgárai) formációt. Hlina ugyanis a választások után a KDH-ba távozott, amelynek májusban az elnöke lett. A hírt Simon és Hlina is cáfolja.
 
Ha valaki pártalapításba fog, két lehetősége van. Összegyűjt 10 ezer aláírást, és a szükséges dokumentumok benyújtása után bejegyezteti a pártot a belügyminisztériumban. A másik, hogy átvesz egy pártot a létezők közül, és átnevezi.
Arról, hogy Simon Zsolt független képviselő újabb magyar érdekeltségű pártot igyekszik alapítani, már röviddel a Hídból való kilépése után felröppentek a hírek. A politikus akkor ezt tagadta, ám most Csáky Pál, az MKP EP-képviselője lebegtette meg ugyanezt egy nyilvános Facebook-bejegyzésben. Csáky azt írja, Simon Zsolt legújabb petíciózási kísérlete a választási időszak lerövidítéséért tulajdonképpen pártfelfuttatási kísérlet. „A Hlina-pártot ugyanis Zsoltunk már megvette, a párt, mint olyan, már a zsebben van” – írja a politikus. Csáky Pált megpróbáltuk elérni, hogy mondjon többet információiról, de nem jártunk sikerrel.
 
Simon Zsolt az Új Szónak visszautasította Csáky Pál kijelentését. Elmondása szerint állítólagos pártalapítási szándékai felvetésével előbb a Híd akarta elterelni a közvélemény figyelmét, most pedig az MKP akarja tenni ugyanezt, a Főnix-ügy miatt. „Csáky híreszteléseinek nincs alapja. Már az MKP elnökeként is gyakran kapták hazugságon, mikor ilyen »jól értesült« volt” – jelentette ki.
 
Pártokkal nem üzletelünk
Alojz Hlina korábbi pártjáról jelenleg semmit sem hallani, a politikus már a KDH elnöke. A szlovák bulvársajtóban május végén jelent meg, hogy látták őt kávézni Simon Zsolttal. Hlina lapunknak ugyan megerősítette, hogy többször is találkoztak Simonnal, ám azt mondta, nem tárgyaltak a párt átvételéről. Azt is kizárta, hogy bárkinek odaadná a pártját, melynek nevében a pártregiszter szerint még mindig ő hivatott eljárni. „Pártokkal nem üzletelünk” – jelentette ki. Úgy nyilatkozott, csak ő egymaga 3000 aláírást gyűjtött a párt megalapításához, és ez hatalmas munka volt. Elmondása szerint azért van még mindig ott a neve a párt adatlapján, mert csak októberben lesz a tisztújító közgyűlés, és a bejegyzést csak az alapján lehet átírni. Hozzátette, a közgyűlésen megtárgyalják azt is, hogy beolvadjon-e a párt a KDH-ba.
 
Sok az „alvó” párt
Szlovákiában jelenleg körülbelül 170 politikai párt vagy mozgalom létezik, többségük azonban inaktív, vagy felszámolás alatt áll. A múltban több olyan politikus is volt, aki már egy létező párt átvételével és átkeresztelésével szállt ringbe a politikai arénában. Ilyen volt például Boris Kollár, aki a Sme rodina elnevezésű pártját a Szlovákia Polgárainak Pártja (Strana Občanov Slovenska, nem azonos Hlina korábbi pártjával) vette át. De így kerülhetett a politikai színpadra Kotleba pártja is, melyet eredetileg Borbarátok Pártjának hívtak, ám a szélsőjobb politikus átvette, majd Mi Szlovákiánk Néppártra keresztelte át.
 
Az MKDSZ-t is „vették”
A szlovákiai magyar politikai palettán is született már így párt. Az MKDSZ-nek ugyanis annak idején bevallásuk szerint nem sikerült összegyűjtenie a szükséges 10 ezer aláírást, ám végül a Krivánszky Miklós nevével fémjelzett Szlovákiai Vállalkozók Pártjának jogutódjaként sikerült elindítani a kereszténydemokrata formációt. Itt azonban az eredeti „tulajdonos” is maradt, Krivánszky jelenleg a párt alelnöke.
 
Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?