Közélet

Simon: Gyanús, hogy Kočner előre tudta, a Híd kormányra lép a Smerrel

Pozsony | Az ellenzék leváltaná Martin Glváč (Smer) parlamenti alelnököt a Marián Kočner nagyvállalkozóval folytatott beszélgetése miatt, Simon Zsolt pedig Bugár Bélától várja a magyarázatot arra, hogyan lehetséges, hogy Kočner a 2016-os választás harmadnapján megjósolta a leendő kormány felállását. Bugár szerint Simon a magyar Matovič.
Szalay Hajnalka

2019. október 24. 17:20

„Kíváncsi vagyok, mi lesz ebből. Szerintem a Smer, a Híd, az SNS és a Sieť 5 menekültje. Bár Béla ma még táncol, de mást nem tehet. Egy hét múlva azt mondja, »Kotleba« és egyet fog érteni. Én más lehetőséget nem látok”

– írta Marián Kočner Glváčnak 2016. március hetedikén reggel, azaz egy nappal azután, hogy nyilvánosságra hozták a parlamenti választás eredményét. Ezután Glváč egy átmeneti hivatalnokkormány létrehozására utalgat, azt azonban, hogy ez eredetileg kinek az ötlete, nem írja le Kočnernek. 

A 2016-os parlamenti választást követően Matej Kováč, a Híd akkori szóvivője úgy tájékoztatott, a Híd nem vesz részt Robert Fico kormányalakítási tárgyalásain. „Bugár Béla egy stabil jobboldali kormány kialakításáról fog tárgyalni” – mondta Kováč. 

Glváč és Kočner állítólagos üzenetváltásából viszont arra lehet következtetni, hogy a Híd már ebben az időben tudhatta, kormányra lép a Smerrel. Néhány nappal később Fico újabb meghívását Bugár már elfogadta. Mint mondta, mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék az előrehozott választást. Ez ugyanis szerintük azt eredményezné, hogy Kotleba pártja még inkább felerősödne.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke csütörtökön nyilvánosan felszólította Bugárt, adjon magyarázatot arra, honnan tudta Kočner előre, milyen döntés fog születni a Hídban.

Bugár erre reagálva elmondta, Simon a magyar Matovič, aki azért támad, hogy ellehetetlenítse a Híd és az MKP közötti együttműködést. Bugár szerint nincs értelme reagálni a vádakra, az üzenetekkel kapcsolatban pedig meg kell várni míg bebizonyosodik, valódiak. Bugár szerint ugyanis ebben az esetben Glváč nem tartja meg posztját.

Rendkívüli ülés

Mindeközben az ellenzék megkezdte az aláírásgyűjtést, hogy rendkívüli parlamenti ülésen váltsák le Glváčot. „Úgy gondoltuk, sosem jutunk idáig és Martin Glváč egyedül is ráeszmél, ebből nem beszéli ki magát” – mondta Igor Matovič, az OĽaNO elnöke azzal, hogy Glváč mind magára, mind a pártjára szégyent hoz azzal, ahogy kapaszkodik az alelnöki székbe. Továbbá felrója neki, hogy hazudott, mikor azt állította, 2012 óta nem találkozott a nagyvállalkozóval. A Matovič által nyilvánosságra hozott üzenetekből ugyanis arra következtethetünk, hogy 2012 óta legalább háromszor találkozott Glváč Kočnerrel. „Minden egyes nap, amivel egy ilyen ember többet tölt a funkciójában, csökken az emberek bizalma abban, hogy Szlovákia jogállam lehet” – zárta Matovič. 

Richard Sulík, az SaS elnöke aszerint most van esély arra, hogy megállítsuk az olyan embereket mint Martin Glváč, Dobroslav Trnka vagy Monika Jankov-ská. És ők csak a jéghegy csúcsa. Minden embernek tudnia kell, hogy Robert Fico és Peter Pellegrini kormányát átszőtte a maffia” – mondta Sulík, aki szintén megismételte, hogy Glváč szégyent jelent a parlament számára. 

Glváč azonban nem lát okot arra, hogy személyes felelősséget vonjon le a történtekből. Mint mondja, a kommunikáció nem egyezik a valósággal, és képtelenségeket tartalmaz. 

Ellenzéki színjáték

Erik Tomáš (Smer) szerint tragikomikus, hogy azok az emberek kezdeményeznek rendkívüli ülést, akik személyes találkozón vettek részt Kočnerrel, amelyen érzékeny témákat érintettek. Hozzátette, bár megvan a véleménye a történtekről, a dolgot párton belül fogják megbeszélni. Hasonlóképpen fogalmazott Peter Pellegrini kormányfő is, aki hozzátette, abban az esetben, ha a dolog komoly, a következmények is komolyak lesznek. Lapértesülések szerint a Smer vezetésének még e hét vége előtt kellene döntenie Glváč sorsáról. A párton belül állítólag nyíltan beszélnek arról, hogy Glváč nem lesz rajta a párt jelöltlistáján, s minden jel szerint a parlament alelnöki posztjáról is leváltják.

Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi miniszter a témában úgy nyilatkozott, amennyiben a szóban forgó dolgok beigazolódnak, Glváčnak kell eljárnia, de ez az ő személyes döntése, és ezzel pártjának is azonosulnia kell. Az üzenetek tartalmával kapcsolatban elmondta, meglepődött Simon szavain, állítja, nem tudott arról, hogy előre létezett volna egy terv a kormánykoalíció megalakításáról.

Andrej Danko (SNS) már korábban elmondta, minden jelöltért annak pártja a felelős. A párt képviselője, Karol Farkašovský szerint nem lenne helyénvaló a nyilvánosságra hozott információk alapján leváltani valakit, ő megvárná az erősebb indokokat. 
Az OĽaNO a héten több sajtóterméknek is eljuttatta azt a 900 üzenetet, amelyet állítólag Glváč váltott Kočnerrel 2014 és 2016 között. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új tartási módszer, drágább tojás

Szombat reggelre sikerült eloltani a tüzet Eperjesen

Frissítve

Hatalmas gázrobbanás történt egy eperjesi panelházban, áldozatok

Megbízhatatlan vallomás

Kisorsolták a pártok sorszámait

Čižnár felfüggesztette az ügyészt, aki Kočnerrel kommunikált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.