SaS: Fel kell újítani a pozsonyi főpályaudvart, nem lehet, hogy Stomfán építsenek egy újat

pozsonyi főpályaudvar

A közlekedésügyi minisztérium, illetve az idegenforgalmi és sportminisztérium elkezdhetne együttműködni a fővárossal, és nekifoghatna a pozsonyi (Bratislava) főállomás felújításának. Jozef Ráž (Smer-jelölt) közlekedésügyi miniszter nem indokolta meg a várossal kötött, felújításról szóló együttműködési memorandum egyoldalú felmondását – közölte az SaS a szerdai sajtótájékoztatóján. A közlekedési tárca visszautasította a kritikát.

Branislav Gröhling pártelnök elmondta, hogy a főváros és a közlekedésügyi miniszter közös memorandumát még akkor írták alá, mikor az SaS a kormányban volt, és ez volt az állomás felújítása felé tett első lépés. A dokumentum mindkét felet arra kötelezte, hogy a felújítás során együttműködjön. „Nemrég azonban a közlekedésügyi miniszter abszurd módon és egyoldalúan felmondta a memorandumot, ráadásul anélkül, hogy ezt megmagyarázta volna a városnak. Ezért arra szólítjuk fel, hogy a dokumentumot azonnal tekintse érvényesnek” – mondta Gröhling.

A felújításba a MCRaŠ is bekapcsolódik. „Ugyanígy Dušan Keketi (SNS-jelölt) idegenforgalmi és sportminiszterhez fordulunk, hogy lépjen az ügyben. Az mégsem lehet, hogy évi 236 millió euróból tartsunk fenn egy minisztériumot, miközben a főpályaudvar roskadozik” – magyarázta a pártelnök azt is hozzátéve, hogy az állomás a Szlovákiába érkező turisták kapuja.

Marián Viskupič, az SaS alelnöke szerint a vasútnak egyre nagyobb a jelentősége, és nem csak szlovákok érkeznek Pozsonyba. Rámutatott, hogy sokan Bécsből, Budapestről és Prágából jönnek ide. A pozsonyi főpályaudvar jelenlegi állapotáért szerinte a Smer felelős, amely a közlekedésügyi minisztériumon keresztül hosszú évekre leállította a vasúti közlekedés fejlesztését Pozsonyban, és manapság is ezt az irányvonalat folytatja.

Viskupič hozzátette: a fővárossal kötött memorandum eltörlése után a közlekedésügyi miniszter arról kezdett beszélni, hogy a főpályaudvarnak Stomfán (Stupava) kellene elkészülnie 2030-ra. „A főpályaudvar Stomfán való felépítése már önmagában világraszóló különlegesség. Amikor megjönnek a turisták, át kell szállniuk egy Pozsonyba tartó másik vonatra, vagy jobb esetben taxit hívhatnak” – zárta a képviselő.

A közlekedési minisztérium rámutatott, hogy többször is tárgyaltak a főváros vezetésével a memorandumról, de nem született megállapodás a vasút és a főváros között. „Tisztában vagyunk azzal, hogy Pozsony megérdemel egy színvonalas vasútállomást, de nem memorandumra van szükség, hanem megvalósítható projektre, megfelelő közlekedés-technikai megoldásokkal és finanszírozással, amelyről minden érintett fél egyeztet” – mondta Petra Poláčiková, a minisztérium szóvivője.

Poláčiková kijelentette, nem igaz az az információ, hogy Pozsony főpályaudvara Stomfán lesz. Stomfa a V4-es országokat összekötő gyorsvasút egyik lehetséges állomásaként szerepel a 2022-ben megrendelt megvalósíthatósági tanulmányban, amely jelenleg a kiértékelési szakaszban van. „Vagyis két különböző projektről van szó, nem pedig arról, hogy a pozsonyi főpályaudvart Stomfára helyzenék át, ahogyan azt az SaS képviselői ma tévesen jelezték” – mondta a szóvivő.

Az idegenforgalmi és sportminisztérium prioritásként kezeli Szlovákia népszerűsítését a turisták körében. „Dušan Keketi miniszter rendszeresen egyeztet kollégáival a minisztériumban az infrastruktúra fejlesztéséről, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy növeljük az ország turisztikai vonzerejét” – tájékoztatott a minisztérium kommunikációs osztálya.

A tárca hozzátette, a pozsonyi főpályaudvarral kapcsolatos tervekről tájékoztatják a közlekedési minisztert. „Minisztériumunk folyamatosan azon dolgozik, hogy a turizmus minden szegmense kapcsolódjon egymáshoz, és a Szlovákiába látogatók a lehető legjobb benyomásokat szerezzék az országról” – zárta a minisztérium.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?