Közélet

Sajó-katasztrófa: a környezetvédelmi tárca hárít, de már tisztul a víz 

Pozsony/Alsósajó | A környezetvédelmi minisztérium visszautasítja a Szövetség kijelentéseit, miszerint ők lennének az illetékesek a Sajó folyóba ömlő mérgező bányavíz-katasztrófa ügyében. Szerintük továbbra is a gazdasági tárca a kompetens. A gazdasági miniszter, Richard Sulík (SaS) azt állítja, a problémát sikerült elhárítani.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2022. június 15. 16:30

A környezetvédelmi minisztérium visszautasította a Szövetség állításait, melyek szerint a tárcát terheli a felelősség a katasztrófa elhárítását illetően. A gazdasági tárca szerint a bányából már tiszta víz folyik a Sajóba.  (Somogyi Tibor felvétele)
- Somogyi Tibor felvétele

Ahogy arról beszámoltunk, a Sajóba áramló bányavíz beömlési helyszínét lezárták, egy sorompót helyeztek az oda vezető útra. Orosz Örs, a Szövetség politikusa arról beszélt, ezt a környezetvédelmi minisztérium rendelte el. A párt vezetői egy sajtótájékoztató keretében petíciót adtak át a tárcának, amelyben környezeti katasztrófa okozta károk felszámolását követelik. Arról is beszéltek, hogy az eddig tett lépések lényegében nem akadályozták meg, hogy a mérgező anyagok továbbra is a folyóba önöljenek, szerintük a tárca kudarcot vallott. 

A környezetvédelmi minisztérium visszautasította a Szövetség állításait, melyek szerint a tárcát terheli a felelősség a katasztrófa elhárítását illetően. Lapunknak küldött válaszukban azt írják, nekik nincs jogi lehetőségük beavatkozni a bányákban történő folyamatokba, illetve a különböző intézményeik nem is rendelkeznek az ehhez szükséges technikával, szakemberekkel és jogosultságokkal. 

A környezetvédelem hárít 

A minisztérium ezzel együtt is tagadja a Szövetség vezetőinek kijelentéseit, melyek szerint a Sajóba ömlő bányavízzel kapcsolatban nem történt lényeges előrelépés. A tárca azt állítja, már a mérgező bányavíz kiömlésének első napjától kezdve foglalkoznak a problémával, hiszen figyelmeztettek arra, a vonatkozó törvény nem határozza meg, hogy az ügyben a környezetvédelmi, vagy a gazdasági tárca az illetékes. Arról lapunk is beszámolt, hogy a két minisztérium hosszú hetekig egymásra mutogatott, amikor a katasztrófa elhárításáért felelős intézmény megnevezéséről volt szó. A környezetvédelmi tárca most is azt írja, a hozzájuk tartozó intézmények készek minden segítséget megadni az ügyben illetékékes bányahivataloknak, hogy helyreállítsák a keletkezett környezeti kárt, egyben támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a katasztrófa felelősének megállapítására irányul. De azt is elismerik, hogy a bányák törvényben meghatározott környezetvédelmi biztosításának terén az állami intézmények vallottak kudarcot. „A kérdéses sorompó felállítását azonban nem a minisztérium rendelte el” – közölte a környezetvédelmi tárca, és valótlannak nevezte azt az állítást, miszerint az útlezárást azért állították volna fel, hogy elzárják a nyilvánosság elől a szennyeződés beömlési pontját. 

A környezetvédelmi minisztérium az Új Szónak küldött válaszában arról is ír, hogy a gazdasági tárcához tartozó intézmények a napokban fejezik be a bányában azokat a munkálatokat, amelyeknek következtében már most csökkent a kiömlő vízben a szennyeződés mértéke. „A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat hétfőn vett mintákat a Sajó folyóból” – írja a minisztérium, és hozzáteszik, hogy a helyzet stabilizálódása után megkezdik a Sajó revitalizációját. 

Gazdasági tárca: javul a helyzet 

Sulík a szerdai kormányülés után azt állította, hogy a bányából kifolyó víz már teljesen tiszta, a szakembereknek ugyanis sikerült megjavítania a bánya mélyén lévő vezetéket. „Jelenleg színtiszta víz folyik ki onnan” – mondta a gazdasági miniszter azzal, hogy meg kell nézni, ennek ellenére milyen az elszíneződés mértéke. A környezetvédelmi tárca felvetésére, miszerint meg kell találni a felelőst, Sulík nem akart érdemben reagálni. „Óvatosan kell bánni az ilyen vádakkal” – mondta, és hozzátette, vizsgálatot fognak elrendelni. 

A gazdasági tárca szerint a folyóból vett minták vizsgálata megerősítette, hogy a bányából már tisztább víz folyik a Sajóba. A méréseket rögtön a bányánál végezték, miután a mélyebb rétegekbe folyó vizet a felszínre terelték. A tárca közölte, a vegyi elemzések szerint 80 százalékkal csökkent a Sajóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma. Peter Žitňan, a Vasércbányák állami vállalat (Rudné bane štátny podnik) igazgatója a TASR hírügynökségnek arról beszélt, ezt a trendet a további mérések is igazolni fogják. A minisztérium szerint a bányavizet a múlt csütörtökön sikerült a felszínre terelni, ezért jelenleg már nem mos ki annyi ásványi anyagot az alsóbb rétegekből. 

Németi Róbert, Czímer Gábor

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Sulík

Sulík szerint már ma újraindulhat a kőolajszállítás, a Slovnaft rendezte a számlát

tasr, tankolás

Fordulhat a kocka – egyre több magyarországi autós érkezhet a szlovák benzinkutakra

SÚLYOSAN megsérült egy 47 éves motoros, mentőhelikoptert riasztottak

SÚLYOSAN megsérült egy 47 éves motoros, mentőhelikoptert riasztottak

Barátság vezeték
Frissítve

Újraindulhat a kőolajszállítás Szlovákiába és Magyarországra

moszkvics

FOTÓK: Visszatér Oroszországba a Moszkvics

kisbaba

A jóslat nem vált be: nem született több gyerek a pandémia alatt Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.